自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

好耐冇開topic,尋晚有感而發,學人作文(幫仔女就完成功課作唔少),邊打邊抹眼。
*自認抽水友請唔好「濫抽」,想0係依個主題抽番2分請打幾隻字講吓你地嘅感受或你地嘅相關經歷。謝謝~

放工回家,老公笑著遞上阿仔的中文課本,某課課前活動,要求學生
說出兩個我們「長大了」的證據,然後再寫在書內。

書內已有內容:我們知道自己長大了,因為......

阿仔所寫的兩個證據:
1. 我已是小六學生了。
2. 爸爸不再年輕了。

我笑......我心酸......。

阿仔,也許你已察覺這年多來,我和你爸的白頭髮一日比一日多,從
我們頭上脫落在地上的黑髮每天掃之不盡,很天真很傻的你逐漸感受
到歲月在你和妹與爸媽身上留下不一樣的痕跡。

半年前某個深夜,我在家大哭一場,過後你好像若無其事的告訴我,
你知道我曾哭過,你說你當時很不安,天快亮才能入睡,他還接續說
,沒有解決不了的事,我們一家人可共同商量和面對。我想起你慣常
在凌晨時份仍在神遊太虛「趕」家課,我和你爸迫於無奈破口大罵,
你邊抽泣邊偷偷玩弄橡皮的可惡樣子,我聽呆了,實在難以想像可從
你口中聽到那番話,你真的已長大了嗎?

上星期五是阿仔你十一歲生晨,你沒有要求我們給你生日禮物,我們
一家人在沒有生日蛋糕和豐富大餐下如常度過,你還說可以和爸爸與
妹妹一起玩一會兒電腦遊戲已很滿足,我有丁點兒欣慰。

數年後,你依然會陪著我們度過你的生晨嗎?

當你踏進社會後,你還會和我們一起住嗎?

你成家後,會經常探望我們嗎?

我們老掉了牙,你仍愛我們嗎?

孩子,無論將來的你變得如何,我會一直愛你。

p.s. 阿爸阿媽,我一樣會如愛我仔女般愛您!

babyislove  阿仔一定會繼續將你o地兩老+阿妹放o係心中!  發表於 12-9-28 01:29
超級特務    發表於 12-9-27 16:06
wong2323  好感動  發表於 12-9-27 14:58
盡我一己之力,發放正能量!

珍珠宮

畀面勳章

淚已bit....

老實講, 又想佢大又怕佢壞.

yclee    發表於 12-9-26 19:27
961123    發表於 12-9-26 17:00
grace0222    發表於 12-9-26 16:57
見你一獲打你一獲

男爵府

畀面勳章

回覆:你地會唔想仔女咁快就長大?

好感動。。眼濕濕

水晶宮

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆:你地會唔想仔女咁快就長大

想佢快高長大,但系又吾想佢大得咁快。好矛盾

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

召,我唔想個仔咁快大,但佢好似浸芽菜咁,已經亭亭玉立! 高過我,亦高過各位版主Aunties!唔再係你見嗰個細蚊仔喇!
佢係中學生,我面對嘅反叛期,真係過一日我又學多日!以往家長式管治用不著,好在佢都算乖,我兩溝通倒是良好。可惜天生一把甜咀,讀男校郤惹來唔少女孩,真頭赤!

sissy0531  亭亭玉立係形容女仔!  發表於 12-9-26 23:37

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

身同感受......
:-D :-D :-D

伯爵府

陪月勳章

我b 而家十一周大。 我成日會想佢快d 大,識行識走又喊少d. 但諗返轉頭又驚佢好快大左吾要我

伯爵府

回覆 召藥師 的帖子

喊左

因為無奈,始終有一日分開,未必日日見到~

侯爵府

而家呢個年代,我更希望我仔仔可以快啲獨立成家,即係代表佢起碼可以照顧自己,因為如果去到30幾仲要痴住我既話我就真係死都唔眼閉囉

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:好耐冇開topic,尋晚有感而發,學人作文(幫

伯爵府

BK Milk勳章

唔想小朋友咁快大。。只想他們獨立。。我就繼續做好本份,做好媽媽。。唔想父母成日對自己囉唆,只想他們身體健康,我就繼續做他們的好寶寶。。

男爵府

身同感受,一方面想佢地成熟自立,一方面又吾想佢地咁快大,好掛住佢地BB時既可愛樣子

珍珠宮

春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

想大囡細返d,佢好窩心,我病佢會照顧我,幫我管住佢老豆想細囡快d快長大,佢3歳又頑皮又煩

公爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

伯爵府

我都好矛盾
You will never walk alone

伯爵府

好媽媽勳章

做乜寫啲咁鬼死感人嘅嘢啫,搞到我喊晒!!!

水晶宮

召餅好耐無出現....

我條魚毛得幾歲人仔....但佢已經識講:我大一歲,媽咪老一年

召藥師  人大咗就會老......  發表於 12-9-26 18:49

珍珠宮

好媽媽勳章 BK Milk勳章

平常心,隻仔有朝都會有自己頭家,唔好諗咁多,珍惜現有

唔好點評我,電話睇唔到點評

禁止訪問

男爵府

我的育兒心得勳章 畀面勳章

做父母就是這樣

感性一刻時常有, 但不要看子女是自己人生的全部,

不然走到牛角尖會辛苦自己喔

只要看到他們成長懂性, 我已心滿意足