在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

我轉左去admin field 五個月了, 極度唔慣. 比隔離部門位sales manager 都成日鏟爆(但佢係遲我一日入黎做的, 唔係賣老個隻), 總之佢係好唔了解公司內部運作同制度, or 我負責既野. sales 就覺得佢係最大, 乜叉都要我去配合咁...........但我成日諗, 大家做野姐, 有時唔駛下下算到咁盡, 又話呢樣唔係我負責, 呢樣唔係我的downlines負責.....

好frustrate, 成日想轉工. 但又唔知邊度揾份可以準時走既工. 想問下大家都做admin的jm, 有無同類經驗呀, 係咪都係好似我咁, 日日都受人地部門氣....而唔係淨係受老頂氣呢

伯爵府

我同隔離位個sale manager好好傾架喎!
就係因為做野,所以大家都會彼此配合!
當然,一定要分好工啦~點分當然係跟老闆指引啦~~

你黑仔左夾著個同你夾唔到的人!

大宅

叻叻勳章 爸B勳章

我由pr marketing轉左做admin~
公司d人都幾怕admin~ 我日日返工都無咩做...
LOVE LOVE LOVE

複式洋房

回覆:ChrisAlfred 的帖子

做admin要夠惡,我公司D admin全部來至惡人谷

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:有無做admin 的媽媽

我係做admin,不過同事唔太合作:;pppp:

龍馬精神.......

複式洋房

yes

別墅

ADD O

大宅

admin 係最難做, 老闆又唔BUY, 因為我地唔係幫公司賺錢係洗錢既DEPARTMENT囉!!!

大宅

我地集團既admin就好夠惡
我初初返工, 都好有性格, 唔得就唔得...卒之成日比sales dept 丙, 點解a 唔得, 呢個b又得. 我心諗, 咁集團大指示係no咪no.....總之我係小部門的admin, 就好似奉旨受氣, 乜都要配合做到
超受氣.
我都好想惡

男爵府

畀面勳章

波波豬 發表於 12-10-5 08:19
admin 係最難做, 老闆又唔BUY, 因為我地唔係幫公司賺錢係洗錢既DEPARTMENT囉!!!

我覺得 account dept. 係最難做.

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

nene 發表於 12-10-4 16:32
做admin要夠惡,我公司D admin全部來至惡人谷
完全認同, 我今朝先剷完個公主病發的Product Manager, 然後入去佢個老頂SM投訴佢唔好以為我好蝦, 質我食死貓:;pppp:

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我係做HR & ADMIN......呢個角色真係要夠硬淨先得~

好似我公司咁, 出面好多X鬼蛇X, 自己部門又有人攪事攪非.....不過慢慢就慣了~~~

男爵府

回覆:有無做admin 的媽媽

其實我做左十幾年野,大部份都係admin有關既,我唔覺得admin係份苦差,相反幾鍾意做呢個post,原因唔係因得閒冇野做,而係我會投入去做好工作,令到其他人滿意,能夠幫到佢地我就會覺得有成功感,另外從每次既經歷我都會學到d野。
可能我遇到既人都比較講道理,所以咁多年都做得好開心,就算轉過幾次工,都冇乜特別大既難題。
遇到煩人,食死貓,受氣,份份工都有幾會會遇到,與其埋怨,倒不如睇下點解決,令煩人都變為朋友咪仲好,始終多一個朋友總比多一個敵人好。

子爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 陪月勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我做開admin. 去到每一間公司都係, sales永遠係大晒, 永遠係我地要配合sales...
始終, sales係負責前線搵錢既, 唯有睇開d啦.

首頁

尾頁

跳至