懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

醫生所講的9週見胎囊但未見bb,他話個胎有問題,提議刮宮

各位bk姊姊,
我6/3 Last M, 5/4 Check到有bb,但現在好擔心,:-( :-( :-( , 28/3見醫生,見到胎囊(4.5公分), 但未見bb, 今日11/5再去見醫生, 醫生所講的9週, 見胎囊(5.2公分), 但未見bb,他話個胎有問題,bb沒發育, 提議刮宮,我末有任何見紅及流啡, 但醫生話只是末發生,他好肯定.本來巳有做媽咪準備, 但 :-( :-( :-( 點算?

大宅

Re: 醫生所講的9週見胎囊但未見bb,他話個胎有問題,提議刮宮

你咁講即係有胎膜同羊水,但已受精既卵冇成長呀???
你唔好咁唔開心啦,呢件事完左之後,慢慢平伏心情,等待下一次既驚喜啦,如果下次真係有bb,你會更加珍惜佢架!!!
Don't worry , be happy!!!

子爵府

Re: 醫生所講的9週見胎囊但未見bb,他話個胎有問題,提議刮宮

Cherry_CYW

你可以再睇多一二個星期,因為我上年都試過係咁,當時醫生都係咁同我講,但係佢見我好唔開心,因為我一聽到佢話要做刮宮已經當佢面勁喊,佢就同我講,我可以再等,時間越過得耐,情況都一樣,即係BB生存既機會越來越低,其實我當時情況重差過你依家,因為我已經有流血,但係我好唔甘心,咁咪繼續等囉,點知末到一星期,我已經不繼流血(紅色),而且個肚痛的程度越來越強,結果流產左﹗ :-(
但係如果你無肚痛亦無流血,你可以試下再等多一二個星期,睇下另一個醫生﹗

大宅

Cherry_CYW 乖, 唔好唔開心啦..... 不如係囉, 去睇多一、兩個醫生 check 清楚0的先啦......

@ 如果有錢有社會地位先至會被人喜愛,呢個世界就太可悲了 @

男爵府

男爵府

我反而覺得你該48hr抽血驗左先
睇下d指數係咪within normal
因為有時若果月經吾準 都未必係9wk
同埋我都贊成吾使咁急做刮宮..反正家下你又冇流血
做左個抽血同埋第多兩個week睇下重有冇發展
另外我都建議你睇多個醫生好d for second opinion呀嘛
吾好咁擔心啦

我月經吾準 一開始照都係得胎囊 果時若果計LMP 我有成八wk啦

子爵府

不如睇多一個醫生問下意見啦...我lmp計8w6都只係見到胎long,之後過兩個星期就見到bb同心跳,但醫生計個時只係8w6,即係遲左2w

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

好多謝各位的支持和關心, 昨晚都訓得唔好,由於心情復雜,打錯嘢
更正: 28/4見醫生,第一次見到胎囊(4.5公分), 但未見bb,
為什麼個天俾希望我, 又另我失望.巳在今朝Book咗另一個曾經看過的醫生, 今日下午看,現在也盡量不想那麼多,希望個天唔好挪走我bb,今日一早向神含淚祈禱.母親節到了,有點百感交集.

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章

Cherry_CYW,

唔好咁啦, 睇埋另一位醫生點講先啦, 或者好似mlkk所講呢, 況且你依家冇痛冇流血, 係咪. 開心o的啦.

mlkk 寫道:
不如睇多一個醫生問下意見啦...我lmp計8w6都只係見到胎long,之後過兩個星期就見到bb同心跳,但醫生計個時只係8w6,即係遲左2w

大宅

Cherry_CYW,

我都係建議睇多一兩個星期先決定ar, 唔少sisters here都係遲左排卵好遲先check到bb. try ur best to relax and bed rest more, 與bb一起努力, best wishes!

洋房

文章參考:

精蟲不佳可導致胚胎萎縮,甚至發展遲緩

精液品質跟優生的關係
關鍵字:胎死腹中、胚胎萎縮、心跳停止、優生、空胚囊、流產、精蟲活動力差、精蟲畸形多、精蟲導致的優生問題、發展遲緩、先天性心臟病

我接過不少「懷孕多次,而每次都胚胎萎縮或是胎死腹中」的案例,其中約有1半跟妻子卵子問題有關,但也約有一半左右的案例是先生精蟲品質差所造成的.

這篇文章主要是談:精液跟優生的關係.

主要的問題包括有:精蟲畸形太多(比率%太高):容易導致胎死腹中,胚胎萎縮;若能足月懷孕,小孩有發展遲緩或其他先天性疾病的風險將會增加.‚精蟲活動力差,特別是直線前進的精蟲比率太少:也容易導致胚胎萎縮,即使做試管嬰兒常常也是胚胎分裂不好;若能懷孕足月,小孩發展遲緩及其他先天性問題的風險值得注意ƒ“精液中”白血球過多(請注意:不是血液中白血球過多).

