跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:圓小結果區2013

今個星期六就要去喇!

大宅

引用:請問圓玄的家長,++圓玄33人一班,但當上堂時

原帖由 201102 於 13-07-05 發表
請問圓玄的家長,
圓玄33人一班,但當上堂時是分組上堂的..那即是每次上堂多少人上?
...
以我所知係一齊上堂喎,佢地每堂都有兩個老師架

大宅

引用:有無人知運動堂每個禮拜上幾次?我唔知買幾

原帖由 Nicmommy 於 13-07-05 發表
有無人知運動堂每個禮拜上幾次?我唔知買幾多套運動服。定係學校135著校服24著運動服?

...
我個仔p1果年就一星期一次pe, 連堂既; p2,p3就係一星期兩日pe

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 gloriawongks 的帖子

請問是否一定需要買運動外套 + 校服冷背心/外套 ?
P1 lunch在課室食 ?

大宅

引用:回覆+gloriawongks+的帖子請問是否一定需要

原帖由 jadepearl 於 13-07-11 發表

我個人應為白色風褸,綠色厚fleece 外套一定要買,反而校褸可以吾買,因為校褸好薄,自己出街買件深色既羽絨好過

大宅

引用:回覆+gloriawongks+的帖子請問是否一定需要

Yes, lunch 喺課室食,我個仔p1-p3都係

大宅

引用:有無人知運動堂每個禮拜上幾次?我唔知買幾

原帖由 Nicmommy 於 13-07-05 發表
有無人知運動堂每個禮拜上幾次?我唔知買幾多套運動服。定係學校135著校服24著運動服?

...
今年P.1一星期2日PE. 如果小朋友參加課外活動(運動類型),有可能再多穿1日。

侯爵府

2024年龍年勳章

白色風褸,綠色厚fleece 外套 - 是屬於夏季校服 ?

侯爵府

2024年龍年勳章

因我見order夏季校服單有兩款外套 & 背心

大宅

引用:回覆+gloriawongks+的帖子白色風褸,綠色厚

白色風褸,綠色厚fleece 外套 - 是屬於夏季校服 ?
基本來講白色風褸係夏季,綠色fleece 係冬季,但如果天氣較涼,好多學生都會著夏季校服加fleece, 至於背心,就是小小涼時著既

侯爵府

2024年龍年勳章

thank you

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

大宅

weschan 發表於 13-7-16 18:23
有冇朋友知 8 月那 P.1 分班試是考什么的(筆試定口試)?有多少科考考幾耐的呢t ...
筆試, 亦無需緊張. 只是平均分佈強與弱的小朋友. 不想一班太強,另一班太弱.
還有,讓家長了解自己小朋友那一方面強,那一方面弱. 侍家長可以留意.

同時,可了解自己小朋友在小一後,各科的進步.

weschan  OK>>>THX THX!  發表於 13-7-21 18:05

大宅

Xbot 發表於 13-7-16 19:25
筆試, 亦無需緊張. 只是平均分佈強與弱的小朋友. 不想一班太強,另一班太弱.
還有,讓家長了解自己小朋友 ...
平均分佈還是想較強的學生一班,較弱的另一班?

大宅

引用:Quote:Xbot+發表於+13-7-16+19:25+筆試,+亦

原帖由 BB811 於 13-07-20 發表
平均分佈還是想較強的學生一班,較弱的另一班?
平均分佈,圓玄無精英班。但有一班會集中外籍或回流生。之後,每年都大洗牌,所以學生有機會互相認識,亦有機會調入國際個班。

大宅

Xbot 發表於 13-7-20 10:26
平均分佈,圓玄無精英班。但有一班會集中外籍或回流生。之後,每年都大洗牌,所以學生有機會互相認識,亦有 ...
4班中,有一班是國際班?p.1已經有?我唔知呀

複式洋房

回覆:BB811 的帖子

非華裔學生可讀較淺的中文課程,他們會被編在一班, 與其他上一般中文課程的學生分組上中文課。

大宅

回覆 gkckyy 的帖子

哦!如無意外,即係我個仔會讀普通班!買校服果日,見到二個女學生(一個是鬼妹)用流脷英語交談,交校車費時個ee話呢度d學生英文好好,d學生又醒目喎

男爵府

回覆:圓小結果區2013

圓小應該無分精英班!如果有,我希望仔仔讀普通班,唔駛甘大壓力,我想佢開心渡過童年

Xbot  圓玄無精英班!!!!!!  發表於 13-7-21 18:21

大宅

BB811 發表於 13-7-20 23:31
回覆 gkckyy 的帖子

哦!如無意外,即係我個仔會讀普通班!買校服果日,見到二個女學生(一個是鬼妹)用流脷 ...
國際個班通常得幾個至十幾個非華裔學生,而剩餘的位是本地生. 這班和其他各班上堂沒分別. 只是上中文課時,非華裔學生會到另一課室上簡單的中文課.

首頁

尾頁

跳至