2012年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

呀仔日夜都喪喊,成日冇瞓過,成家都冇得瞓,我就離產後抑鬱。。好辛苦呀。。點解當初要生BB,自己攞苦黎辛。。

別墅

pls keep going on ... the time will pass faster and faster ... support u

別墅

回覆:日喊夜喊,我真係好辛苦。。。

我都係咁!bb 喊我就吾知點算!成日覺得自己湊吾掂!又吾放心比工人湊!辛苦自己!我就快頂吾順

禁止訪問

子爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 熱血勳章 BK Milk勳章

BB冇安全感,爸爸媽媽鍚佢多啲,日子好快過,加油。

複式洋房

我地咩都做過晒,餵奶、換片、掃風、swaddling, shushing, side/stomach, sucking, swinging全部做齊,佢都仲係喊唔停,但係又唔似colic,我都唔知可以點。。。

大宅

我係最憎餵奶掃風,好多時都吐或嘔啲奶落阿b件衫同我地果度,食完奶又唔郁得阿b

子爵府

加油~bb大個d就好d架啦~

禁止訪問

引用:我地咩都做過晒,餵奶、換片、掃風、swaddl

複式洋房

引用:Quote:原帖由+gladyswly+於+12-10-21+發表

原帖由 mushroomrabbit 於 12-10-21 發表
哇 five s用晒都五得?!
係呀。。唔係點會咁辛苦,好想由佢Cry it out...

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+mushroomrabbit+於+12-10-21+

男爵府

回覆:mushroomrabbit 的帖子

1 hrs??又吾忍心由佢喊!次次抱起佢

複式洋房

我都會由佢喊,不過夜晚真係好懮人

大宅

gladyswly 發表於 12-10-21 01:24
呀仔日夜都喪喊,成日冇瞓過,成家都冇得瞓,我就離產後抑鬱。。好辛苦呀。。點解當初要生BB,自己攞苦黎辛 ...

初生bb 係咁嫁, 頭6 週內既bb喊一定有佢原因, 千萬唔好以為佢地洩, 扭計果d,
如果唔係肚餓, 換片片, 肚痛之下, 有可能係佢岩岩離開母體無耐, 唔係好習慣, 之前比個胎盤包到實一實, 而家離開左, 所以需要大量安全感.
其實我係7月mama, 我初初都好似你咁, bb 成日喊唔知點算, 後來先知道咁樣, 所以我好多時候都抱住佢,
比多d 安全感佢, so far 而家佢3個月大喇, 而家幾好, 肯自己玩, 訓醒多數時間都係on 居居咁...hehe!!
係肚餓喇, 無人知道, 佢就會出聲囉.......

大宅

喊夠半個鐘就要哄下佢,否則喊太耐會對腦部發展唔好。(詳情上網查就知)
BB頭兩個月係辛苦d,我個囝情況差唔多,所以屋企人要互相協助新媽媽,盡可能可輪班照顧BB,只要第2個月開始識笑識同你玩時,你會發現咩辛苦都值得,加油丫,媽媽們。

男爵府

畀面勳章

我女四十日人仔,一滿月後就成日摟, 全屋人抱又唔得,食又唔係,訓又唔係,屎尿又唔係,行,企,坐,搖,un,唱歌,靜態,開燈,熄燈都無用,因為咁喊左幾次,仲要被奶奶話,話做咩有佢喊,喊慣晒!火都黎,我又唔係放底係唔理佢,我想佢喊,我叫佢喊咩,我見佢喊唔心痛架咩,仲咁講嘢,一聽到的眼淚又勇出黎,

大宅

有無試過講野慢些。。直立式攬住行得慢些。。

我之前都認同喊下無所謂。但我女女三星期大時惡到喊到塊面紫晒無聲。嚇到我即刻抱起。再望下塊面。額頭一劃劃紅色痕眼週邊有紫色一點點。滿月打針時再黎。 而家見到紅至深紅就抱起

禁止訪問

引用:有無試過講野慢些。。直立式攬住行得慢些。

首頁

尾頁

跳至