親子旅遊

跳至

首頁
34567...84

尾頁

公爵府

好媽媽勳章

Re: 東京箱根八日遊記

Zoey
Day 1 - 機場 ->池袋酒店-> 夜遊
出返東口shopping or 去sunshine city

Day 2 ---- 池袋酒店 ---> 乘車乘船/源途觀光至箱根 ---> 酒店 (Phoebe: 係未去到都應該差不多 dinner ? 附近仲有冇蒲點呢?)
你坐火車浪漫特快(romance car) 去箱根嗎 ? 買weekday pass 每人4700yen, 仲要補850yen 先可以坐romance car; weekday pass包來好多種箱根既交通工具, 研究以下既website, 同我個行程, 最好坐10:30am 班車, 入到去11幾, 坐車又坐船後約5pm 到hotel check in ; 蒲點? 在房內嘆溫泉都夠了
新宿小田急外國人counter 買箱根weekday pass 同拎romance car 車飛 --->
你要EMAIL 直接同佢地BOOK romance car 座位,
[email protected]
出發當日早1至2小時去新宿小田急外國人counter 買pass & 拎車飛, 記得帶埋佢地個confirmation email.
romance car 就在 counter 過少少, 你一定搵到.

click 以下website check 有冇位.
https://www.web-odakyu.com/servlets/odq00?control=kuseki_syoukai

新宿小田急外國人counter 地圖
http://www.odakyu.jp/chinese/center/index.html

Day 3 ---- 御殿場 / 小湧園森林SPA溫泉樂園 (Phoebe: 請問有甚麼玩? 御殿場是否購物既地方?) ---> Hello Kitty Land ----> 回酒店
御殿場outlet shopping mall, 可用weekday pass免車費去到, 小涌谷係溫泉水上樂園3千幾yen 入場費

Day 4 ---- 池袋酒店 ---> 池袋防火防災館 ---> Disneyland ----> 回酒店
去disneyland 緊係由早去到晚啦, 3pm 入場唔夠喉的

Day 5 ---- 6:45 pm 機, 早一點出發, 請問還可以去埋台場嗎?
6:45pm 飛, 最好3:30pm 去到機場, 去台場你拎埋行李去 ?? 仲有台場開11am

大宅

Zoey,

我地係3大1小呀 twin room就要屈蛇啦!! 而且見佢地的twin room好似唔係好大, 怕2個大人瞓會迫呀!! :-( 昨日都send左個email過去, 等緊回覆.

Zoey 寫道:

我今次都係 book 左 super hotel, 因為中間 break 開左入住, 我 submit 兩次表既時候, 一日係 book twin room (即係兩張床那隻房), & 一日係 book 三人住房 (即係雙人床 + 碌架), 佢地最後 confirm 我既 booking, 係話我地三個人, twin room 係唔夠大 (不過唔知係未我小朋友有 9 歲既關係就唔知喇), 所以都 suggest 我地 book 番三人房! 但係三人房, 好似 phoebe 話齋, 都唔係咁易 book 到, 我兩個前後入住既 booking, 只有一次 okay, 另一次都要我地分別 book 一間 Single room + 一間 Single room for 2 person! 所以想 book 既都要快手呢.

若果妳小朋友細, 都可以試下 book twin room, 睇下佢地點覆妳, 佢地覆得都好快嫁, 尋日深夜都有 e-mail 飛過黎 :-P .

大宅

phoebepanpan,

原來super hotel得甘少房, 唔怪之得上網睇好多日子都full la.

phoebepanpan 寫道:
[quote]
Masako 寫道:
想問下你book係處的super hotel 3人房? 我想book池袋3人房, 但見佢地係一張兩人床+碌架床, 我想要係2張兩人床, 唔知有無呢隻呢?

super hotel 只得幾間twin room , 同3人房應該每層只有一間, 因為我住過三間唔同樓層既房, 但都係 room 2
[/quote]

公爵府

好媽媽勳章

lamb2003 寫道:
請問你的三人房係味自己係網上book架,佢張上格床有幾闊,大人可以'訓'嗎?我想訂上野的super hotel三人房,應該去邊個website呢?麻煩晒

