自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

回覆 littlelamlam 的帖子

做人就是這么矛盾

男爵府

回覆:你地會唔想仔女咁快就長大?

我完全唔想佢哋咁快大, 尤其考試期間

珊瑚宮

環保接龍勳章

篇文值十七萬.

召藥師  原本唔明,一search十七萬......明哂! 多謝  發表於 12-9-26 19:13
人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

召藥師 發表於 12-9-26 16:02
好耐冇開topic,尋晚有感而發,學人作文(幫仔女就完成功課作唔少),邊打邊抹眼。
*自認抽水友請唔好 ...

召版主:

養兒育兒的心路歷程,
感受大家可能不盡相同,
但每個階段轉折,
總有共通之處。

這方面,推薦你看龍應台的書。
龍應台的兩個兒子在德國受教育,
在地理上,從小與母親分開(也因為父母離異之故),
但親情上,關係卻密不可分。
當中的收放拿捏,
從她的文字上,
我很有體會。

其中《目送》一書有這麼一段:
我慢慢地、慢慢地了解到 , 所謂父女母子一場 , 只不過意味著 , 你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠 。你站立在小路的這一端 , 看著他逐漸消失在小路轉彎的地方 , 而且 , 他用背影默默告訴你 : 不必追 。

召藥師  謝謝! 我想起「背影」,當年細細個睇,喊咗  發表於 12-9-26 19:15

公爵府

開心吸收勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好有同感

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我只想個女永遠停流係8歲,又天真又聽話又可愛
一家人,最緊要開心,快樂~~~老公,收入大增~~~

男爵府

阿女已經9歲,阿仔都7歲了。雖然他們還像小孩般成日要求攬攬錫錫,但我好珍惜。因為我知道有日他們大了,並不會像現在。珍惜!

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

佢要做功課時及我好眼瞓時>>>想佢快D長大

召藥師    發表於 12-9-26 19:16

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

想架~

想下想下,我大仔聽日就廿一喇~

召藥師  預祝妳大仔生日快樂! 真係大個仔喇!  發表於 12-9-26 19:16

子爵府

你寫得好好,認同,我BB得1歲,我一方面想佢快高長大,一方面又唔捨得佢大

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

半年前某個深夜,我在家大哭一場,過後你好像若無其事的告訴我,
你知道我曾哭過,你說你當時很不安,天快亮才能入睡,他還接續說
,沒有解決不了的事,我們一家人可共同商量和面對。

淨係呢到, 足證你囝囝長大了, 佢好想可以同你哋一齊分擔和面對家裡的事.

至於我...大仔過兩個月就5歲了. 唔知道係部份父母, 定係每一個父/母心目中都係咁諗---明知仔女高了, 長胖了, 重了, 同你「對答如流」了(即係駁咀), 思考速度又快了, 有D地方甚至叻過大人...每當望住仔女的背影, 跑呀跳呀, 我總是會心微笑, 呢一個微笑, 係一種感動, 感觸自己湊到佢哋終於識跑; 亦係一種鼓舞, 心裡說:「跑啦! 去玩啦!」明明重咗, 我仲堅持有時抱下佢; 明明大個咗, 我仲好懷念昔日襁褓中的他們...

召藥師  我都有咁諗  發表於 12-9-26 19:17

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章

感動...
有時唔捨得佢大得咁快..囝囡大既同時..
父母亦都同時老緊..
但有時又好想佢快D大..我就有返多d自由..
好矛盾~

男爵府

抽水1:

(唔想仔女咁快就長大)有點自私,孩子會有戀母情意結
Carmen is Mama and Beta is Papa

男爵府

抽水2:

樑上有雙燕,翩翩雄與雌;銜泥兩椽間,一巢生四兒;
四兒日夜長,索食聲孜孜;青蟲不易捕,黃口無飽期;
嘴爪雖欲弊,心力不知疲;須臾千來往,猶恐巢中飢;
辛勤三十日,母瘦雛漸肥;喃喃教言語,一一刷羽衣;
一旦羽翼成,引上庭樹枝;舉翅不回顧,隨風四散飛;
雌雄空中鳴,聲盡呼不歸;卻入空巢裡,啁啾整夜悲;
燕燕爾勿悲,爾當反自思;思爾為雛日,高飛背母時,
當時父母念,今日爾應知。

召藥師  抵畀你抽兩嘢  發表於 12-9-26 19:17
Carmen is Mama and Beta is Papa

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

你呢段文章又令我想起我搬走出嫁後兩天,爸爸躲在我的房間哭

---生命無價,請支持領養---

珍珠宮

回覆:召藥師 的帖子

深感受呀

水晶宮

畀面勳章

回覆:你地會唔想仔女咁快就長大

唔想唔想還是會長硬翅膀,離我遠飛!
我搬屋ing,執拾雜物時搵到不少仔女細個的相片,相片在手,但三個仔女卻各自上學去了,不用我接送,不用我教功課。。。。。。大女已大一,好快會拍拖,會工作,暑假已第一次出糧(兼職)俾咗300蚊我買嘢食
好感觸

子爵府

好矛盾

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

頂唔順,眼淚已流,又想佢大,又想佢唔好壞

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

現實就係禁無奈。

Cheer up! Enjoy every Little Thing in LIFE

首頁
12345...6

尾頁

跳至