跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個人對保良局和校長有信心.

大宅

引用:我個人對保良局和校長有信心.

原帖由 ChickenChicken 於 12-09-27 發表
我個人對保良局和校長有信心.
我都支持

子爵府

成個家長會我覺得校長既醫生論最有道理, 如果咁唔鍾意又或者覺得間學校咁恐佈, 點解仲要俾個小朋友讀呢, 屯門小學咁多.......

大宅

引用:咁校長用非洲土人比喻家長又係咪真呢 +

原帖由 Monday-cat 於 12-09-26 發表
咁校長用非洲土人比喻家長又係咪真呢
我都想知!真的話點解冇人鬧爆佢

大宅

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

bvlswsp 發表於 12-9-27 09:45
我都想知!真的話點解冇人鬧爆佢

其實在會後的討論(直至我離開時, 之後就唔知), 我個人覺得氣氛並非太激烈,雖然有爭辯, 但大家都是舉手發言, 校長發言後有支持者拍手, 反國教家長也有他們的支持者拍手, 其實好正常.

當校長說完他的比喻後, 我觀察到台下是有家長"吓!"及失笑的, 而校長左手邊的農總也緊張地抬一抬手示意, 不過家長們當時並未有就校長這個失言有"鬧爆佢"等的反應, 只是繼續發問.

可能我自己小氣啦, 其他人覺得無所謂但我卻氣難平.

大宅

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

vincat 發表於 12-9-27 09:29
成個家長會我覺得校長既醫生論最有道理, 如果咁唔鍾意又或者覺得間學校咁恐佈, 點解仲要俾個小朋友讀呢, 屯 ...
(個人意見不代表任何人)

當然家長最終是可以選擇退學離開, 平心而論, 轉校是否這麼容易呢, 可能有家長會認為, 早知如此就不要搞出那麼多事, 不過我想, 誰又會想成為眾矢之的呢.

對很多中高年班家長來說, 當初入讀圓玄的原因和情況, 與現時大不相同. 當時我選擇的原因是課程比較輕鬆少家課, 英普教學, 相信直資學校比較靈活自主. 經歷3任校長, 體會到各人不同的領導風格, 單說現在的課程, 教學安排就與當時實在大不相同, 低年級家長們沒有這經歷可能就不能比較了.

輕鬆有輕鬆的好, 嚴格有嚴格的好, 我個人只會儘量配合學校, 希望從中小朋友都有得益, 相信大部份家長都是這樣的, 只是本學年這個國教科爭議搞出了一個"大頭佛", 如果因此而離開一間讀了這麼多年的學校有點可惜吧.

最後, 套用校長醫生論, 有一部份家長當初去這醫院看病時, 並非這位駐院醫生呀.

子爵府

回覆 3BBs 的帖子

我絕對百分百支持保良局, 張校長及YYPS團隊。

如到了忍無可忍的地步, 就是我們走出來的時候。誓要光復YYPS。

子爵府

那班反國民教育的黑衣人, 仲恐怖過共產黨 !!!

子爵府

圓玄今年小一收生的申請人數已突破500大關。

大宅

引用:Quote:vincat+發表於+12-9-27+09:29+成個家

原帖由 3BBs 於 12-09-27 發表

當然家長最終是可以選擇退學離開, 平心而論, 轉校是否這麼容易呢, 可能有家長會認 ...
多謝分享,現在的課程是否已貼近傳統小學,比以前更催谷學生?

子爵府

bvlswsp 發表於 12-9-27 12:43

唔覺wor, 默書都仲係一個月先兩次。 禁算唔算谷呢?

大宅

bvlswsp 發表於 12-9-27 12:43

個人觀感每個人不同, 因為我既是高年級也是低年級家長, 所以可以比較前後課程.

以前多用故事書, 現在多用教科書, 有家長喜歡以往模式, 有家長喜歡現時模式, 只可說各有喜好.

不過我覺得多小測是可以幫助小朋友溫書提升成績的, 以往可能有點太輕鬆了.

大宅

3BBs 發表於 12-9-27 11:43

當然家長最終是可以選擇退學離開, 平心而論, 轉校是否這麼容易呢, 可能有家長會認 ...

首先我不是說你,我只想分享,很多其他在校家長又想小朋友升中可以入好的中學,但又嚴學校多了功課, 講真,對於屯門的小學,我相信圓玄學生的家課和其他小學真是小毛見大毛. 起碼我們不會有十幾樣家課.

再講,學校的校長不可能一直留任,他們都總有離任的一天, 每位校長都各有不同, 有他們的優點和缺點. 起碼我可以看出張校長真的有他的抱負,想攪好圓玄小學,而不是 hea 住做,只為"豆"人工.

黎梗,有升中講座,我真的希望那班反國教家長不要到時又來攪亂,希望他們會在適當的時候做適當嘅野. 讓一班高年級的家長可以安心聆聽資訊

大宅

arm arm 係三色台看到港台左右紅藍綠,又講學校校長用警力驅散反國教家長,我開始有D覺得一個大話講一百次,就成為真實的道理.

男爵府

backyardigans 發表於 12-9-27 13:37
arm arm 係三色台看到港台左右紅藍綠,又講學校校長用警力驅散反國教家長,我開始有D覺得一個大話講一百次,就 ...