睇返上文, 我已經copy 左上野website 出來, and有人話上野super hotel 係冇三人房, 你再睇清楚.
上架床around 2.5 呎, 足夠訓一個大人

公爵府

好媽媽勳章

hohan 寫道:
箱根間温泉酒店冇房,只有"type 1",我唔考慮喇.
請問你知唔知仲有邊間好呀?

ec2japan.com 網友另一推介" 箱根之森"
http://www.hakonenomori-okada.jp/plan.htm

公爵府

好媽媽勳章

skytower52
**機場有冇巴士直接到Super Hotel呢?唔想搭火車,要 上上落落行樓梯。回程又有冇巴士由酒店去機場呢?
你知唔知superhotel 只係商務酒店, 好似只有三星級, 好細規模, 跟本唔會有機場巴士直到, 池袋有機場巴士到的hotel 以我所知係sunshine city 太子酒店

**池袋防火防災館係咪由酒店行到去?點行呢?
在hotel 後面街一條大直路, 你print 低防災館地圖到時問hotel 職員就ok

**由酒店點去富士急遊樂場呢?有個網址介紹Thomas Land,我見相片有架巴士畫滿Thomas & Friends的圖畫,知唔知喺邊喥搭呢?
池袋去富士急,應該在新宿轉火車 or 坐高速bus(來回3400yen)
http://www.fujikyu.co.jp/fuji-q/

http://www.fujikyu.co.jp/fuji-q/information/access_index.html

http://www.e-japannavi.com/enjoy/fuji_q/access.shtml

**我諗住迪士尼公園&迪士尼海洋各去一天,去到買飛時係咪有2 days pass買會平啲?
連續兩日既disney票, 應該只有在disney 入場處先買到票
http://www.tokyodisneyresort.co.jp/tdr/chinese/plan/ticket/index.html

**我去6日5夜,頭尾兩日搭飛機+shopping,3日富士急遊樂場、迪士尼公園&迪士尼海洋各去一天,仲有一日full day去邊喥好?請提議!
又近又方便台場 or 銀座shopping

男爵府

睇番妳比我既 website, 原宿去箱根湯本有 9:27, 10:00, 10:40 . . . 既時間, 沒有 10:30, 唔知我有冇理解錯呢!? 另外, 佢地係未有分不同既座位, 禁煙席, 前/後展望席, 係未要自己選埋? 怎樣選?
『我們既有這許多的見證人,如同雲彩圍著我們,就當放下各樣的重擔,脫去容易纏累我們的罪,存心忍耐,奔那擺在我們前頭的路程,仰望為我們信心創始成終的耶穌。』
(希伯來書 12 章 1-3 節)

公爵府

好媽媽勳章

Masako 寫道:
原來super hotel得甘少房, 唔怪之得上網睇好多日子都full la.

你係咪睇依個website 見 full booking ?
https://hotel.reservation.jp/superhotel/reservation/3.asp
就算見到full booking 都可以試下 用中文booking send 去問下.

公爵府

好媽媽勳章

zoey,
係由新宿去箱根湯本哦 !
最好選 (VSE)型別既新車.
http://www.odakyu.jp/romancecar/timetable/index.html
應該10:00 am 依班先岩 スーパーはこね13号

坐位都係佢編, 你想要禁煙席, 前/後展望席就要mark 明.
可以copy english website d 字眼來email
http://www.odakyu.jp/english/

男爵府

-
『我們既有這許多的見證人,如同雲彩圍著我們,就當放下各樣的重擔,脫去容易纏累我們的罪,存心忍耐,奔那擺在我們前頭的路程,仰望為我們信心創始成終的耶穌。』
(希伯來書 12 章 1-3 節)

公爵府

phoebepanpan
吾該晒! 之前咪問過妳'一之湯’,我放棄左book, 由於我太鵬人,我就改book小涌園,順手去埋溫泉樂園,e-mail左三日,尋日下午佢先覆。 另外,我自己會早兩日去,所以想試下其他hotel, 其實我book左新宿東橫Inn,但聽妳講又想試下上野super hotel.

