論盡家傭

跳至

首頁
12345...13

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

各位,$9600殺埋身啦,企出嚟為自己個荷包揮吓啦,如果每次都係小貓三幾隻,就連外傭都會恥笑我地嘅唔團結.

義工隊要能量呀,出嚟撐自己啦,中產!
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

珍珠宮

meow~meow 發表於 12-10-13 22:26
其實除咗遊行有冇其他更好既方法表達訴求?

好多中產好多時身不由己,e.g 姐姐放假自己要係屋企腳踼,特別 ...

FAFA :
俾個路線佢地先得.........................
..................路程好短, 當年大肚婆, 推住bb車嘅, 抱住兩歲bb嘅都係咁行............
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

複式洋房

回覆:爭取永久徹消再培訓徵款行動,各位快d入黎幫手啦...

好多謝義工的協助,請大家一齊支持下這個活動,但其實好多中產支持這個行動,但唔想露面

別墅

$9600! 我都唔想俾呀!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔去, 總有千百個理由, 但外傭僱主向政府爭取權益的行動, 一年還不知有沒有一次, 今次錯過了表達的機會, 下一次又會係幾時呢? 最諷刺的是, 外傭人工近年可是年年都加喎! 大家不是沒有試過發電郵向政府表達不滿, 但收到政府甚麼回覆? 還不是官樣文章.

唔行出嚟, 根本政府就當聽唔到, 睇唔到, 近年不斷發生的外傭虐兒至斷手斷腳, 甚至死亡, 外傭性虐幼兒, 虐老(一巴巴咁打老人家, 之前有人曾經放過上網), 偷竊(連電視都有做過訪問, 押舖近年主要客人係邊啲).....等, 政府有冇做過啲乜嘢去規管外傭? 係冇ga! (以上o既事, 根本干係到全港所有外傭僱主, 真係會唔關你事?)但人工就要因為外傭放假承受o既通脹而即刻加俾佢哋, 政府有冇理過僱主硬食通脹, 仲要食埋外傭嗰份通脹的事實? 僱主唔惡, 政府係唔會理, 哩個係事實!

正如FA所講, 今次訴求係爭取取消再培訓費和試用期, 但其實, 外傭問題又豈只如此簡單? 只是, 一下子把全部問題推出要求, 政府又會否理會呢? 倒不如先把急切而又有機會可行的集中推先, 向政府清楚表明訴求, 再按部就班, 達至最終能將外傭條例豁出本地勞工之內, 亦借今次機會, 向政府顯示一下外傭僱主的實力, 以達致將來可以更容易向政府爭取其他事項.

作為僱主, 應該珍惜每一個為僱主爭取權益的機會, 不為甚麼, 只為保障自己一家老少安危, 只是一個星期天, 真的那麼難?

其實說到底, 都係幫緊外傭僱主自己啫!

水晶宮

SandraLo 唔明, 落廣告俾姐姐睇? 發表於 昨天 23:40

係!引佢地借錢

SandraLo  同我地遊行有乜關係?  發表於 12-10-14 11:16
Bye

男爵府

回覆:爭取永久徹消再培訓徵款行動,各位快d入黎幫手啦...

支持遊行!報到

FA8866    發表於 12-10-14 16:08

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

meow~meow 發表於 12-10-13 22:28
可唔可能請議員係街收集簽名再向立法會提交?
請睇第1個post吖,已決定咗有2日簽名運動,各位企出嚟啦.

meow~meow  Noted , will go  發表於 12-10-14 00:29
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

joycewmt 發表於 12-10-13 23:54
好多謝義工的協助,請大家一齊支持下這個活動,但其實好多中產支持這個行動,但唔想露面

...
其實唔會好露面ga咋, 我行過幾次, 冇朋友知道喎!

