少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

呢度都有好多好意見。我都有小朋友, 但係都係個句, 要比佢知唔係扭就有, 相反越扭就越無, 唔扭商量就睇下合唔合理同是否許可。我個小朋友見到街上小朋友扭, 都會提下人地, 話"扭就無, 商量就以考慮", 都好搞笑, 但就表示這種想法深植在他腦內, 佢一般都唔會扭, 但唔代表我地關係差, 多些同小朋友相處 (我都係全職工作, 唯有儘量抽時間比佢), 佢地感覺到架。

男爵府

樓主,你放錯自己位喎。

哄快就怕佢嬲, 幾時捱到佢大呀?

我有兩個細路,多數是我嬲佢地不乖,我好小理佢地嬲我,亦好從未發生過。

因為每次地一搬的歪理出黎,我祇會問 " 你問自己,哄樣合理嗎? "
一般就已唔敢駁 咀了.

成件事,你等再發生一次,等佢再嬲,妳就好辦事, 直頭唔比任何反應,ignore 佢唔理妳呢一part. 佢知呢一招不管用,下次就唔敢。

平時記得,佢做錯,你要明示佢錯乜,例如冇手尾,咁係冇手尾的書四處放,定冇手尾的衫冇放入櫃呢。

你講得清楚,佢有明確指示,就知妳要的乜野。

如果佢寫字靚,你真係要好直接哄,好誇哄話 " 嘩 ! 個 " 媽 媽" 呢個字,又清楚, 個勾又勾得好靚,哄下次妳一定會見番個靚字。

其實孩子不斷試練大人底線,係正常既。 你要有自己既目標,想阿女做個淑女定港女,其實靠妳同先生了。 你丈夫算係咁啦!

男爵府

回覆:阿女嬲我令我好心痛

你太就個女喇, 要比小朋友知邊個話事。你而家對佢仁慈其實係害咗佢。係街扭就立刻返屋企, 係屋企扭就ignore佢。
仲有, 蛋糕係零食, 你會唔會食蛋糕當食飯?要規定一日只可以食幾多次零食, 同幾時食, 曵就罰無得食。

珍珠宮

回覆:Ackl1002 的帖子

阿囡食住你了

大宅

三歲就識得玩媽咪,如果我就唔會讓步,第日會好難教,其實甘細個唔會真係唔想采媽咪架,大個左會理解,我D仔女發現我成日黑起個臉,就會好擔心架,ED係天性,所以e+多數都報喜不報憂

首頁

尾頁

跳至