論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

DoReMi媽媽 發表於 12-10-10 19:23
暫定11月4日, 時間地點待覆, 你有冇時間?

僱主係時候企出嚟俾張建宗睇香港外傭僱主係幾咁不滿現行外傭政 ...
我有諗過將d case send 比傳媒
Bye

大宅

meow~meow 發表於 12-10-10 17:33
(11月)

location? time? date?

其實遊行日期已改於2012年11月04日,時間、地點暫未定!詳情可上FB睇睇。
https://www.facebook.com/#!/groups/201409003325390/

子爵府

meow~meow 發表於 12-10-11 09:33
可以講詳細d嗎?發生乜事?姐姐d親戚朋友?僱主d親戚朋友?
係姐姐d親戚朋友, 我覺得果d好high risk, 因為佢地有一大班姐妹幫佢出頭, 黎到第一日已經好識玩香港法例, 又一大個網絡幫佢搵新工, 所以我以後都唔會再請呢類經其他姐姐介紹黎HK打工既工人(尤其是賓)

最終我都係想講, 一定唔好請斷約, 唔好加速個惡性循環.

水晶宮

Lovelybbs 發表於 12-10-11 10:06
係姐姐d親戚朋友, 我覺得果d好high risk, 因為佢地有一大班姐妹幫佢出頭, 黎到第一日已經好識玩香港法例, ...
明白!
係,唔好自私地只顧方便自己,呢d斷約工人斷得一次一定會再少少野再斷,再唔係會想盡辦法同僱主拉鋸,最終一定都係你自己受返。

Bye

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

meow~meow 發表於 12-10-11 09:34
你有case嗎? 願意對記者講嗎? 如果可以, 將來有傳媒想做, 找你可以嗎?

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實我哋只係喺網上講, 係冇用的, 縱使大家點樣俾外傭屈, 啲小朋友整樣俾外傭整, 老人家點樣俾外傭蝦, 大家點樣俾外傭偷嘢, 政府都係唔會理, 因為喺網上嘈, 政府啲官員係當睇唔到甚至話唔知有哩啲事, 到真係發生咗事, 因為僱主一直冇企出嚟做嘢, 冇行出嚟俾政府睇, 佢哋都只係會當個別事件嚟看待.

大家可以睇到, 外傭話要加人工, 政府隨即通過, 有冇公開諮詢過外傭僱主? 勞例廿幾年不變, 仲將外傭地位等同廿幾年前看待, 大家可以睇到, 廿幾年前外傭被叫工人, 但今日, 個個要尊稱佢哋做公主, 唔話得, 唔講得, 佢哋話放假唔返僱主屋企瞓, 僱主都冇聲出, 完全漠視入境條例, 但僱主就要守法, 仲要係守一啲完全傾斜向外傭的法, 相反, 僱主無論家小, 財物, 都得唔到勞例的保障, 僱主人權喺邊度?

人工~外傭話要加就加, 明明通脹係僱主幫外傭食咗9成, 都仲要加佢哋人工去幫輕外傭, 咁外傭僱主的通脹, 又邊個幫? 政府加外傭人工, 係將外傭僱主擔子百上加斤, 仲係毫無道義, 漠視僱主為外傭分擔咗通脹的事實.

再培訓費, 2013年(即係出年)又再恢復, 各位外傭僱主又要每個約俾多$9,600, 但再培訓局唔單止培訓家務助理, 仲有各行各業的培訓課程, 想問下, 外傭僱主請外傭就話剥削咗家務助理的職位, 所以有責任培訓佢哋提升佢哋競爭力, 但其他行業的培訓, 點解要外傭僱主負責? 公道嗎?

看 ~ 政府就係欺外傭僱主好蝦, 唔出聲, 加人工俾外傭, 唔駛問過外傭僱主, 用外傭僱主資源去培訓全港其他行業, 有冇問過外傭僱主? 問你攞就攞, 駛問過外傭僱主?

大家唔行出嚟, 嚟緊將會有更多不平等條例對待外傭僱主, 外傭僱主既要面對外傭的囂張跋扈, 仲要得到政府的剥削, 大家真係甘心? 付出高昂代價(哩個代價唔單止係金錢, 仲有老小的安危)去請一啲毫無質素的外傭?

政府為外傭僱主做過啲乜嘢?

sodababy    發表於 12-10-11 20:09

大宅

meow~meow 發表於 12-10-11 09:34

大宅

開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

政府及政客都不理,超心淡

水晶宮

DoReMi媽媽 發表於 12-10-11 11:12
你有case嗎? 願意對記者講嗎? 如果可以, 將來有傳媒想做, 找你可以嗎?