水晶宮

DoReMi媽媽 發表於 12-10-14 00:10
唔去, 總有千百個理由, 但外傭僱主向政府爭取權益的行動, 一年還不知有沒有一次, 今次錯過了發聲的機會, 下 ...
道理當然明,但想有最大的迴響亦須顧及各方面既考慮及思量,否則好難取得成果。老實講我唔入呢版都唔知有呢個遊行,咁真係唔排除好多人亦唔知,咁咪枉廢咗大家既付出?
至少除咗被受壓既一群,亦希望令公眾(無請工人既)亦要有所明白中產之苦。眼不見一提工人事件,有一班人熱諷冷嘲咩?因佢地一d都感受唔到。

遊行我都十分支持,但以長遠計,僱主們是否應該成立一個公會保障僱主?

我依家正整理緊一些外國僱傭政策同本港之區別,希望有政黨可代中產出聲。
Bye

象牙宮

meow~meow 發表於 12-10-14 00:28
道理當然明,但想有最大的迴響亦須顧及各方面既考慮及思量,否則好難取得成果。老實講我唔入呢版都唔知有呢 ...

所以會有兩日擺街檔, 此外, 你所講的其他地區外傭政策同本港之區別, 勞署係知道的, 但知道不表示要做嘢, 因為香港外傭僱主唔惡, 所以佢哋會照顧咗啲惡o既先, 即係外傭.

水晶宮

香港僱主唔惡之外,重有幾個好惡嘅議員幫外傭蝦緊我地呀

水晶宮

DoReMi媽媽 發表於 12-10-14 00:32
所以會有兩日擺街檔, 此外, 你所講的其他地區外傭政策同本港之區別, 勞署係知道的, 但知道不表示要做嘢, ...
唔夠noise ,點搞?
Banner :擱置$9600再培訓
如無故斷約必須取消 14 days 留港
増 試用期
審查無牌/不良中介

Bye

別墅

我去

水晶宮

去FB 打"香港外籍傭工關注組"見唔到有group 彈出,係唔係我寫錯?
Bye

水晶宮

meow~meow 發表於 12-10-14 00:38
今次遊行只會著重講levy($9600)同試用期,唔會提其他,目標清晰d.

水晶宮

引用:Quote:meow~meow+發表於+12-10-14+00:38+唔

原帖由 sillything 於 12-10-14 發表
今次遊行只會著重講levy($9600)同試用期,唔會提其他,目標清晰d.
明白

Bye

象牙宮

meow~meow 發表於 12-10-14 00:28
道理當然明,但想有最大的迴響亦須顧及各方面既考慮及思量,否則好難取得成果。老實講我唔入呢版都唔知有呢 ...
唔好話得唔到外傭僱主以外嘅人的共鳴,就算係外傭僱主,都不見得會為保護家小而行出嚟,呻 ~ 而冇實際行動,政府係唔會理。

象牙宮

meow~meow 發表於 12-10-14 00:38
我哋爭取緊的,又點只哩四點,$9600同試用期,係今次遊行主打,斷約唔俾留港14日,剩係講斷約,外傭工會同領事館必走出嚟話未必全然係外傭嘅錯,點解只懲罰外傭?政策係要諗埋雙向,仲有賣港賊,會死出嚟話佢哋嘅人權,僱主面對緊嘅,唔單只係外傭,香港政府,仲有外傭背後的強大支持,就係工會,領事館,仲有賣港賊,地區人士,僱主自己都唔團結,唔企出嚟表達,就只有捱打的份兒,外傭鈡意打小朋友就小朋友,打老人家就老人家,駛賣賬?駛擇日?

公爵府

好媽媽勳章

回覆 meow~meow 的帖子

遊行係其中一個方式, 點解遊行比其他方式更有效, 係因為睇到有幾多真人參與 - 不是簽詹, 不是虛擬, 實在得多
但是, 遊行不是唯一, 更不神仙棒, 唔係行咗就一定得。

所以, 今次聯同另一fb群組, 會有3個星期的街頭簽名.

第一個post已講咗, 點解唔提協助的議員或政黨簽名。

首頁
12345...13

尾頁

跳至