自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

前言

幾個月前, C6 接到一個電話,個來電顯示係一個內地電話號碼。原來佢係一個多年無聯絡的朋友,突然間打電話嚟問我老公借錢,佢話當時身在內地,佢同一班朋友俾公安拉左,需要籌錢贖佢地。我老公話無咁多錢,幫唔到佢,於是朋友就話淨係贖佢一個都可以。但我老公推左佢。

當晚老公仲同我講呢個朋友離晒譜,咁耐無聯絡,一搵佢就要借十幾萬,都唔知係唔係真嘅。我倆都不以為意 ...................

幾個星期後,我在 BK 見到有個 JM post 左佢 C6 玩個騙徒單嘢 (內容大致係佢 C6 會去油麻地警署報案,話發現通緝犯,咁佢就有錢俾個騙徒) 我 C6 知。我 C6 至醒起,那一通電話,嗰個朋友唔係自己報上名來,係我 C6 問佢,你係米 XX 呀 ?

跟住又過多一個月左右,我 C6 又收到電話 ...................................

A ~ C6 , B ~ 疑似騙徒

經過

A : 「喂,搵邊位 ?」
B : 「喂,係我呀 !」
A : (心諗,唔係呀,又嚟 ) 「喂,點呀,你幾好吖嗎 ? 依家喺邊度做嘢呀 ?」
B : 「米又係嗰度,都係咁啦。」
A : 「哦 ...............................」
B : 「幾時得閒出嚟飲杯嘢呀 ?」
A : 「好呀。」

(當時 C6 唔得閒,所以佢諗住速戰速決)

B : 「係呢,你依家喺邊度做嘢呀 ?」
A : 「我依家米仲喺元朗警署返工囉,我依家唔得閒要開會,下次再傾吖,拜 .......... 」

嘟 ....................................

我 C6 都未講完拜拜,呢個朋友收線都收唔切,真係無家教

後話

我 C6 好記得,兩通電話的「朋友」把聲係一樣嘅。佢之所以咁肯定,因為把聲真係好似我地個朋友,在此想同呢個朋友講句對不起,因為我地當日在你背後喺咁鬧你 我地都蠢,當時無諗到老公竟然會中獎

而我覺得呢個集團好唔專業,你之前做過 cold call 都唔 mark 低啲資料,你地啲工作態度真係 ................好 ........................... 唔.......................... 掂 .................................:;pppp:

偷懶喵星人  真係無家教<~~~~呢個位笑咗  發表於 12-10-12 17:34

子爵府

玩具勳章 冬日勳章 畀面勳章

不過都好彩冇比到錢咋.

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

I 大蚊豬   

翡翠宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

Luv-em 發表於 12-10-12 15:25
不過都好彩冇比到錢咋.
佢一開頭諗住鑿十幾萬,無可能上當啦 ..............

珍珠宮

玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章

好彩你地無嘆到~~同埋又10幾年無搵GE朋友~

如果有搵開又似把聲..甘就慘啦樓主你地~~

版主

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 趣教勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

birdy09 發表於 12-10-12 15:08
前言

幾個月前, C6 接到一個電話,個來電顯示係一個內地電話號碼。原來佢係一個多年無聯絡的朋友,突然間 ...
不如叫你C6去抽唉瘋啦,咁都可以連中兩次

hoiching930    發表於 12-10-12 16:35

大宅

回覆:依家啲人做嘢好唔專業,令到 C6 連中兩元 =.=!

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

珍珠宮

玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 陪月勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我阿姨之前都收過依種電話 仲叫佢去內地匯錢

翡翠宮

suetchingBB 發表於 12-10-12 15:30
不如叫你C6去抽唉瘋啦,咁都可以連中兩次
係喎,點解我唔抽呢,可能真係會中

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章

有時急起上黎真係以為朋友出事...
所以唔係講笑...
大家緊記再同家中老人家講多幾次...

前面是絕路~希望在轉角

版主

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 趣教勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

birdy09 發表於 12-10-12 15:34
係喎,點解我唔抽呢,可能真係會中
但唔該你兩個睇清楚封醫貓係咪欺咋網頁喎

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆:依家啲人做嘢好唔專業,令到 C6 連中兩元 =.=!

如果信左,你仲會唔會提我地要小心

翡翠宮

我想生三個 發表於 12-10-12 15:32
估唔到當初你地真係會信..........
我老公一開頭話個朋友問佢借,我無為意,如果佢講清楚啲,係佢問嗰個朋友個名先,反而我會懷疑,我依家諗起我真係巧蠢 ,蠢嘅係信晒我老公

大宅

去年已收過同類電話,佢一打黎就又係講個d,好耐無見呀,而家做緊咩呀,問佢邊個又扮聽唔到,係咁轉移話題扮熟........到最後佢無引收線
之前已經有報導過類似騙案,亦有人上過當...
騙子招數表面層出不窮,只要停一停,諗一諗,就唔會咁易上當啦

珍珠宮

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

依家咩人都有 , 仲之都係一句 ,要小心為上 .

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

引用:我阿姨之前都收過依種電話+仲叫佢去內地匯

原帖由 celialui1990 於 12-10-12 發表
我阿姨之前都收過依種電話 仲叫佢去內地匯錢
我會𠥔俾佢架!不過唔係電𠥔,係要用火盤既,叫佢落下面攞

我是一隻喵

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

早前我都收過,電話響, 一睇係86字頭.

我: 喂~

男: 喂~ 係我呀...

因男既聲幾似以前我既暗戀對象, 所以我無講名, 仲係話 : 邊個呀?

男: (無答咩名) 食飯未呀?

不過當時在家, c6 又在場, 我無得玩...... 所以我直接cut 左佢線

首頁

尾頁

跳至