我只係想知事實, 校長有沒有報警呢??

backyardigans  成件反國教事件,攪咗咁耐,教長從無澄清,只是衆家長實在睇唔過眼而要反映  發表於 12-9-27 17:27
bvlswsp  即係大家都唔知 , 若果傳媒指控失實的話, 校長有需要澄清一下, 以正視聽  發表於 12-9-27 14:50
backyardigans  因警方會到處巡邏, 相信除了校長或校務處,相信無人知道這件事的真相!  發表於 12-9-27 13:55

大宅

backyardigans 發表於 12-9-27 13:19
首先我不是說你,我只想分享,很多其他在校家長又想小朋友升中可以入好的中學,但又嚴學校多了功課, 講真,對 ...

明白大家在此都是理性討論, 同意你說又要升中成績好又要輕鬆無乜功課是無可能的, 其實針無兩頭利.

我認同張校長上任後, 的確提升了同學的成績, 也覺得多點測驗是好的, 因為好多小朋友(或家長如我)都會偷懶, 無測驗就放鬆D唔溫住, 考試先一次過溫, 但其實好痛苦囉.

順帶在此說一聲, 雖然我有自己立場, 也關注事件, 但沒有參與任何活動, 頂多只是在門口簽了個名咋, 討論時我也只是旁觀者, 並沒有發言.

大家都希望圓玄小學向好的方向邁進.

男爵府

gigayan 發表於 12-9-27 13:43
我只係想知事實, 校長有沒有報警呢??

傳媒如果報導失實, 學校應該要追究, 畢竟會破壞了學校名聲.....

大宅

Just personal opinion.....
YYPS 一直無回避問題,會否及如何施行都有表態,其實巳經好過好多學校,無表態無出聲....係唔係唔出聲就等如無國教呢?(無論正苦由有3年開展期與否)好似有家長話齋「國教」只是subject title,最重要係點樣教同咩態度形式。請給與學校及小朋友們一個正常平和的學習環境。享受學習。
再者「國教」亦已被傳媒過份宣染,泛指有關國家嘅建設、社會概況都一一被指為染紅!是否斷章取意?
再次請給予學校和小朋友學習空間....

大宅

gigayan 發表於 12-9-27 15:19
傳媒如果報導失實, 學校應該要追究, 畢竟會破壞了學校名聲.....

其實有幾個可能性:
1. 只是警方一般巡邏,上前了解,有人借題發揮
2. 傳媒D料係有人比,可信程度,大家心照
3. 校方真的有報警,因有家長學生被滋擾 (有家長說孩子被叫簽名和掛黑絲帶)
4. 其他家長報警, 因可能他們是支持國教科

當然,重有好多其他的可能性!

別墅

圓玄的家長們很歡迎大家去理性討論這件事。

在這裹我有以下的見解:

家長們其實大家只看看9月4日Ref12/13/031通告
末二段最後一句"至於何時正式全面推行有關課程,我們暫時仍未有確實時間表。"

及9月19日Ref12/13/056通告
末三段最後一句"此外,在按教育局指引全面落實推行德教科之前,本校必會尋求辨學團體、法團校董會和家長們的支持。"

BK家長們有興趣想看一看,我記得係某個家長關注組facebook有人影了一張通告相。

上面好清楚說明德育及國民教育科根本沒有時表及等教育局指引全面落實開科,
再加上必會尋求辨學團體、法團校董會和家長們的支持。家長會那晚校長都是這樣說。

我想問現在教育局膽敢全面落實開科嗎?

我真的不明白未有科何來撤科,科都沒有時間表去開,切什麼,圓玄的家長們找一找通告看一看便清楚。

校長都是常常說這句話:『未有科何來撤科?』

現在我們好像被傳媒﹑學民思潮﹑國教等於洗腦﹑支持國教等......資訊混淆我們的獨立思維。

我終於明白校長用比喻『非洲土人一人一票去選皇帝,邊個有野比佢地食就選邊個。』的背後意義是什麼?

我們根本不明白事件的本質,怎能理性去選出對自己對大家最有利的決定?
到最後結果是,總會有人不滿意,想用辦法去推翻。
是不是學校樣樣事情都由一人一票去決定?

想深一層,其實我自己也是個非洲土人又或者是國王新衣中的國王。

有一樣事其賁我都想係呢到講一講,有小部份圓玄的家長(其實這個問題係所有直資學校都遇到)
,我只係用這個比喻來形容。
『有錢佬搭巴士,想比多d錢改路線。』(大家想一想背後意思的是什麼?)
這個只是我個人意見。不喜歡就當粉筆字那樣抹走佢。

講起功課量,就算現在,比起傳統學校,圓玄都不算太多。比起以前係多少少。其實學校只不過係因學生的弱點對症下藥。
不相信,看看yyps website裹的一份report

"2011 Comperhensive Review Report", Section Student Performance, p.24

邊個範疇係fairyly good, 邊個範疇係good,邊個範疇係satifactory,邊個範疇係barely satistfactory。
再問一問已畢業同學的家長,你會清楚知道學校課程的改勳合理還是不合理。

在這裹希望再多一些圓玄的家長在這個主題上發言,去化解現有的困局。

bestwish  講得好好.  好到肉。  發表於 12-10-1 14:14

首頁

尾頁

跳至