懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

呢排放緊產假,所以好無聊咁乜都看下,發現不少媽媽係未婚懷孕但又沒打算結婚;又或是由不是男友的男性朋友陪產;又或是在出世紙父親欄寫上非親父的名字;又或是說要刪除出世紙上的父親姓名等。其實考慮生小朋友時,唔係應該搞好大家的關係先有所決定的嗎?定係我個人思想太保守?

Xx琳儿xX  好多人都有唔同既諗法。但都最好清楚相關既感情同關係先好有小朋友  發表於 12-10-26 13:23

伯爵府

引用:呢排放緊產假,所以好無聊咁乜都看下,發現

原帖由 fiona2003 於 12-10-26 發表
呢排放緊產假,所以好無聊咁乜都看下,發現不少媽媽係未婚懷孕但又沒打算結婚;又或是由不是男友的男性朋友 ...
男性朋友陪產咁close

大宅

回覆 naturaljoe 的帖子

係呀,之前有人問過陪產的人是否一定要老公!

子爵府

回覆:其實係咪我太保守呢?

哈哈!我都有諗過叫爸爸或媽媽陪產!

伯爵府

引用:哈哈!我都有諗過叫爸爸或媽媽陪產! +

原帖由 ada13133 於 12-10-26 發表
哈哈!我都有諗過叫爸爸或媽媽陪產!
你同爸爸咁close!

侯爵府

畀面勳章

我係未婚懷孕,但我同老公係好穩定,亦當對方係唯一終生伴侶,我地覺得生之前結左婚會好D,起碼俾BB有個"家"既感覺~ 我見到有D朋友,佢地都係未婚懷孕,重生左兩個,但FB一時寫single,一時又complicated,就係冇married,感情成日出現問題,我都唔明點解生兩個都可以咁… 總之就好亂… 連自己既感情都未搞掂好,點可以俾個家庭俾小朋友,唔結婚,小朋友叫佢做爸爸又唔係,但又真係佢爸爸…

男爵府

引用:回覆+naturaljoe+的帖子 係呀,之前有人問

原帖由 fiona2003 於 12-10-26 發表
回覆 naturaljoe 的帖子

係呀,之前有人問過陪產的人是否一定要老公!
我諗佢係想問係咪一定要結咗婚先可以陪産
男朋友得唔得

應該唔關男性朋友事

大宅

我聽過有人揾個叔仔陪產 我覺得仲誇過揾朋友陪

大宅

我都係未婚架!不過已經同男朋友就黎八年了!感情都一樣好穩定,由知道有左相方家長都提出註左冊先!但我拒絕。有好多朋友都問過仲覺得大肚婆係咪思想好奇怪,都已經米已成吹啦!同男友,外人都一致講:我想擺酒即場註冊感動好多!所以男友都由得我!。但其實由有左到我要搬到佢屋企好有壓力,壓力唔係人地俾,係自己俾自己。由一個女朋友身份,搖身一變成人家新袍、人家太太、媽咪。係好無所適從,就算同男友媽咪見得無數次,到而家此終稱呼上都仲有距離。現在還客客氣氣!其實唔係你保守,只係每個人想法唔同唧,我對婚姻睇得唔重,因為眼見離合太多!結婚一定會,我好想等我小朋友一歲定定地先而家都已經差不多三十九週了!

侯爵府

陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋

我都無結婚,暫時都無打算結
係我眼中,有名分同無名分都係一樣

但出世紙上會填父親姓名
仔都生左,如果要分開,結婚後都會分開

晤結婚可以KEEP住拍拖的感覺

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 pigpig_b 的帖子

我都係咁諗!

pigpig_b  哈哈^^  發表於 12-10-26 02:49
阿b要乖乖喔!唔好攪到媽媽咁辛苦啦~

大宅

引用:我都係未婚架!不過已經同男朋友就黎八年了

原帖由 BillBill_Nicole 於 12-10-26 發表
我都係未婚架!不過已經同男朋友就黎八年了!感情都一樣好穩定,由知道有左相方家長都提出註左冊先!但我拒 ...
我都你一樣,維一唔同就係我同男朋友註冊左,同埋有plan 出年會同C6 再行禮!! 我依家都仲未識應做人媽媽,新抱嘅身份…

男爵府

引用:我都係未婚架!不過已經同男朋友就黎八年了

原帖由 BillBill_Nicole 於 12-10-26 發表
我都係未婚架!不過已經同男朋友就黎八年了!感情都一樣好穩定,由知道有左相方家長都提出註左冊先!但我拒 ...

男爵府

引用:Quote:原帖由+BillBill_Nicole+於+12-10-26

原帖由 Xandychan 於 12-10-26 發表
我都你一樣,維一唔同就係我同男朋友註冊左,同埋有plan 出年會同C6 再行禮!! 我依家都仲未識應做人媽媽 ...
Me too!但唔怕俾人話咩?

