跳至

首頁

尾頁

男爵府

沙田靈光 全日班 還是 嘉德麗 下午班 好些? 兩間都收了我囡囡讀 n 班... 謝!

大宅

不如你諗埋k1讀邊間黎決定啦, 一間有學卷一間係, 同埋全日真係易病d架, 如果有人照顧, 我覺得半日好d, 但全日又學到自理, 呢個都好仲要.

男爵府

回覆 cherry17 的帖子

沙田靈光 好嗎? 我見他的學費算平, 全日 $2600, 但學校老師有愛心嗎? 課程會否很淺? 謝!

大宅

回覆:沙田靈光 定 嘉德麗

朋友叫我有全日班要揀,因為小学都你,易適應

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

回覆 manying5 的帖子

靈光...
老師姐姐都好有愛心, (校長...可能有D人覺得佢怪怪地..., 但同我相處又好OK喎)
課程都唔淺, 好似K1下學期最後兩三個月開始學小小寫字了...中文/數學書同我朋友私幼一樣, 但平佢好多
我聽囝囝講, 今年有三位外籍老師, 星期一至四都會有一堂外籍老師堂.
我覺得普通話真係比較WEAK...當然, 整體一定冇同區的名校咁好啦

洋房

manying5:想請問你囡囡in完幾時有答覆收唔收?係寄信來定打電話來覆你架?Thank you!

男爵府

我是正式收信的, 面見後一星期內已收到信了...

複式洋房

回覆:manying5 的帖子

我剛剛都in完佢,但我都無問等電話定收信!不過我上個月先比表佢都話我遲通常後備,但轉下又叫我in!見面校長ok,都傾好耐!不過無話收定唔收只快速講咗句:下年八月入學應該不大問題,但你遲入表都要睇下情況!我新搬到廣林其實都不多了解呢到幼稚園情況!

洋房

Manying5: Thank you你嘅回覆呀, 其實我比較鍾意嘉德麗多d,因為佢出名d,有利小學派位,但我去到時佢哋d申請表已派曬,叫我留電話等下有冇後補位

男爵府

嘉德麗係出名嚴格同教得深
好唔好就見仁見智
如果小朋友本身較活躍,鍾意四圍走去主動explore而唔係文靜果種
入到嘉德麗會唔開心
我識朋友個仔入左K1,佢唔係坐定定果種小朋友,日日俾老師鬧,朝朝早扭計唔肯返學,老師每一兩星期就打電話俾我朋友投訴個小朋友唔聽話,但D老師淨係投訴,冇講老師會點做/家長應該點做去幫小朋友改善同適應學校生活
我另一個FD既comment,嘉德麗好似倒模bear一堆樣版小朋友出黎咁
成人每日應進食400g蔬果

大宅

幼園好唔好其實睇媽媽想要仔女讀d咩學校:
有學卷 or 冇學卷?
重品格 or 重成績?
活動教學 or 傳統教學?
甚至全日 or 半日都係" 好唔好" 既條件之一, 所以如果大家既標準唔同, 就好難俾到意見你

我個仔就報左嘉德麗, 因為最近屋企, 收左 k1, 但當我之後去完嘉德麗既開放日後, 見到佢地既課程概要, 我反而想放棄嘉德麗, 理念係先求人格, 後求卓越, 但實際係求學生成績, 多過教好學生品格, 要背弟子規, 要背唐詩, 要背三字經, 課程佢絕對係深, 如果buy既就自然覺得好, 唔buy就會覺得唔好, 視乎你想要d咩

另外interview時, 老師俾我既感覺亦不大好, 咁岩當日係放學時間, 主任竟然大大聲在家長(即係我)& 同學面前罵老師, "你仲唔帶d同學出去? 仲0係班房做咩呀?" , 然後主任轉身, 老師黑面, 我覺得咁唔係一個好榜樣, 老師本身相處都有問題, 就好似下屬不滿老闆一樣, 雖然可能每間學校都有呢d情況, 但至少唔好0係家長/同學面前表現出黎

以下就係我自己眼見既野, 就給你小小參考呢

男爵府

回覆 kwhyfung 的帖子

參考各媽媽的意見後, 我決定放棄嘉德麗 下午 n班 了,
我覺得從小培養小孩的自理能力比"谷成績"重要,
另外 我認為 基督教教育 比 三字經弟子規等 更能做到品格教育,
謝謝各位的意見!

別墅

回覆:manying5 的帖子

我阿仔讀緊嘉徳麗上午N1,

先講缺点:

1,学費貴
2,N班校舍比较細
3,有D老師比較串及cooI
4,冇戶外地方
5,行政比較少乱
6,好像太多学生—班25人左右

優点:

1,都多活动
2,阿仔只返了2個多月。已懂多首唐詩。英文a—z,普通话1-2O,英文歌。。。。学到好多。
3,有外藉老師
4,有書本,有功课,有字咭
5,課程比較深
6,每月都有阿仔上課時拍的照片可購買
7,有普通話学
8,派位都多入,—呂,沙呂,—胡

總括見到相片係笑容多,另每間学校有好有唔好,所以見人見志!

自己感觉。。

別墅

我小朋友都被靈光收左, 其實聽聞呢間唔錯, 但我仲等緊榮光IN, 不過好多人爭, 多數都係要讀靈光, 我其實只覺得缺點係遠

首頁

尾頁

跳至