烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:我上兩個星期買咗呢款超好用,而家日日用黎

原帖由 yuki0120 於 12-10-13 發表
我上兩個星期買咗呢款超好用,而家日日用黎當電飯煲煲飯,仲試過用黎炆冬菇,煲粥同煲湯超方 ...
我都用佢,之前用好舊嗰款,lee款煮飯勁好食,有時自己一個人都煮飯食,半杯米,又用佢炒個菜,都唔洗用明火,又晤洗洗咁多嘢!

男爵府

回覆:今日新買咗鵝姐煲~煲紅豆沙/蠔油炆冬菇P.3

好消息!啱啱我個fd係上環永x買左鵝姐煲6510,特價1198,送不鏽鋼膽一個!

男爵府

引用:Quote:原帖由+yuki0120+於+12-11-29+發表唔

原帖由 htts 於 12-11-30 發表
2 hours? Too long
問我啦!我用舊款用左成七年有多,啱啱轉左新款。煲湯時間:當你選擇湯掣或自己較時間之後,個煲開始煲,水滾之後煲蓋會上鎖,開始計時,(即係你較30分鐘,水滾後煲30分鐘),然後跳返保溫燈,焗多二十五分鐘至三十五分鐘(視乎水多少),煲蓋鎖降下,可以打開蓋飲湯!

男爵府

引用:Quote:bullbull1+發表於+12-11-27+18:34+如

原帖由 htts 於 12-11-29 發表
開蓋滾? 唔多明呀?
煲湯技巧:不要太多水,因爲鵝姐煲唔會揮發水,媽咪們要打開蓋煲係因爲落水太多,所以要翻煲。當你知道你買既湯料可以煲到六碗湯就落六碗水,然後自己較時間煲湯,冇撳湯掣(如果你中意好老火湯),較45至60分鐘一定夠火!如果八碗湯較60分鐘,成個煲湯過程係一個鐘零九個字!唔洗人手排氣!知唔知點解我一個煲用左七八年都冇問題,就係由佢自然解鎖,人手排氣個煲晤慳用,煲湯都唔夠火!講完!

bullbull1  我又學偷吓師先~~  發表於 12-12-1 23:15

男爵府

引用:Quote:原帖由+bullbull1+於+12-11-29+發表

原帖由 htts 於 12-11-30 發表
即煲45分鐘後;要人手排氣(否則等2個鐘自動排氣),之後開蓋,再煲10分鐘?
Thx
好簡單!個煲仲可以防止你個工人姐姐偷飲頭啖湯(有睇你第二個貼),或者佢晤識睇火!落完料後,較45分鐘(三個零鐘湯),如係需時四個幾鍾既湯較60,水滾後鎖煲(個煲自動既),煲完跳保溫,唔再用電,個煲自己焗多二十五至三十五分,好似真空煲咁,所以跳保溫後如你5洗煲湯保溫,可斷電後返工,由佢自己焗!夜晚返來,打開蓋,5洗蓋蓋,當一個普通電煲,撳湯掣俾佢翻滾,落味,自己撳取消掣停止,(打開蓋煲,個煲自己5識停架)鵝姐煲因為密封煮食,湯好甜,色水冇明火咁白,留意下姐姐就呃你5到啦!

男爵府

引用:我用個湯碗蒸同埋落左蜆肉、蟹柳,自選5分

原帖由 sinyuma 於 12-12-01 發表
我用個湯碗蒸同埋落左蜆肉、蟹柳,自選5分鐘

男爵府

回覆:今日新買咗娥姐煲~北菇蒸滑雞P.9

就來過年啦!各位媽咪有冇用鵝姐煲蒸糕吖!

男爵府

引用:Quote:原帖由+千千萬萬+於+12-10-15+發表我

原帖由 bo_chau 於 14-02-11 發表
半杯米蒸定直接煮呀?幾多水呢?
蒸飯

首頁

尾頁

跳至