自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我小朋友讀幼稚園, 每星期校巴梗遲兩三日, 通常遲5-10mins, 但都趕得切在打鐘前返到學校或剛好打鐘. 而其中一日係遲大到(即20-25mins, 返到學校已打鐘).

9月份係坐準時車. 10月份編左去呢架遲到車(原因係人數關係而調整路線). 同學校反映, 佢話路線改唔返, 改返會唔夠坐, 因人數太多超載. 建議同校車商討不如將上車時間改遲5分鐘, 咁就算遲左都冇遲咁多. 又話校車遲左, 返學校已打鐘, 學校唔會COUNT小朋友遲到既, 但問題係, 我都要返工, 校車遲咁耐, 我都遲到. 老細會計我遲到架嘛.

Anyway, 校車咁樣遲到係咪普遍既呢?

公爵府

回覆:你地搭既校巴有冇成日遲到架?

可能我係近尾站,又真係好準時,只有一次遲左5分鐘

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

幸福黃太太 發表於 12-10-11 11:18
可能我係近尾站,又真係好準時,只有一次遲左5分鐘

ME TOO
主 賜 平 安

侯爵府

畀面勳章

無架,好準時~~

別墅

日日遲一至五分鐘, 解釋是 : 等遲到的學生, 有話說.

男爵府

我地呢個站既小朋友個個都準時架~
呢架校巴咁遲法, 點攪?

侯爵府

好媽媽勳章

有時遲, 有時早, 有時都覺得好難捉佢路

子爵府

好難exactly 時間,只有無奈的等!

水晶宮

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我兩個仔唔同kg~所以佢地坐校車都唔同時間~~(但佢地兩個學校都好近, 5mins車程)

細仔搭果架超準時~~ (校車會兜黎兜去應該係一半路程喇, 但唔知點解要咁早就黎呢邊接左我仔先~ 9點上堂8點就校車到~~)

大仔搭果架因為係尾站~~同細仔學校一樣好近, 唔駛5mins 車程就會到, 但前面好多時都會有小朋友遲到, 攪到校車成日都遲20mins 先黎到......好彩依家有改善, 不過偶爾都遲好多ga 有時成8:55 先到!!

伯爵府

幾乎每天都遲5-15mins,所以我女只係早5mins返到學校

水晶宮

虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我係尾站,好準時

~ 神的恩典夠我用~
~用流淚撒種的 必歡呼收割~

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

無架,好準時,有時早tim

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

好準時!

禁止訪問

伯爵府

畀面勳章

我屬尾站...都幾準時...

男爵府

回覆 karenbaby 的帖子

我在去年讀N班時,試過出現你所講的情況,每日都遲約10分鐘。我覺得有問題,因為小朋友返到監獄,其它無搭校車的同學已經開始活動,對小朋友來說,教導他們守時很重要,因此我向學校反映。最初負責校車的職員說時間改不到,因為要就上午班小朋友放學,但我堅持校車遲到對準時在站等校車的小朋友不公平,職員說會向校車公司反映。後來因為有小朋友不搭校車,減少了一些站,才沒有遲到的情況。

今年的校車很準時,只是有位家長日日都遲到,例如校車公司840到站,我們要早5分鐘等,但這位家長每日都超過840先到,全架校車的小朋友逼住要等佢,對準時的小朋友很不公平,每天都是這樣,我覺得很討厭!

男爵府

回覆:你地搭既校巴有冇成日遲到架

我地係中間站,開學頭一星期有啲遲。之後都好準時,有時仲會早到。(除非塞車)

machuchu

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

我個女係頭站, 基本上都好準時
但其實搭校車果時, 都知道遲到校車唔會等, 因為會影響之後上車果D小朋友, 所以, 我都試過幾次阿女遲到上唔到校車, 要我送佢返學校

子爵府

我仔係頭站....校巴會比預定時間早...亦沒有小朋友遲到....
但每次我仔都係遲到返學....佢永遠都係成班最後一個入課室...搞到佢而家一落車就要跑樓梯上課室.....

伯爵府

只有早,唔會遲(除非壞車)

首頁

尾頁

跳至