大宅

係呀, 不過剛剛都by email sent左去book. 想問下其實我地一行3大+1小(5歲), 我唔想瞓個間碌架床, 可否book twin room for 2大1小, 若小朋友要另收費用都無問題, 再1個大人就閃入出, 你認為可唔可行呢.

大宅

想問一問,我book 咗7 月到大阪東京玩 8 日,因為要避咗 17 號日本假期,所以就阪入東走,東京我地 book 咗Keio,貪佢有 free shuttle 去disneyland,但大阪就未決定 book 邊間,但因同行有 3 小童,所以想以最方便我原則,請問有什麼good suggestion? 另外打算第三日搭子彈去東京,請問需唔需要預先係 Hong Kong book 定車飛呢?定係去到先係車站買飛好?子彈火車有無劃位

公爵府

好媽媽勳章

Masako,
super hotel twin room 好難book, 2大1小入住相信no problem.

Rachethew,
你第一次自由行就由東去到西利害.
大阪我上次住梅田既大阪第一,
子彈火車我記得我地係冇book 位, check 岩時間就上車.

公爵府

好媽媽勳章

如果大家唔想煩自己點book hotel 可以入依個website 搵版主大石幫手book hotel, 佢只HKD50 手續費(唔知而家有冇加價), 我都幫襯過.
http://www.jpstay.com/phpBB2/

男爵府

見大家對上野super hotel好有興趣,想俾d資料大家,上野super hotel在今年4月開業,我數星期前上super hotel 個web揀酒店時見上野店是有3人房價錢的(但依家就無左),當時我e-mail去book房(3大1小),佢回覆我可book一間3人房(叫 super room),但佢話全間酒店只得一間 super room,我所book o既日子中間有兩天無房,咁我地咁o岩有兩晚想去箱根,所以就攪掂左啦,一星期後,我老公諗諗下話無咩時間shopping,想減箱根一晚,咁再e-mail去上野super hotel 加多晚(1double + 1 single),今次佢竟然覆我話取消左e-mail booking,要我打電話去book( 我唔知究竟有咩分別),結果我打電話去book左,但好似無咩"渣拿"咁,因之前e-mail booking 係有booking no. o架,依家就好似講完就算咁
不要讓孩子走上安逸之路,教他面對挫折,要讓他有一種危機感,培養抗逆能力。

男爵府

係咪間間 super hotel都要3天前 reconfirm booking,但上野呢間重來無同我提過喎
不要讓孩子走上安逸之路,教他面對挫折,要讓他有一種危機感,培養抗逆能力。

複式洋房

Hi, phoebepanpan

請問由機場坐巴士到池袋Sunshine City Prince落車後,拿住行李行去Super Hotel遠唔遠呢?定係要轉的士呀?

Thanks!
我有兩個小寶寶,哥哥 & 細佬 !

公爵府

大石我都幫襯過幾次, 都幾有交帶,睇黎想試下自己都吾得,咁真係要搵佢幫手。

phoebepanpan 寫道:
如果大家唔想煩自己點book hotel 可以入依個website 搵版主大石幫手book hotel, 佢只HKD50 手續費(唔知而家有冇加價), 我都幫襯過.
http://www.jpstay.com/phpBB2/

公爵府

peony2002
聽妳咁講,無"渣拿"又真係吾係幾安全。
e-mail吾得,by fax又吾知得吾得呢?

peony2002 寫道:
見大家對上野super hotel好有興趣,想俾d資料大家,上野super hotel在今年4月開業,我數星期前上super hotel 個web揀酒店時見上野店是有3人房價錢的(但依家就無左),當時我e-mail去book房(3大1小),佢回覆我可book一間3人房(叫 super room),但佢話全間酒店只得一間 super room,我所book o既日子中間有兩天無房,咁我地咁o岩有兩晚想去箱根,所以就攪掂左啦,一星期後,我老公諗諗下話無咩時間shopping,想減箱根一晚,咁再e-mail去上野super hotel 加多晚(1double + 1 single),今次佢竟然覆我話取消左e-mail booking,要我打電話去book( 我唔知究竟有咩分別),結果我打電話去book左,但好似無咩"渣拿"咁,因之前e-mail booking 係有booking no. o架,依家就好似講完就算咁

首頁
34567...84

尾頁

跳至