論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

想請教-唔同工人續約,係唔係一定要通知agent

想請教,
唔同工人續約,係唔係一定要通知agent.
如果唔經agent,
1)有咩document要攪及比工人簽
2)要唔要提早通知工人(個工人都OK架),要幾早
3)要唔要通知入境處,要幾早
4)重有什麼要注意

請幫忙!!

大宅

Re: 想請教-唔同工人續約,係唔係一定要通知agent

blueeye 寫道:
想請教,
唔同工人續約,係唔係一定要通知agent.
如果唔經agent,
1)有咩document要攪及比工人簽
2)要唔要提早通知工人(個工人都OK架),要幾早
3)要唔要通知入境處,要幾早
4)重有什麼要注意

請幫忙!!

其實係可以唔話比AGENT知, 不過好多AGENT公司會幫僱主交信比入境處, 如果你自己交咪唔洗搵AGENT囉。

1) 要比PAYMENT既收據工人簽 (政府個僱用海外傭工指南都有SAMPLE), 咁工人又通常會要求你寫封REFERENCE LETTER AND/OR RELEASE LETTER比佢, SAMPLES可以問AGENT攞。

2) 咪WRITTEN比一個月通知囉, 仲要工人簽收, 勻真D日後唔駛拗。

3) 通知入境處係响工人LAST DAY後7日內做, 應該FAX都可以, 佢地收到你封通知書會郵寄返封確認書比你。

4) 都係計清楚D錢, 訂機票之類既野, 簽收錢時最好有證人。有D人會之後換大門鎖。

別墅

Re: 想請教-唔同工人續約,係唔係一定要通知agent

smallpiggie,

Thanks for your valuable information

blueeye

首頁

尾頁

跳至