咁我又好彩暫時無遇到好衰......只係想將斷約,僱傭費轉嫁僱主,無良agent 銷售手法...政府支援不足令到中產苦上加苦既社會問題 etc. send 比傳媒..等佢地去發掘/大.
Bye

水晶宮

meow~meow 發表於 12-10-10 17:22
真係好多人請斷約...........................

200 % agree with u

我–地跟本要自已企硬先 ( 不要 break ge maid )
gum 自然冇 market la

咪可以害小 d 僱主 law

首先我地自已要團結呀

meow~meow  AGREE!!!  發表於 12-10-11 17:20

複式洋房

其實我都想講下我姐姐 , 姐姐不回答僱主 , 黑面 , 曾經咬傷小朋友 , 叫佢做唔做 ,
都可以忍 .
係唯獨姐姐既死人態度就令我光火 , 而家姐姐惡過你架 .
某幾次仲要鬧個僱主 , 我終於忍唔住~~~~
呢個姐姐已比我炒左 . 希望唔好連累到下家接手 , 小心......小心 .

NAME : MURT ?
ID NO : W 59667? ( A )
PASSPORT : XX 08881?

水晶宮

mikiwong122 發表於 12-10-11 16:55
其實我都想講下我姐姐 , 姐姐不回答僱主 , 黑面 , 曾經咬傷小朋友 , 叫佢做唔做 ,
可以忍 . ???
係唯獨姐姐 ...
No way~!

點解佢會咬人?
Bye

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:meow~meow+發表於+12-10-11+09:33+可

原帖由 Lovelybbs 於 12-10-11 發表
係姐姐d親戚朋友, 我覺得果d好high risk, 因為佢地有一大班姐妹幫佢出頭, 黎到第一日已經好識玩香港法例, ...
我咪"領"咗野。我個海外賓,佢auntie係我鄰居打咗十二年工。佢Auntie介紹佢來。第一個week仲幾好!點知放完假返來就變臉。跟住政府話加人工,又話佢Auntie話佢有人工加,扭加人工。佢先來咗唔夠一個月。我話做得好當Bonus.之後越做越差,又黑面,成日電話不離手,唔做野,焗佢做就發脾氣。唔夠兩個月,補一個月通知,請Agency叫佢返歸,真係荷包出晒血。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

我舊年搵工人又係,大把大把既斷約工,有返緊工做左2個月話吾想湊B,想搵我呢D無B無老人日頭2公婆返工細路返全日無人起屋企,仲放星期日果D,佢話可隨時吾返原本果份工,A準又話好搶手...咩世界!不過我後來話斷約免問。
如果斷約係無人請既出面就吾會有斷約工人啦!我份筍工吾會比斷約既!

大宅

畀面勳章

依家D AGENT 報的資料好假.
寫就話寫完約, 有咩湊NEWBORN經驗、咩照顧老人家經驗.
根本與事實不附.
個工人來到一睇佢做咩巳經知道佢有無經驗.

我地睇住D作大資料,請左斷約都唔知啦~!
唔上當先奇

大宅

回覆:LittleLavender 的帖子

大宅

回覆:DoReMi媽媽 的帖子

講得好

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

我份工絕對沒有太多工人肯做, 但我都堅持唔要斷約工人, 因我想呢D工人無人請, 谷住返皇宮.

大宅

原本斷約工人咁有問題架! 前日先同印印講拜拜, 佢仲有半年滿約, 咁佢即係做左斷約工人啦.

頭兩星期係做得好好架, 跟住每況愈(月)下, 想我地炒佢, 咁佢可以再在搵新工. 最終先生堅持比機票, 唔比佢留低, 不過佢係咪可以只係出境就得? 新僱主睇唔睇到佢係咩原因斷約既?

佢好識扮野, 講就樣樣都識, 做到就知唔係個回事.

Name: Su(X)iyanti
DOB: X8/7/79
ID: W4165XX(1)
特徵: 有粒大粒墨在人中邊, 確實係好八卦的, 鍾意聽住人講野, 又鍾意講廢話

水晶宮

jjoannetsang 發表於 12-10-14 00:46
原本斷約工人咁有問題架! 前日先同印印講拜拜, 佢仲有半年滿約, 咁佢即係做左斷約工人啦.

頭兩星期係做得 ...
出機票佢地都有辦法改日子、名or 退$
Bye

首頁

尾頁

跳至