跳至

首頁

尾頁

大宅

我自己係香港人,宜家同c6都係香港生活,末有BB,只係plan定先,有冇係Malaysia生BB既JM可以比下意見,如醫院費用、設備或BB申請證件等等

公爵府

環保接龍勳章

回覆:生BB香港定Penang好呢?

我自己係沙巴生,因為怕小朋友係香港生要拎返馬來西亞身份又煩又難,所以係度生

但因為個個地區唔一樣,所以唔肯定檳城好唔好,沙巴我自己覺得ok

大宅

畀面勳章

我在吉隆坡生就好好囉,私家醫院住single room平過香港又好服務,唔駛同big 6爭

大宅

回覆:puffer-fish 的帖子

你幾時生架?收費如何?方便分享嗎?

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我生兩個小朋友都係私家醫院住單人房(兩個都係半夜緊急開刀,所以埋單比平時多少少),但相比香港真係平好多好多,雖然食物方面就唔似香港私家醫院酒店式咁正,但如果你揀啱醫院,服務係唔錯。我係你會選擇呢邊生、呢邊坐月然後先再返香港。

大宅

畀面勳章

ms_orange 發表於 12-11-4 21:48
你幾時生架?收費如何?方便分享嗎?

我第一胎係2007年12月生的,我係過催生唔成功再緊急開刀,所以比直接選擇開刀/自然產貴,但住左4日三夜single room所有野加埋都係9000馬紙有找啊,即係兩萬幾HKD only,我果時有3個nurse服侍我,幫我抹身,餵我飲野..真係服務好好啊今次即將在11月尾開刀生第2胎,都會一樣在同一醫院生呢,不過我聽講加左價(點加都唔會貴得過香港)

大宅

咁又真係好平喎!仲要女皇式服侍

大宅

知唔知可唔可以剪臍帶架

大宅

畀面勳章

ms_orange 發表於 12-11-5 22:11
知唔知可唔可以剪臍帶架
我記得係可以的,但我老公話唔好搞佢,HAHAHAHAA
真係好女皇式服務,因開完刀都起唔到身,個nurse就會好細心幫我沖杯milo,再慢慢餵我飲,真係餵哂成杯,好有心機!!! 所以你考慮下回大馬生啦,我覺得好過香港囉,最緊要找一間優質的私院同埋找個好醫生

大宅

好等我search Penang 有邊間優質E院先!

伯爵府

但如果馬來西亞出世,可唔可以申請特區護照?

puffer-fish  父母其中一方一定要係香港人及阿b出生時香港父母未拿大馬PR/CITIZEN  發表於 12-11-14 21:38

大宅

呢個問題我都想知,同埋如果BB係馬來西亞出世最快幾耐先攞到passport呢?有冇JM有經驗?

puffer-fish  回到香港填哂資料等批,有快有慢  發表於 12-11-14 21:39

大宅

畀面勳章

只要阿b出生時香港媽咪未拿大馬PR/CITIZEN,咁就可以在香港拿到居留權,特區護照,回鄉證全都可以拿!但事實上大馬係唔容許的,只不過我地個個都係咁啦,都無咁易check到

伯爵府

puffer-fish 發表於 12-11-14 21:36
只要阿b出生時香港媽咪未拿大馬PR/CITIZEN,咁就可以在香港拿到居留權,特區護照,回鄉證全都可以拿!但事實上 ...

Thanks~ 咁明白晒~

洋房

我兩個仔仔都係檳城生。一來比香港平,二來可以拿雙戶籍。

大宅

回覆:kuah 的帖子

咁你係唔係FTM?

別墅

係呀,我有兩個小朋友,一個於吉隆坡出生,另一個啱啱係香港生。坦白講如果我係全職媽媽,一定會再返大馬生bb...價錢平香港好多,服務又好,最緊要床位容易book!!! 可惜我係香港有工作,拎唔到咁長假,唯有係香港生。香港生bb唯一好處係有較全面嘅檢查,如唐氏、結構、地貧、b鏈等等。最理想可係香港做曬檢查然後去大馬待產,再坐埋月先返港。

別墅

真羡慕你们可以选回马来西亚生。我生的时候老公叫我在这生,没有妈妈在身边。做月时还要看家婆面色。想起来我都想哭。在那里生最重要有妈妈或老公支持。

複式洋房

引用:我自己係香港人,宜家同c6都係香港生活,末

原帖由 ms_orange 於 12-11-04 發表
我自己係香港人,宜家同c6都係香港生活,末有BB,只係plan定先,有冇係Malaysia生BB既JM可以比下意 ...
我都係選擇係大馬生,一來大馬生bb都可以申請香港身份証,我自然產住兩日醫院埋單都係rm4000蚊多d,生果時有三個姑娘幫手,生完都係有姑娘幫手抹身,服務比香港好太多啦!

大宅

梗係馬拉生好啦,依家係香港見big C 多过見香港人,咩都同我地爭。我同puffer fish同-间医院生,医生,姑娘超好,埋單 rm 4000+. 我生完笫2个時,-時感觸,咸了,个姑娘見到好关心咁问我係咪好痛,做咩咸?我谂係香港D姑娘忙到飞起,睬你都儍。

首頁

尾頁

跳至