論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

我家菲傭,同樓上講既雞助工人差唔多,唔話得佢架。佢係4x歲老鬼,黎左我家幾個月。初時以為佢好掂,後來發覺問題多多,錯漏百出。每次提醒佢,佢就發晒火,仲試過指住我罵,惡得佢。又成日投訴我小朋友,同d小朋友關係極差。

最慘最慘係,我家C6從太初就認為「工人永遠係對的」,時常為佢而同我駁火,家無寧日。工人就入房門睡覺,話之黎。

佢係我請既,我出糧既,但佢係就目中無人,只係識聽C6話。

尋晚小朋友問佢:我早幾日係窗邊晒乾之畫筆係邊,佢就鬧爆小朋友,打發佢走,小朋友就哭;但C6一出聲,佢就即刻攞番出黎。隨之C6又為佢向我地破口大罵。

早幾日,小朋友央求我換個工人。如果我換個新既,C6緊會話我趕走工人。

好煩呀,點算好呢?

大宅

回覆 Tiredtired 的帖子

比著我, 我一定炒佢, 因為我地唔捍衛自己同d仔女就無人會甘做!! 但我相信如果你c6唔改, 你又唔改, 將來黎既工人一樣識玩野!! 我相信你要先改變, 宜家果個已睇死你, 無用啦, 而新請反黎果個, 係要有僱主既形象, 比佢知道要尊重你, 唔係淨係尊重先生!! 嚴厲d, 唔好太仁慈!!
而你c6果度一定要同佢傾, 叫佢合作, 否則小朋友同全家人都受罪, 睇下可唔可行!!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

我一定炒, 如你唔炒佢, 你地位不保. 呢個男人, 連老婆都唔幫, 為個工人去鬧個老婆同仔?? 好有問題

水晶宮

你既情況,已經唔係工人問題,而且夫妻相處問題.
我建議你唔好正面同老公衝突啦.
不如運用"困難轉嫁法"啦.
有D野,你叫唔郁工人,就叫你老公開口囉.
或者,你"線"下你個工人囉.
衰D咁講,你將一D工人要幫你老公做既野,例如燙衫,你唔洗工人做,或工人燙完之後,你又弄皺件衫.
然後你老公無衫著,你就話唔知咩事,叫你老公自己同工人講.
工人話唔關佢事,你就成機話"我睇少陣佢就做漏野,仲要賴我?!!!"
你再做多步囉,例如,錄工人音,等你老公知道你工人平時用咩態度對你.

如果咁樣,你老公都信佢唔信你,你地婚姻都危危乎...

水晶宮

樓上有D JM話炒個工人,
其實,風頭火勢就唔好同C6起正面衝突住.
工人,只需忍一時,
兩夫妻,係一世架.

遲少少,你搵定新工人,又部署好晒,炒個工人但唔好煩到老公,都仲可以.
否則,你一D面都唔比你老公,完全唔尊重佢,為左個工人成日同佢嘈(其實係你老公同你嘈,不過,佢唔好咁諗,唔識反省架),對婚姻不利.

珍珠宮

回覆:C6成日包庇工人同我駁火,好煩呀

先處理兩公婆相處問題,工人只係導火線,平心靜氣同c6傾下

水晶宮

小紅梅 發表於 12-10-24 11:01
先處理兩公婆相處問題,工人只係導火線,平心靜氣同c6傾下

yes agree

工人只係導火線

別墅

我 c6都係好𡃶住個工人,仲話我成曰叫工人做嘢(其實我真係極少叫工人做嘢),話個工人離鄉別井已經好慘,嚟到仲要俾我點?我當時真係火都嚟,我話:咁我使唔使請個本地鐘點照顧佢呀?佢都痴膠花嘅!

大宅

抄啦吾值得為咗工人影響夫妻關係!亦令小朋友吾開心!同貼錢買難受有乜分別再講工人你出錢洗乜理會你c6感受

男爵府

既然係咁,我會以後點C6,等C6比指示佢。
因為佢聽C6話,而C6又認為佢啱。所以,自己變了有2個工人,即C6&工人。
等C6自己面對問題。

nicksonma    發表於 12-10-24 14:04

男爵府

Will your hubby listening to your kids? Ask your kids to raise the complaint

大宅

回覆:Tiredtired 的帖子

同我之前一樣呀!個工人更會變本加厲,愈來愈無大無細。

大宅

回覆:Tiredtired 的帖子

Fry her.

cc

民房

回覆:小紅梅 的帖子

Agree!工人是導火線。同c6改善關係。我都試過!我c6好鐘情舊工人,結果比我用方法送走佢!拿回話事權。男人要教訓

男爵府

好媽媽勳章

你個工人都好大問題喎, 仲係好大既導火線, 听你咁講佢都攪到你屋企七國咁亂,挑起你老公同你鬧交,攪到小朋友又哭又唔開心,家無寧日,咁既工人你都係怏啲諗辦法送佢一程,你諗下你請佢係減輕你既負擔令到你有多啲時間同老公仔囡相處,唔係俾錢買難受喎 唔識照顧小朋友請佢嚟做咩呀

男爵府

我諗起以前agent 講過,一定要由太太請工人,千祈唔好俾先生過問。萬一有咩事,太太可以話事炒人!

大宅

炒佢唔駛講咁多~~~~~~~~~

禁止訪問

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

你老公幫住個工人講說話不特止,仲要為個工人嚟鬧老婆仔女,可以話係智障架。
你記住,如果有次你同你老公開火時,睇吓逼唔逼到/引導到你老公沖口而出話〝咁炒咗佢囉〞之類,你老公一講,你即刻叫隻pk出嚟話,嗱,先生話要炒你呀!你老公可能會醒一醒然後話唔係咁意思之類,你就食住上話〝係囉,我從來無諗過要炒佢,我都估唔到/嚇一跳你有咁嘅諗法,(唔好俾位你老公搭咀)算喇!唔好嘈喇!我只係想大家清楚請佢(望住你老公同有啲氣勢咁指住條pk)返嚟係照顧小朋友同做家務,而唔係令大家XXX(你最suffer嘅嘢) 〞。
你睇吓你老公反應,如果ok嘅,你就剩機上位話〝唉!你返工已經夠忙夠煩架喇,屋企嘢你又唔在行,咁啦,由而家開始唔好煩你,屋企嘢等我搞啦,我會再briefing佢架喇!〞然後同隻pk講〝宜家暫時無嘢揾你,你返入去先啦!〞仲要銀佢一句話〝唔好再激先生喇,知道嘛!〞
如果上面啲嘢係work嘅,之後嘅日子緊係成日同條pk暗示先生唔係好like你架咋,啲好麻煩嘅job有意無意加句先生鐘意乜乜乜, 先生要啲嘢物物物,先生唔俾咁咁咁,先生…,先生…,先生…, 條pk自然唔再覺得你老公係大好人!

複式洋房

好在我請工人時,agency叫我做僱主,因為印尼多是回教,對男人特別尊重,所以她提醒我要俾d呀姐知我先係老闆-

首頁

尾頁

跳至