男爵府

陪月勳章

我之前就唔想生, 但當年紀大, 都係思想保守些, 結了婚先生, 費事比人唔知點睇我同個b

大宅

我選擇結婚後先有BB,其實我都覺得有冇名份唔緊要,但係我想BB出世有名有份,所以先選擇結婚先

男爵府

我覺得我都比較保守, 雖然我好後生, 24 結婚, 將會25 第一胎,係呢方面好執著, 一定要結婚先有bb, 就算我意外有左, 我都一定堅持會係佢出世前註冊, 行禮擺酒後補, 我想bb 出世時有名有份, 唔想bb 有daddy mammy 但佢地唔係兩夫妻, 到小朋友大個時, 比佢知道點解daddy mammy 唔係夫妻? 會唔會覺得唔開心? 同其他人唔同? 會唔會係因為自已daddy mammy 有d 咩問題呢? 在我黎講, 結婚唔係一紙婚書, 係對自已同伴侶一個承諾同一種負責任ge 表現, 不輪有冇bb 都一樣, 所以結左婚先算係一個完整"家庭"! 唔結婚ge 人其實係咪未有心理準備去負呢個對伴侶ge責任? 如果唔係的話, 怕咩結呢? 怕比一紙結書綁住? 個人意見, 當然家家有本難唸的經, 不喜勿插!

大宅

引用:我覺得我都比較保守,+雖然我好後生,+24+

原帖由 edsfamily 於 12-10-26 發表
我覺得我都比較保守, 雖然我好後生, 24 結婚, 將會25 第一胎,係呢方面好執著, 一定要結婚先有bb, 就算 ...
(首先,我唔係唔認同你,唔係插)我以前都係咁諗、結婚係女仔最渴望。結婚就有一個屬於自己嘅家,沖景左一d好開心/美滿嘅景象!我唔係大你好多,我27歲。但感受到嘅可能比你睇得更化,我d朋友都已經好多結左婚,仲有部份都離左埋婚(當然其他有好婚姻)。有時同離左分朋友講開,結婚太兒戲了。由簽婚書到分居大家都簽一個名,已經可以結束!承諾,兑現到當然好。但現實有好多因素話俾我知,好多都係單方面想。到婚姻單方變左質嘅時候,基本上已經維繫唔到當初結婚嘅承諾!可能你會問我咁點解你又會為我男朋友生bb/又唔結婚(十萬個為什麽,哈哈??!!)婚我都會結,到bb定d大概一歲左右。未結過總要一試嘅,可能有好婚姻呢!哈哈!)不過我對結婚睇得唔重,唔係對我男朋友無信心,只係我好希望自己喺清晰嘅情況下做應該做嘅事唧!而家我要開開心心帶bb來到呢個世界係我首要,之後要湊大佢,等佢過左百日宴我先會計劃我同男友婚禮!(後補,有邊個唔想嫁得好丫!係咪?)

男爵府

我同老公都算保守㗎,我地兩個拍拖同居10年,早已經認定左對方係配偶,都堅持結婚後先有baby,因為唔想啲唔熟我地既人話我地奉子成婚,唔想長老無面,就算長老幾開通,都會介意外間既說話。我係好易亂諗野既人,我唔想另一半覺得幫佢生左仔就等於已經係佢既人,結唔結都得,或者結婚呢個儀式只係為左baby,而唔係為左我地之間既感情。

男爵府

引用:Quote:原帖由+edsfamily+於+12-10-26+發表

(首先,我唔係唔認同你,唔係插)我以前都係咁諗、結婚係女仔最渴望。結婚就有一個屬於自己嘅家,沖景左一 ...
我覺得你講得好岩! 所以如果有小朋友後結婚係需要的, 佢滿月又好一歲又好, 最緊要係自已心理ready 同會計劃去做呢個承諾, 講真, 冇人知婚姻會點, 但既然都有小朋友就唔再係離婚同分手ge 分別咁簡單, 要為小朋友行出呢步去結婚係需要勇氣的( 意外懷孕的話 ), 不過我其實想表達ge 係一d 意外有左bb 之後都一直唔會認真考慮結婚ge 人, 因為其實我會咁有感而發係因為我身邊有個朋友, 意外有左bb, 今年已經讀緊幼稚園了, 但結婚ge 事好似好為難佢咁, 由一開始有左話會結, 拖到依家, 一講呢個話題就比好多藉口, 其實講真, 呢d 藉口你呃到人呃唔到你自已, 我身為佢朋友眼見佢小朋友長大覺得小朋友真係好無辜

首頁

尾頁

跳至