自由講場

跳至

首頁

尾頁

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

joey_23 發表於 12-9-26 16:39
餅餅,

我情況應該比你來得快,幾個月後,大女已經唔再係中學生,
由我生佢湊佢分開又再聚,腦海中仍不時出現大女兒時的樣子,
現在大女已經可能掉轉頭照顧我,洗衫煮飯做家務,樣樣佳能,

今天我又上fb看看二仔的相片,一年間,他已長高過我及大女很多,
驚覺男孩子的轉變比女孩的快,二仔已經不再是從前我手拖的那位,
今天的他,會抱住我肩,小心翼翼拖我手過馬路,回憶他中一那年....某一天,
我和他剛想過馬路,下意識提起他手就拖過馬路,他沒有說一聲或拒絕,
隨即我轉移雙手到他肩上搭著他說:媽咪一時心急,拖左你過馬路,唔好意思,
好在無比你d同學仔見到咋,下次我記得搭住你行架喇!
二仔緩緩地說:唔緊要,無問題,你係我媽咪,想拖就拖,無乜問題,我唔介意!
聽後差點忍唔住即場就想喊出黎,好在老公係身邊聽到又見到,捉緊我手安慰咋!
好感人
比著我遇到妳嘅情況,老公捉緊我手個刻,我反而會失控勁流眼淚

盡我一己之力,發放正能量!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

我愛Corina 發表於 12-9-26 16:48
我女成日話唔會結婚,要陪媽媽
到佢真係大個遇到個吸引佢嘅好男人時,睇吓佢仲會唔會咁講

超級版主

Superman-GF 發表於 12-9-26 18:23
我急不及侍他們長大。很多人說,餵人奶,離乳很失落,我沒有,只覺安慰,他們長大了,能全吃副食。他們開始睡自己房,我歡喜大過失落。四歳女兒與朋友玩,不讓我參加,我直情超開心,覺得女兒終於有自己小朋友的世界。我欣喜、感恩她的成長。I think it's amazing!!!! 可能我自小很獨立,亦享受獨立自主,我亦很tough 很堅強,我希望我小孩也有這特質。

以上過程我同妳都一樣感受架,但到個仔升小學,佢第一日背住我踏入學校門口,嘩~ 我竟然標眼淚......

我自細都唔多痴我媽我爸,我好獨立,咩都自己搞掂,獨立到而家我老公話我唔似女人,唔似得個女識爹佢

男爵府

抽水3:

如果你"唔想仔女咁快就長大"
而你個是"仔"...

小心會有婆媳問題,變成野蠻99.

是"女"的話又不會有大問題
反而會"口水 dur dur 帝" tim

Carmen is Mama and Beta is Papa

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

2個仔, 小三 & K3
想佢哋性格變大 (堅強啲, 唔好郁啲就喊)
身形變大少少 (大隻少少可以幫手做粗動嘢)

但係又好懷念當年孭住佢哋嘅情景

別墅

想,佢地長大後我就完成了我一生既兒女債,就可以安樂等死啦
Zzzz

大宅

260260 發表於 12-9-26 19:06
我d眼淚已經bit 曬出來啦!做女果陣成日都嫌bama 煩,樣樣都管住曬,依家做咗人啊媽,就知道原來做家長呢份 ...
我都係ftm,個仔7個月,你嘅感受我好有共嗚你都好過我,你個係女,嫁左多個仔,我就......所以我會對我99盡好,積陰得呀

子爵府

環保接龍勳章

引用:想佢快高長大,但系又吾想佢大得咁快。好矛

原帖由 KAHOI 於 12-09-26 發表
想佢快高長大,但系又吾想佢大得咁快。好矛盾
有同感

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

回覆:你地會唔想仔女咁快就長大?

我成日掛住個女bb個陣,e+有時仲未戒到bb話!唉!最重要係一見到個女個少女樣,突然覺得自己老咗好多

男爵府

畀面勳章

我個仔就快三個月,有時好想佢快d大個,但又會諗大個左會唔會學壞,我唔需要佢會好出色,只要身體健康,唔好做古惑仔,正正經經做個好男仔已經好好

大宅

回覆:召藥師 的帖子

我仔依架十六個月,距開始乜都要自己來,餅干放到距嘴邊距唔食,要我放好距自己羅先食,水杯要自己羅先飲水,連食飯距都要自食,睇到距甘我又開心又心酸,一日一日甘長大,唔知唔覺就唔在需要我

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆 回覆:召藥師的帖子

時間飛逝。無得唔想
有時望住佢哋。驚覺已經不能像bb般抱抱。個即時酸一酸

別墅

作為母親,子女的一舉一動都牽連住自己,只要子女健康快樂安好,就是俾母親最大的安慰^^

禁止訪問

引用:想架~想下想下,我大仔聽日就廿一喇~

禁止訪問

引用:hello...+唯有...珍惜現在

珍珠宮

好媽媽勳章

睇到我眼濕濕

大女今年都六歲讀小一 ,
時間過得好快 , 果時仲好bb ...
對比返一年前既相都好似已經大個女仲好多 ....
成日諗 , 到佢中學時就唔再成日痴住我 ..
成日同朋友一齊 .. 怕佢學壞 .. 怕佢拍拖唔識保護自己 ....

所以而家細女得16個月大 , 都好唔想佢咁快長大 ....
我有兩隻大小魔怪""

男爵府

唉!我仔15歲女12歲真係極懷念佢地bb 時嘅一 點一滴

大宅

好矛盾...始終無法一世擁有!唯有珍惜現在時光!

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

KT0603 發表於 12-9-26 23:14
thank you~

大宅

一個6歲,一個3歲,所以依家有得錫就錫,有得攬就攬多D

首頁

尾頁

跳至