自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

自己唔好咁諗咪得囉

唔好理人

子爵府

叻叻勳章

家家有本難念的經 ~

伯爵府

2018復活節勳章 熱血金章 好媽媽勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章

luckybaby2011 發表於 12-9-27 10:08
覺得6299/父母有錢就要資助佢地結婚買樓,買貴野俾個孫,Cheap既唔算。
覺得6299/父母得閒就要湊孫,最好係 ...

我之前係婆媳度出過

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=5714163

有d jm 的想法係好特別架
「政治乃眾人之事」-- 國父孫中山先生

水晶宮

畀面勳章

引用: 婆媳大把,重要自己有問題就話正義之士會

原帖由 mulan1985 於 12-09-27 發表
婆媳大把,重要自己有問題就話正義之士會圍插
所以米有時有d帖話自己搵好多錢,夫家成日吼住佢地d錢米好受歡迎囉! 嗱嗱嗱!我冇話邊張帖,大家亦唔好聯想太多

侯爵府

回覆:好多post都係咁,幾時開始d人會咁諗架?

男爵府

回覆 luckybaby2011 的帖子

絕對同意。

我就係你口中,那些不會幫湊孫的,自己有錢都要仔女給家用的,唔俾仔女結婚後和我同住的媽媽。

大佬,辛苦了二十年,全年無休咁湊他們,照顧他們,到他們長大了,享吓福有什麼不對。
咁多年,我真的很盡心盡力,供書教學,教他們做有用的人。
我覺得我的責任,去到他們讀完書,就已經可以退休啦!

所以,我對我奶奶和媽媽,也不會要他們幫我湊孫,每月給家用,去旅行都會預他們一份。

自己搬出來住時,有問媽媽借錢,但我有跟銀行利息還的。雖然可以問銀行借,但我覺得俾銀行賺不如俾亞媽賺啦,而她又同意。

sfll  e e .....咁咪大家差不多輩份  發表於 12-9-27 14:25
pugbb    發表於 12-9-27 11:07
Nino    發表於 12-9-27 10:54

男爵府

2018復活節勳章

同意
最意,特別係成日聽到話要同6299住,住得唔開心但又唔搬。。。
你估個個都鈡意你搬入去住咩。。。:;pppp:

禁止訪問

畀面勳章

水晶宮

回覆 BaoYue_BaoKun 的帖子

我知...哈。我唔係想吵架,亦唔係扮聖人,只係想知點解....他日都會做人父母...唔想俾人怪..
我明每人都有佢地既立場,講真我都唔太LIKE我99,但以上果D都係Bonus,尤其係同住,
其實要話就怪C6先囉....
結左婚即係成人,佢先有責任照顧我。至於做左人媽咪果D,就更加啦。

子爵府

依家呢D風氣愈來愈差, 新一代有D野好似係老溤咁. 我叔仔好多野都要6299資助,冇辦法啦, 拉仔拉心肝, 一個願打一個願捱. 但最離譜, 有次仲開聲要99叫姑仔資助佢養仔! ,

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

不能同意更多!

男爵府

公爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

好多時真係一隻手掌拍唔响架

水晶宮

其實生左仔既bk mama會唔會好坦心?
始終唔係個個咁好景嘛....

複式洋房

絕對同意

侯爵府

Totally agree

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

同意呀

侯爵府

2024勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

水晶宮

回覆 vanyau 的帖子

最辛苦應該係你呢代,又要顧上又理下,講真我細個都窮,但見父母慳極都唔會打公婆主意。真係冇諗過...而家係咁...咁...如果你d仔女堅持要同你住咁點?...你唔理佢會俾人話喎...

子爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實好多SIS 唔會咁諗,甚至唔當一回事,又點會開POST 呢。
開得 POST 既人,心裡把尺都同你唔同,先至開 POST 架姐。

好多SIS 好明白事理既,唔需要動氣啦。

首頁
12345...8

尾頁

跳至