烹飪搵食

跳至

首頁
12345...24

尾頁

男爵府

msmichan 發表於 12-10-13 01:39
點用篩按碎啲豆?
可能我寫得唔係咁清楚,應該係將啲豆放入個篩內,再用個湯殼背面,用力壓,咁就可以將啲沙迫出黎。有啲人可能唔鍾意食渣,咁連豆殼都會唔要。
我是以前的會員bullbull(哈哈...即係開朝原老),不過事隔太耐已經唔記得個密碼喇,唯有再新account啦~~

男爵府

mmmio 發表於 12-10-13 16:54
Bullbull你呢個同平時見到果個(黑/銀色)有咩唔同呀?
另外,強烈建議你開返個「鵝姐煲交流區 ...
黑色應該係舊款,我哩個係新一款有埋烤焗。不過以我所知,而家仲有一個再新啲,有埋快速煮食。其實我起先只係想買舊款(黑色),不過見同新款只係差一佰蚊,而且又可以直接係個煲爆料頭,所以先買。烤焗對我於黎講,真係冇乜用。

你唔好講笑啦,我只係啱啱買黎用咋,咁快開交流區會比人笑㗎
你都買番部用啦,我暫時煮過三次都覺得OK。
我是以前的會員bullbull(哈哈...即係開朝原老),不過事隔太耐已經唔記得個密碼喇,唯有再新account啦~~

男爵府

halriys 我不太懂當完成時, 怎樣排氣. 因吱吱聲及個蓋很難開.

其實當綠燈仲係閃,即代表正在自動排氣。直到綠燈長著,即表示可以打開蓋。如果你想自已排氣,可以用塊布輕輕推蓋頂上那個浮子閥去排氣位,推小小,不要一下子推晒,否則啲蒸氣會整傷你㗎!!

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:mmmio+發表於+12-10-13+16:54+Bullbu

原帖由 bullbull1 於 12-10-13 發表
黑色應該係舊款,我哩個係新一款有埋烤焗。不過以我所知,而家仲有一個再新啲,有埋快速煮食。其實我起先只 ...
你開左之後自然有用開嘅Jm黎分享架啦!

男爵府

回覆:今日新買咗鵝姐煲~試煲紅 ...

我上兩個星期買咗呢款超好用,而家日日用黎當電飯煲煲飯,仲試過用黎炆冬菇,煲粥同煲湯超方便

bullbull1  我都試住試下炆冬菇~~  發表於 12-10-13 23:04

大宅

yuki0120 發表於 12-10-13 18:57
我上兩個星期買咗呢款超好用,而家日日用黎當電飯煲煲飯,仲試過用黎炆冬菇,煲粥同煲湯超方 ...

我都係買咗呢個款,真係勁方便

懶起上嚟,洗D米,上面再放D排骨/雞件/肉餅,等幾個字就有飯食,幾好架!

但就未試過用佢既烤焗功能

男爵府

回覆:cherrie1019 的帖子

烤焗我試過一次,用黎焗雞翼,不過味道一般其實烤焗功能真係用唔著。但係煲老火湯真係掂

大宅

畀面勳章 大廚勳章

引用:Quote:mmmio+發表於+12-10-13+16:54+Bullbu

原帖由 bullbull1 於 12-10-13 發表
黑色應該係舊款,我哩個係新一款有埋烤焗。不過以我所知,而家仲有一個再新啲,有埋快速煮食。其實我起先只 ...
我都支持你開,一齊交流下嘛!我都有呢個煲!禁邊個掣爆料頭?

男爵府

msmichan 發表於 12-10-14 01:06
我都支持你開,一齊交流下嘛!我都有呢個煲!禁邊個掣爆料頭?
哈哈......多謝你支持~~ 你打開蓋之後,隨便按一個制,等到個煲熱,你就可以落油放料入去炒,不過你要有心理準備,唔會好似用爐頭咁快熱,都要幾分鐘個煲先熱㗎。

男爵府

今日我又再試炆蠔油冬菇。今次自己set時間炆咗30分鐘(因為我買個隻冬菇好厚身)。跟住再打番個蠔油獻汁加埋西蘭花一齊食,阿女同仔好快就食晒碗飯喇~~

做法好簡單~~

下次要減番啲份量,食晒有啲滯呀~~

htts  蚊野, 加幾多水呀?  thanks  發表於 12-11-29 14:23
htts    發表於 12-11-29 08:24
alicialee1210    發表於 12-11-27 19:20
LaamLaamma    發表於 12-11-15 22:09

男爵府

引用:我上兩個星期買咗呢款超好用,而家日日用黎

原帖由 yuki0120 於 12-10-13 發表
我上兩個星期買咗呢款超好用,而家日日用黎當電飯煲煲飯,仲試過用黎炆冬菇,煲粥同煲湯超方 ...
我都用佢,之前用好舊嗰款,lee款煮飯勁好食,有時自己一個人都煮飯食,半杯米,又用佢炒個菜,都唔洗用明火,又晤洗洗咁多嘢!

伯爵府

引用:Quote:原帖由+anniecheun+於+12-10-11+發表

原帖由 ybhk 於 12-10-13 發表
但係涼茶通常唔使好似煲湯煲咁耐,有時間調節嗎?
用自選時間

自煮有快樂

男爵府

回覆:千千萬萬 的帖子

果然有共鳴

大宅

畀面勳章 大廚勳章

回覆:今日新買咗鵝姐煲~煲紅豆沙/蠔油炆冬菇P.3

今日用鵝姐煲煲雪梨水

男爵府

回覆:今日新買咗鵝姐煲~煲紅豆沙/蠔油炆冬菇P.3

好消息!啱啱我個fd係上環永x買左鵝姐煲6510,特價1198,送不鏽鋼膽一個!

大宅

yuki0120 發表於 12-10-13 18:57

我都係買左這個呀,

子爵府

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

屋邨車仔檔會好平,$699

男爵府

msmichan 發表於 12-10-16 01:14
今日用鵝姐煲煲雪梨水
我昨天都用鵝姐煲煲雪梨蘋果水

男爵府

bullbull1 發表於 12-10-14 01:12
哈哈......多謝你支持~~ 你打開蓋之後,隨便按一個制,等到個煲熱,你就可以落油放料入去炒,不過你要有 ...
係呀,開個交流區啦,等大家都將自己的經驗放上來,我都係上BK 先中招買鵝姐煲 買左返屋企俾人哦,因為已經有光波,麵包機,高速攪拌機

bullbull1  多謝你咁支持我呀~~~  發表於 12-10-29 23:16

首頁
12345...24

尾頁

跳至