跳至

首頁

尾頁

大宅

我老公又逼我搬入屯門,但我真係好抗拒好抗拒!!!日日用晒啲時間坐車,仲要未必有位坐,而且屯門公路一塞就死!我要on shift,唔遲得,overnight 完仲要成個幾鐘先返到屋企…如果放22:00,返到屯門要成十一點幾…平日就算準時放(17:00/18:00/18:30),返入屯門都起碼要19:00,仲點買餸煮飯呢? 同樣地,放工搭車又無位坐…
咁辛苦,仲點可能有第二胎呢?!
加上未住過屯門,唔識路,又唔知有咩學校?!就算而家(呀囡兩個月大)就上嚟睇,話要排長龍既幼稚園,都唔知好唔好?!又唔知佢响邊?!
由拕住呀囡開始,搬入屯門就困擾住我!直到而家生咗都傾唔掂數,情緒差,搞到要評估產後抑鬱…

大宅

回覆:請問有冇屯門媽媽在觀塘區返工呀?

我到係結婚先去屯門住,以家返工係觀塘區!係有啲遠,不過住住下就慣。但你本來住邊區先,甘你c6點解要入屯門住先?兩公婆5好勞氣先!萬事要商糧!我份工都要0T到晚,甘我咪一星期買定D餸係雪櫃囉!凡事都有解決方法!

禁止訪問

男爵府

玩具勳章

我都係剛搬入黎住,但都ok wor 搭車呢,我好彩又冇試過wor我都係on shift 咁返工,成日收11 點幾,仲好少人d 一定有位

大宅

回覆 回覆:TobeyTobey的帖子

我都係婚後先搬入TM,朋友約出市區食反都要諗下先!生完小朋友仲困身,好在市中心装修之後多左選擇行街.

大宅

我都係婚後先搬入屯門,開頭都好唔慣。其實除非有交通意外先會塞車,平時45分鐘已經出到尖沙咀。
其實住落都幾好,空氣唔錯,條街又濶落。喺市中心好多b6

大宅

引用:我到係結婚先去屯門住,以家返工係觀塘區!

原帖由 littlebeepig 於 12-10-20 發表
我到係結婚先去屯門住,以家返工係觀塘區!係有啲遠,不過住住下就慣。但你本來住邊區先,甘你c6點解要入屯 ...
我住奧運附近,交通好方便…遠既去新界有3號幹綫,近既出旺角有小巴,就算行,都係15-20分鐘出到旺角/太子…
c6由細到大住屯門,佢想近佢呀媽!又想bb比佢媽湊,但係我萬分唔想入去住,覺得好偏僻,更加接受唔到99湊我個囡!
我開始擔心呀囡讀幼稚園,都唔知點算?!又唔知邊間好,又擔心呀囡朝朝要迫輕鐵先返到學…(我覺得屯門去邊都要靠輕鐵,而且地方大學校又分得散…)
唉~c6無得傾…佢唔會考慮我講既理由,(例如返工好遠,少咗時間對囡囡,塞車等等…)

大宅

我都係為小朋友先搬入來(我小朋友有嚴重鼻敏感),開始時5慣,而家習慣左己無野,仲開心假期小朋友有大的地方可以玩
-
ありがとう!!!

首頁

尾頁

跳至