美容扮靚

跳至

首頁
12345...7

尾頁

侯爵府

已經一兩個月啦!!上唇頂部有點紅腫,吾係一粒,係一達仔咁,扯住扯住,有d似爆刷!

睇第一個醫生話係唇瘡,但搽完藥膏完全無用!!

之後第二個醫生話吾係唇瘡,因為如果係,好快會好番!佢話係敏感!搽完佢既藥膏,好左d,不過一停無耐,好快又黎過!!好煩呀!!

有無jm有經驗??可以搽咩?

同埋,有無邊隻潤唇膏好?醫生叫我平時要keep住搽,但我以前買親果d都好似無乜邊支夠滋潤!!!

pls help help!! many tks!

男爵府

回覆:pingu_k 的帖子

我之前用過Burt's BEE有一隻藥用潤唇膏,生唇瘡時搽佢好快好返,不過搽落去時會有D剌,隔一陣就不會啦。

伯爵府

試下搽紫雲膏,纯中葯制誤吞都唔怕

小魔怪瞓著咗我先至有私人時間-_-#

侯爵府

germainehui 發表於 12-9-30 00:03
我之前用過Burt's BEE有一隻藥用潤唇膏,生唇瘡時搽佢好快好返,不過搽落去時會有D剌,隔一陣就不會啦。

...

你果時係生唇瘡?感覺係點?係咪一粒粒咁架?但第二個醫生又話我吾係...

侯爵府

回覆 anniecheun 的帖子

其實我都有諗過,但我見好似多話用黎搽手腳,傷口,皮膚濕疹...........

伯爵府

引用:回覆+anniecheun+的帖子 其實我都有諗過,

原帖由 pingu_k 於 12-09-30 發表
回覆 anniecheun 的帖子

其實我都有諗過,但我見好似多話用黎搽手腳,傷口,皮膚濕疹........... ...
唇刀用得

小魔怪瞓著咗我先至有私人時間-_-#

別墅

dhc

大宅

我契女個咀成日好乾又紅,似爆柝同敏感。小朋友睇左好多醫生都唔斷尾,時好時壞,原來係濕疹,身體其他部份無事。試用好多牌子润唇膏,结果得Shixxxxx得,可能每個人都唔同架!妳試多幾隻。

侯爵府

kidicksonki 發表於 12-9-30 00:38
我契女個咀成日好乾又紅,似爆柝同敏感。小朋友睇左好多醫生都唔斷尾,時好時壞,原來係濕疹,身體其他部份 ...
tks! 但佢係就咁用呢隻潤唇膏就好番?

複式洋房

我覺得花士令效果最好, SIS 可能對某D唇膏或唇彩有敏感, 暫時唔好用

侯爵府

回覆 babykinggbaby 的帖子

咁樣呀?弊!都吾知邊支令我敏感........tks!我會暫時停用下!

複式洋房

回覆:有無人可以救救我咀唇??紅腫情況反反覆覆!!有無人試過?

我之前都試過你呢種情況,後來發現自己對某種牌子潤唇膏敏感(因為一搽就會又乾又腫),停用後就無事。係嗰段時間我都係用返凡士林(扁圓盒庒專係搽咀),因為佢配方溫和,不過有人會嫌佢\"笠"。
過左幾個月就無事Lu!
宜家用緊雪花秀!

大宅

唔係呀!初初睇皮膚科西醫,搽藥膏食藥,反反覆覆。一停藥又紅腫脫皮,西醫開“淚顧唇:錯字”媽媽怕影響發育,轉睇中醫,長期用潤唇膏。我地一見到有天然產品唇膏就買比呀囡試,结果試啱呢隻!都成十年啦!契女今年中一,呢幾年無翻發,但keep 住用潤唇膏!

水晶宮

hashtag影視迷勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

pingu_k 發表於 12-9-29 23:52
已經一兩個月啦!!上唇頂部有點紅腫,吾係一粒,係一達仔咁,扯住扯住,有d似爆刷!

睇第一個醫生話係唇瘡,但搽 ...
Have you consulted with [size=15.199999809265137px]皮膚科???

男爵府

醇天然shea butter,食落肚都唔怕。

侯爵府

幾年前試過咀唇d皮增厚,又唔係爆拆,用呢枝 lip balm 好快就好,之後一路 keep 住用。

我喺上環永安買,幾十蚊,平靚正。

別墅

回覆:有無人可以救救我咀唇??紅腫情況反反覆覆!!有無人試過?

另外,可以試下去藥房買「山地」,一塊塊黑色的,用熱水浸軟佢放上咀夫,我以前個咁爛得好勁,夫完再平時整潤唇膏

翡翠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 笑得好勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 炎夏勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

引用:試下搽紫雲膏,纯中葯制誤吞都唔怕 +

原帖由 anniecheun 於 12-09-30 發表
試下搽紫雲膏,纯中葯制誤吞都唔怕

翡翠宮

唇瘡要搽殺病毒藥膏(virus)藥房有售,搽咗會停止變大、收水、變乾慢慢平伏,起碼1星期

世上已無安樂土,人人以傷人為樂

侯爵府

回覆:carng.ng 的帖子

我諗我應該吾係生唇瘡,因為吾係一粒粒水泡..

首頁
12345...7

尾頁

跳至