自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

e+ d字同我年代孌左咁多!!

公爵府

回覆:乜製造個造字上面係個牛字唔米做個土字咩?

下,不嬲都係告字加辶

侯爵府

我亞仔個老師都要佢寫個'牛'字

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我之前都係因"皓"字寫法問過老師, 老師又係教阿仔寫-白字旁+牛+口

老師話佢地係跟據嘅香港小學學習字詞表 去教, 我上網打返造/浩/皓呢啲字真係牛+口.

由於"皓"字係阿仔個名, 老師話由我決定"動"唔"動"穿. 之後佢都話兩個寫法都得, 唔會因為"動"穿咗或無"動"穿而話佢錯. 其實你可同老師反映一下網址:
http://www.edbchinese.hk/lexlist_ch/

先high-light直接輸入漢字, 再打想查嘅單字, 再搜尋便可

洋房

係牛字架~係要穿少少先啱架~

伯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

倉頡就"土", 寫係楝穿

公爵府

畀面勳章

我女老師都係咁教,牛字穿小小,但又唔好掂到個口字

男爵府

wingogo 發表於 12-10-12 15:11
e+ d字同我年代孌左咁多!!

我都係個仔小一時,同佢check功課先知原來我咁多年都寫錯佐,但奇怪讀書時啲老師無一個話我錯!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

我讀書時, 老師係話要 "動" 穿少少架.

伯爵府

唔講真係唔知
You will never walk alone

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

shanshan16 發表於 12-10-12 16:52
唔講真係唔知
我do係早你兩個鐘知咋!

首頁

尾頁

跳至