樓市動向

跳至

首頁

尾頁

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

回覆 chuchu88 的帖子

揾現做緊按揭嘅銀行就係加按. 將原按揭轉去另一間銀行就係轉按, 可以同時加大個貨款額.

大宅

引用:回覆+chuchu88+的帖子 揾現做緊按揭嘅銀行

原帖由 tantanmama 於 12-10-11 發表
回覆 chuchu88 的帖子

揾現做緊按揭嘅銀行就係加按. 將原按揭轉去另一間銀行就係轉按, 可以同時加大個貨款 ...
請問是否加按及轉按都需要搵律師呢?

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

chuchu88 發表於 12-10-11 11:32
請問是否加按及轉按都需要搵律師呢?
轉按要, 加按唔洗.

男爵府

引用:Quote:原帖由 momotam168 於 12-10-10 發表

原帖由 peipeibb 於 12-10-10 發表
我罰息期將完,所以先問加按事,職員quote 2.15%。你舊有的用Hibor rate?仲有幾耐?

...
係,我原用係h rate, 仲有兩個月就完鎖息。。。mouth:

男爵府

引用:Quote:原帖由 momotam168 於 12-10-10 發表

原帖由 Timan 於 12-10-10 發表
請問你搵scb咩部門呢?
樓宇按揭部囉

男爵府

引用:我7月喺SC加按層樓, 都係舊loan跟舊plan (H

原帖由 tantanmama 於 12-10-11 發表
我7月喺SC加按層樓, 都係舊loan跟舊plan (H + 0.7%), 唔洗罸息. 加按果筆跟新rate (2.15%) 1%現金回贈, 兩 ...
你係咪原有個plan 已過罰息期所以可以比2.15% ?

peipeibb  唔關舊plan 完了罰息期未, 應該係關loan size, 加按要1M以上先offer到 2.15%.  發表於 12-10-12 15:03
tantanmama  未過呀.  發表於 12-10-12 12:05

公爵府

if losing old plan.....not worth to do la

大宅

momotam168 發表於 12-10-11 21:49
你係咪原有個plan 已過罰息期所以可以比2.15% ?

唔關舊plan 完了罰息期未, 應該係關loan size, 加按要1M以上先offer到 2.15%.

tantanmama  我真係過1M的.  發表於 12-10-12 17:34

男爵府

引用:Quote:momotam168 發表於 12-10-11 21:49

原帖由 peipeibb 於 12-10-12 發表
唔關舊plan 完了罰息期未, 應該係關loan size, 加按要1M以上先offer到 2.15%.
我係呀,100 萬樓上架,而家我再叫sc 另一間分行去check 過,睇吓可唔可以低d 個rate...

禁止訪問

回覆:Timan 的帖子

男爵府

peipeibb 發表於 12-10-12 15:04
都係一樣...唉, 原因係話原有mortgage 未夠兩年鎖息期, 都係只可以比2.75%...mouth:

男爵府

回覆:做唔做加按cash out好呢?

如果加按,再去買樓,咁會否太搏呢?

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

現時樓價70%, 減去仲欠銀行既錢, 係咪=可加按數目?

轉按去第二間銀行mortgage, 係用新RATE, 銀碼係咪可以大過加按所找的錢?

首頁

尾頁

跳至