理論上,精蟲中最棒的才會讓卵子受孕,所以只要有一隻精蟲是健康的就可以懷孕了.

但是實際上的情形則不然,從「90%畸形」的精液(100隻精蟲有90隻是畸形)跟「10%畸形」的精液(100隻精蟲只有10隻是畸形)分別做出試管嬰兒,顯然「90%畸形」的精液做出來的試管兒,胚胎早期分裂不好的比率大增,這項事實說明了,精蟲畸形率高,則胚胎良率低,同時也是提示:縱使胚胎(看似)沒問題,足月產下(或早產)後,也容易有大腦神經或其他器官的問題,例如發展遲緩、先天性心臟病、弱視、…….等等.

同理從「90%活動力精液」跟「10%活動力的精液」分別做出試管嬰兒,顯然「10%活動力的精液」做出來的試管嬰兒,胚胎幾乎都早期就分裂不好.這項事實說明了,精蟲活動力差,則胚胎良率低;同時也是提示:縱使胚胎(看似)沒問題,足月產下(或早產)後,也容易有大腦神經或其他器官的問題,例如發展遲緩、先天性心臟病、弱視、先天性髖關節脫臼…….等等.

舉在我接觸過的眾多案例中一例來說明:有一男性精蟲密度1億6000萬,精子數量夠多,但精蟲活動力卻明顯差,他沒有接受我的建議接受治療,後來懷孕生下一個小孩,1歲半的時候,被診斷有先天性髖關節脫臼而做手術(但因小孩到1歲半仍只會叫媽媽,我懷疑更全面的診斷或許應是“腦發展遲緩”,所謂的先天性髖關節脫臼只是其中一項表現而已)

洋房

文章參考:

如何幫助曾經有胚胎萎縮的夫婦生下一個健康聰明的小孩?

多囊性卵巢、子宮內膜異位、或是月經周期過長但天數不固定的女性患者,以及活跳跳的精蟲比率低、畸形精蟲比率高、精液中出現發炎細胞的男性患者,都是胚胎萎縮、胎死腹中、先天性疾病、以及各種小兒腦功能問題…….等的高危險群.

這些都可以大幅改善,在沒懷孕前就要積極用中醫藥改善卵子、精子的健康,使卵子發展成熟、活跳跳的精子比率增加.

懷孕最早期更要加用中藥促進胚胎發育,臨床証明是有效且重要的.正確的使用中藥促進胚胎發育,生下的小孩似乎在語言及動作等腦發展指標上有超前現像.腦發展超前代表的意義就比一般小孩來的聰明健康.

子爵府

畀面勳章

複式洋房

同意ar, 多聽一個醫生的意見吧!

Alice00 寫道:
Cherry_CYW,

我都係建議睇多一兩個星期先決定ar, 唔少sisters here都係遲左排卵好遲先check到bb. try ur best to relax and bed rest more, 與bb一起努力, best wishes!

大宅

放鬆D啦! 我朋友成8-9WEEKS都係咁,醫生話要準備手術,但看多1WEEK再決定。我朋友一D都冇唔舒服,就足足等咗2WEEKS先去照,終於一場虛驚...
睇定D 啦!

男爵府

係呀, 放鬆d啦, 心情唔好反而影響小b, 可能過多兩星期會見到呢. 你都係睇過另一個婦科, 可能睇法會唔同

民房

我在10週第一次照唔到,影張相都係全黑嘅,安排一週後覆診,最初諗住等一週,但係我後尾驚就算一週後見到胎兒,或者會細過正常size,我都會好擔心bb唔健康,所以我第二日就去第二個醫生喥再照,見到bb,好清楚,size都好正常.所以我知一定係第一次係照嘅問題,唔係BB問題.
照u/s前飲多啲水,唔好去厠所,膀胱脹啲會照得清楚啲,我第一次照唔知,去晒厠所,第二日知道,就飲定水.
既然你冇作小產,未必一定係BB問題,唔好咁擔心,可以去睇另一個醫生先.

大宅

我都有相同經歷, 不過唔使刮宮...
不過若果bb本身有問題, 流產是必然的, 這對bb和你都是好的... 放鬆心情吧, 一切都是天意安排的...

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

真係多謝咁多位bk姊妹的支持,11/5去睇鄧醫生,超聲波見到的同10/5方醫生照的一樣, 鄧醫生話週數和胎囊(5.2cm)應該見到bb和心跳, 我覺得他的反應都唔是咁樂觀,但沒提議刮宮,叫我1星期後返去再睇,現在的我一方面希望到時真係見到bb心跳, 另一方面有心理準備bb可能會無?雖然他陪我的日子短及末成形,懷孕的不適, 但都系值得, 他巳經是有生命的,媽咪真係唔捨得他走, :-( , 但......., 交由上天安排.

首頁

尾頁

跳至