論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

急:想換回在港未完約的舊工人, 請大家教路

現任工人(賓記)做了半年,因她在一星期內把我換季的衣服搞破壞,在沒有指示下, 白鞋用黑鞋油刷.手袋浸水用力刷. 新衫燙穿洞等...損失達數千元. 又唔report比我知, 到穿出街才知.我今個月話了佢四次整爛衣服要report, 如她report起碼我知道,不要等我去發現. 但她每次只說唔記得,毫不在乎.平日表現又唔好, 成日自己突然哭, 可能她以前是教師, 放不下自尊打工. 雖然以前大家沒有吵架, 但今次我發火, 比了封warning letter 佢. 收了信後, 她又說上星期六我叫佢去new office 幫手清潔是illgal. 我新office裝修, 去幫一次清潔是illgal. 唔知佢來hk衣物連鞋我全包, 佢自己一件都未買過, 三對鞋是羊仔皮在自己shop拿,成本都值成千,新年二百元利士,生日二百元利士, 加gift. 又唔知是否illgal?各位去幫一次清潔是illgal嗎? 其實我唔知.

我己contact舊工人, 她以前幫了我四年. 幾好. 以家佢同現任僱主(印度人)唔夾, 僱主抄佢, 6月中要走. 我想請佢返來.我問過agent, 佢話得很覆雜. 因我有兩個小朋友, 所以 怎樣進行這個又抄又請的過程最好呢? 請各位教路.

大宅

Re: 急:想換回在港未完約的舊工人, 請大家教路

I have similar experience with you, it seems that she has to go back to the Philippines.

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Tingmum,

未完約既外傭想在港成功簽新僱主而不須先返原居地,
只有在以下幾個原因入境署至會批准:

1) 現任僱主過身
2) 現任僱主失業或破產﹝入境署致電現任僱主了解
是否屬實)
3) 現任僱主移民

雖然唔知妳個agent 點答妳,但若非以上原因咁妳個
舊工人係一定要返原居地先,係佢離港前妳搵agent及
舊工人預備好晒d文件,佢返到原居地後第二日agent
已可立刻入紙去外傭所屬國家的領事館,一般來講菲傭
的申請於二十日內會收到入境署外籍家庭傭組寄來的
白卡(有VCA no 及佢地section 的fax no.),此時妳
可自己寫封信fax 去講明原因並要求早d審批新工人的
申請(一定要quote埋VAC no),佢地通常會在數天內
call妳及告訴妳大約幾時出到visa,之後佢地到正式出
左visa時再call妳,咁妳要立刻通知agent,安排工人
進行抵港前檢身及book機票等後期工作,唔明點解妳
個agent 話復雜。

逃避 -- 不一定躲的過    面對 -- 不一定最難受
孤單 -- 不一定不快樂    得到 -- 不一定能長久
失去 -- 不一定不再有    轉身 -- 不一定是軟弱

大宅

多謝各位回覆. 如舊工人想用自己的agent(是菲律賓人開的),在港島區, 她說費用平d, 三千幾元全包.她在菲律賓不用付任何費用. 而我agent 要求我在港比千百五保證金, 舊工人在菲律賓付三對萬披索.

己知答應share agent 費,以上你地會點choose?

大宅

If sharing 50/50, it is OK.

Do you know it takes how long for her to come back to HK?

大宅

which one cheaper? I will choose the cheaper one,because if she come back is no good u also can find the other one from this agent,

大宅

另想問:如果我而家和舊工人簽約, 佢返回鄉下. 是否要等我送走而家家中呢件, immigration department 先會批舊工人來港? 我有幾多日沒有工人用?

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Tingmum,

係呀!我依家既情況就係咁,講下我個case比妳參考
下:

我在24/3係香港揀岩一位未完約工人,雙方在港簽
齊文件,該工人於25/3先返鄉下,27/3agent去領
事館入文件,20/4收到入境署張白卡,第二日我即
刻fax左封信比佢地要求加快審批新工人visa,第三
日入境署call我並且再confirm現任工人幾時last
day,原因係一定要現任工人走左入境署至會出到新
工人既visa,兩個工人的合約期不能重疊,我現任工人30/4 last day,入境署尋日call我話新工人visa已出,
我即刻通知agent去入境署取visa,跟住agent會安排
新工人係菲律賓果邊做離境前驗身及book機位,如無
意外應該下星期新工人會到。

我諗妳預計有十幾日無工人用啦!

TINGMUM 寫道:
另想問:如果我而家和舊工人簽約, 佢返回鄉下. 是否要等我送走而家家中呢件, immigration department 先會批舊工人來港? 我有幾多日沒有工人用?

大宅

Inmama,

Why you choose 一位未完約工人? What excuse you tell the Immigration Dept. to chase the visa?

Many thanks.

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Cnn328,

唔係特登去揀未完約工人,佢係當日agent安排比我
interview 既其中一位,我總共見左5個工人,有完
約亦有未完約,我覺得呢個符合到我要求,亦聯絡到
terminate佢合約的僱主問左comment,覺得okay
至簽佢架。

個人認為被terminate的工人未必一定係差,完約既亦
不一定就係好,我以前就係好堅持一定要請完約,仲要
最好係同一僱主做左兩份約(4年)果d,但結果係我覺得
個工人未必夾我個家庭,我有朋友都請過未完約的但做
落又okay喎,呢d都係講好唔好彩囉!

因我現任工人問財務公司借左錢又無錢還,令到我地不
停接追數電話,工人亦知衰自己辭職,當我知Immi. 出
左白卡後,我draft果封信列明係呢個原因,而且attach
埋工人比我果封resign letter及財務公司的追數信做証,
有晒証據又唔係我亂作理由屈佢,加上我講明我同老公
只能請幾日假在家take care 小朋友,所以要求佢地快
d批新工人既visa囉!

大宅

InMaMa,

Thanks for your reply.

I am now also looking for a 完約工人/未完約工人, but only one agent can provide one applicant to me for interview. Which agent provide you so many choices, can you tell me or pm to me?

Many thanks.

大宅

Inmama,

Thank you very much for your detailed reply.

首頁

尾頁

跳至