論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

假期前 Immigration 個 staff 打電話比我,話個 visa 批左,3/10 叫 agent 攞。估計菲姐重陽節左右到我屋企,諗住捱多兩個幾星期就脫苦海,點知.........琴晚 agent 打電話比我,話菲姐唔黎喎。頂 ~~~ 搞左個幾月,而家先話唔黎, side 我心機、時間同錢 又要煩再搵工人 ~~

大宅

育兒性格勳章 BK Milk勳章

MrsHo98 發表於 12-10-5 08:40
假期前 Immigration 個 staff 打電話比我,話個 visa 批左,3/10 叫 agent 攞。估計菲姐重陽節左右到我屋企 ...
呢個工人唔黎好過黎,黎左博你炒先走,仲煩﹗,加油﹗

333s  認同.  發表於 12-10-5 10:46

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆 MrsHo98 的帖子

激c人...

別墅

畀面勳章

..........................

侯爵府

假期前 Immigration 個 staff 打電話比我,話個 visa 批左,3/10 叫 agent 攞。估計菲姐重陽節左右到我屋企 ...

Oh no...last nite I just saw your post for the speedy approval you've got from the Immigration. So sooooooon that the bad news came. mouth: 而家真係愈難請到(好)工人

子爵府

係咪用你個 visa 嚟 HK

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

點解而家d工人咁衰架?? 我果個賓賓黎左2個月就同我辭職, 真係嘥晒我地d時間同金錢!!!

珍珠宮

kaqi1101 發表於 12-10-5 08:44
呢個工人唔黎好過黎,黎左博你炒先走,仲煩﹗,加油﹗ ...

咁又系,來左先話唔 do,仲激 c ~~~

珍珠宮

mum-LCC 發表於 12-10-5 09:35
Oh no...last nite I just saw your post for the speedy approval you've got from the Immigration. So ...

系啦,仲諗住捱多 2 個幾星期左右,而家..........煩搵人 ~~

珍珠宮

bbfish1992 發表於 12-10-5 12:56
係咪用你個 visa 嚟 HK

我已經叫個 agent 千奇唔好 send 個 visa 過去 ~~

珍珠宮

siufufu 發表於 12-10-5 14:37
點解而家d工人咁衰架?? 我果個賓賓黎左2個月就同我辭職, 真係嘥晒我地d時間同金錢!!! ...

你仲慘過我。真系唔知點解而家 d 工人衰成咁 ~~

大宅

引用:Quote:bbfish1992+發表於+12-10-5+12:56+係

原帖由 MrsHo98 於 12-10-05 發表
我已經叫個 agent 千奇唔好 send 個 visa 過去 ~~
不如你上immi自己取消個visa先,萬一個agent真係send咗出去佢都入唔到境。

子爵府

MrsHo98 發表於 12-10-5 15:18

你不如叫agent send SMS / email (black & white) 通知你工人 withdraw
跟住你通知入境處工人唔嚟,attach 埋black & white

唔好盡信agent
反而問agent 有無得回水

珍珠宮

aa1117hk 發表於 12-10-5 15:28
不如你上immi自己取消個visa先,萬一個agent真係send咗出去佢都入唔到境。

...
我啱啱再 call 左個 agent,佢同我追緊要菲姐簽番封信話系佢自己 cancel 個 visa;另我又話下次我地簽新工人時叫佢交返個 original visa 比我地自己 destroy ~~

珍珠宮

bbfish1992 發表於 12-10-5 15:36
你不如叫agent send SMS / email (black & white) 通知你工人 withdraw
跟住你通知入境處工人唔嚟,attach ...

真系唔知咁 c 煩,而家 agent 同我追緊叫菲姐簽番去信比我 ~~
anyway, thanks all ~~~

Oscar66  你快個工人,我菲姐來了一個月就炒我魷魚,上月尾入領事館,剛有假期,agent話最快要10/8入表到入境處,10日才出ref#,真的不知道幾時出Visa..你工人咩原因不來香港?   發表於 12-10-5 15:55

侯爵府

siufufu 發表於 12-10-5 14:37
點解而家d工人咁衰架?? 我果個賓賓黎左2個月就同我辭職, 真係嘥晒我地d時間同金錢!!! ...

Exactly my case !!!!!!!! They switched employer becasue if they could find the employer via themself directly or online, or even via other agency, they will escape from paying the original agency fee ah

珍珠宮

Oscar66,

我 agent 今日再問個工人,佢話系 family problem 喎,agent 話可以系菲姐老公唔比佢出國打工,又或者系工人唔想離開 d 仔女。真系 shape 戇,佢系想出國打工先會去 agent 度登記,就應該要預左離開 d 仔女 and 老公,唔想黎打工就唔好搵著我地 d 僱主黎搞啦 ~~~ :;pppp:

大宅

引用:Quote:aa1117hk+發表於+12-10-5+15:28+不如

原帖由 MrsHo98 於 12-10-05 發表
我啱啱再 call 左個 agent,佢同我追緊要菲姐簽番封信話系佢自己 cancel 個 visa;另我又話下次我地簽新工 ...
我之前個情況同你差不多,我冇等個工人任何信,自己上immi同officer講個情況,佢即時係電腦取消咗先,關口大概半小時會update到,咁個工人肯定入唔到境。如果你要佢補咩比你都可以唔洗急。

MrsHo98  多謝提點 ~~   發表於 12-10-5 17:21

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔駛等工人confirmation的, 自己send信去俾入境處就可以取消個visa, 當然要寫原因, 唔好俾agent攞到visa又唔知搞乜嘢.

侯爵府

回覆:DoReMi媽媽 的帖子

yes

首頁

尾頁

跳至