自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆 召藥師 的帖子

細個想佢大, 大咗怕佢壞.
小朋友當然是年幼的可愛, 長大了不多不少會同父母發生齟齬.
但時光流逝, 沒有甚麼我們是留得住的, 他們必定會成長, 所以只好接受現實.

召藥師    發表於 12-9-26 19:18
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

禁止訪問

回覆:召藥師 的帖子

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

回覆:你地會唔想仔女咁快就長大

開始担心當阿女大左唔要我時, 我會受唔住

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

麟媽媽 發表於 12-9-26 16:13
召,我唔想個仔咁快大,但佢好似浸芽菜咁,已經亭亭玉立! 高過我,亦高過各位版主Aunties!唔再係 ...
bk7周年之後就冇再見妳囝囝,個時佢仲係個高小生,原來已高過妳! 妳仲要本身好高架喎! 讀男校仲可以吸引到女仔
我個仔而家高到我下巴咋,仲要瘦到周身冇肉,佢d同學仔有唔少都已高過我。

非常認同家長式管治已用不著,要由關心出發,希望我個仔踏入青春期時仲聽我同老公嘅話。

盡我一己之力,發放正能量!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

idonno 發表於 12-9-26 16:17
而家呢個年代,我更希望我仔仔可以快啲獨立成家,即係代表佢起碼可以照顧自己,因為如果去到30幾仲要痴住我 ...

咁又係呀,雖然我有時唔想佢長大得咁快,但當佢有日長大成人,千祈唔好做裙腳仔,阿媽唔係佢終身伴侶,亦唔可能養佢過世。

水晶宮

回覆:你地會唔想仔女咁快就長大?

係呀好唔捨得佢地大

我膚淺啲,暫時原因係因為佢地大個就不再可愛

我好百搭o架! 煲魚,煲牛,煲瘦肉,煲甘荀乜都得!!

超級版主

yoyob230398 發表於 12-9-26 16:19
想大囡細返d,佢好窩心,我病佢會照顧我,幫我管住佢老豆想細囡快d快長大,佢3歳又頑皮又煩:igive ...

妳大女咁醒幫妳管妳老公? 分享吓

瑪瑙宮

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我十分明白子女終有長大離巢的一天,但現在每天每晚的擁抱親吻總令我戚戚然,不知那一天他們會拒絕我的吻,所以只能希望他們別長大得太快

好可惜,一直以為好深既緣分,原來好淺-節錄<野豬.黃子華> »

禁止訪問

畀面勳章

伯爵府

玩具勳章

大宅

真的唔捨得佢長大,孩子你長大了會離開我嗎?

超級版主

tammy9999 發表於 12-9-26 16:27
做父母就是這樣

感性一刻時常有, 但不要看子女是自己人生的全部,

一時感性吓咋,由佢一歲識行識走後,3650多日以黎,對住佢嘔血噴火激心嘅時候佔咗90%up

難得見佢生性,要好好記錄我嘅感受,將來畀佢同自己睇番。

琥珀宮

畀面勳章

會,應該係唔捨得佢大

翡翠宮

2024年龍年勳章 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

為人父母真的很無奈,當他們年少無知時很想兒女能懂事及成熟一點;但當他們悄悄地長大了,有他們自己的朋友和生活,我們又會覺得被忽略、冷落了!要放手好像很難吧

The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.

Carl Jung (1875 - 1961)

超級版主

晴B媽 發表於 12-9-26 16:30
我女又係小六,有時幻想佢長大拍拖,唔再痴住我,都幾心酸有時遇著佢激我,諗起佢1-2歲時好得意,就 ...
我仲未搵升中資料,完全冇任何準備,係時候要閉關進修

侯爵府

畀面勳章

回覆:召藥師 的帖子

我個仔一歲,已經唔捨得佢錦快大。好懷念佢仲未識行時抱住佢同佢玩同佢傾計。想個仔長大獨立,但又好唔想佢離開我

男爵府

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

好感動,小朋友在父母不知不覺間成長了

伯爵府

想唔想佢地都要大,只要做個好人就得.
覺得仔女大得快某程度上係仔女都乖,
日子唔覺唔覺就過咗.如果生咗個"復仇
皇子",唔知幾時捱到自己冇眼睇.

別墅

我d眼淚已經bit 曬出來啦!做女果陣成日都嫌bama 煩,樣樣都管住曬,依家做咗人啊媽,就知道原來做家長呢份工唔易做,有返工就永遠沒收工,我記得我啱生完我囡果陣,見住啊囡訓咗,自己會無情情甘響度喊,甘辛苦湊大個女,等陣大個又嫁咗唔要我!甘我點算!越諗就諗傷心,C6無奈話,你個囡先一個月大!幾時得嫁啊,條路有排你行啊!!!依家唔經唔覺啊囡都八個月大囉!有時仲識mama 甘亂講!我知道距沒意思架,但聽到距甘叫我就距叫我架啦!!!有時做到攰果陣真系想距快點大,唔洗甘困身,但又矛盾距大之後又嫌我煩!管住曬!要獨立!次次諗到呢度又好傷心!!!做咗啊媽之後淚點超底!可能系做ftm 嘅原固,啊囡出生到依家樣樣都親力親為,樣樣都見證住,我日日都會同我囡講!mama 嘅寶貝喺邊個啊??又幫距答:喺程程!我又會問:甘程程嘅寶貝喺邊個啊??我真系好想距會答喺mama 囉!但如果我囡曉答,相信距會話系距嘅玩具or 野食囉!!寫甘多唔知大家會唔會覺得悶!!但一講起自己啲小朋友真喺講三日三夜都講唔完!不喜勿插!!

公爵府

引用:淚已bit....老實講,+又想佢大又怕佢壞.+

原帖由 lamyungyu 於 12-09-26 發表
淚已bit....
同意,仲有怕佢病潻

首頁

尾頁

跳至