自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:Quote:susi1024169+發表於+12-11-5+21:35+

原帖由 小露比* 於 12-11-05 發表
希媽你咪鬼勞氣啦
係囉~
我都唔會再覆了~曬氣

小露比*  做好本份已經好夠 ~~  發表於 12-11-5 21:40

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:Quote:susi1024169+發表於+12-11-5+21:35+

原帖由 小露比* 於 12-11-05 發表
希媽你咪鬼勞氣啦
小露比* 做好本份已經好夠 ~~ 發表於 1 分鐘前
無錯!

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:睇咗隔離單親版十五歲想生BB故事後感。

15歲早左少少 18歲會好d至少都成年 好多人都會睇輕起年輕父母 我都比人睇小 但人生同路都係我自己選黎行 唔駛理人點講 唔駛人養自己照顧小朋友同老公 仲可以照顧埋相方家人 好多人3x都唔得 只有自己先睇小自己 由我15歲到現在 好多人都睇死我一定好快分手 結左婚又會好快離婚 睇下睇下都快9年了 我同老公都相當好恩愛 無小三無錢銀煩惱 平平淡淡既生活都好好 唔好睇小自己亦唔好睇死人地

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

15 歲又真係細咗 d !!!

大宅

十五歲女想生BB冇問題, 不過呢最好唔係自己個女

大宅

引用:Quote:原帖由 bearclub 於 12-11-05 發表本

原帖由 susi1024169 於 12-11-05 發表
你未見過唔代表無
算喇 對住佢地真係已經無話可說 但都多謝您支持我 我只可以講 自己湊吾代表無比家用父母 佢地要標籤哂d年輕媽媽就由佢地標籤喇 我地有我地生活 只係佢地睇吾到姐

琥珀宮

引用:我就是想講,15歲只是中童一名,不好好唸書

原帖由 bik1229 於 12-11-05 發表
我就是想講,15歲只是中童一名,不好好唸書,和男性發生性行為,咁都叫岩?

呢些是什麼標準的道德觀念?
咪係law,15歲同人發生性行為生b點講都係錯,有人係咁而家生活得好好唔代表當年無做錯!年紀輕思想夠成熟生bb確係無問題,但年紀可以去到幾細,係法律已經俾咗一個底線。覺得15歲生b無問題既人,道德完全無底線,係咪覺得14. 13.12.11甚至10歲只要 思想成熟都無問題呢?當你個囡14歲拍拖你會唔會同佢講,同男仔發生性行為,就算有咗只要佢地肯負起做爸爸媽媽既責任就無問題????

禁止發言

禁止訪問

畀面勳章

引用:可能係我現實,我覺得倘若無成熟嘅心智,比

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我好現實,如果我個女同我講佢而家要生BB,我諗我想C !
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

侯爵府

cwcheung0529 發表於 12-11-5 21:48
十五歲女想生BB冇問題, 不過呢最好唔係自己個女

坦白講, 如果我個女十五歲同我講佢要生bb, 我真係嘔血

撇除經濟等原因, 學柴九話齋, 人生有幾多個10年? 10幾廿歲係人生美好嘅時光, 我覺得讀大學同廿幾歲時, 我一個屋村妹, 入大學有機會見下世面, 讀完書入大公司, 唔係純粹錢, 而係有機會周圍出trip見識下, 亦試過自由自在唱k, 放工假日約朋友barbecue又得, 游船河又得, 公司話要出trip我第二日已飛咗去外地station一個月

呢啲年青時自由開心嘅歲月, 我希望我個女可以enjoy到, 而唔係10幾歲就俾個小朋友困住~~ 40幾係可以玩, 但年輕時無拘無束心情追唔番

大宅

回覆:睇咗隔離單親版十五歲想生BB故事後感。

想問有幾多媽媽係在職?咁父母返工邊個湊?老爺奶奶,自己阿爸阿媽定工人?其實如果好似有啲媽媽話,就算吾使經濟支持,要屋企人幫手都係增加左父母既負擔,甘好多在職媽媽都好不負責任囉...甘我又想問,全職無做野既媽媽,仲維唔維持到以前做女時既家用,甚至俾得多過以前?

子爵府

減齡達人勳章

我20歲生第一個,囝囝宜家就快2歲,
記得大肚有一次出街俾對男女睇唔起,指指點點,
眼神好不屑,宜家仲好記得
我都唔明又會關佢地事?

宜家出街,朋友,有d人就好羨慕.,..
早有早生好,遲有遲生好
好似我咁早生,未有穩定經濟基礎,
又要搵錢養埋bb,又要時間陪佢,
宜家好慳,又少搵朋友去街,聚會
成個世界好似俾哂囝囝
老公都話我成個人變哂,成熟左

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:cwcheung0529+發表於+12-11-5+21:48+

原帖由 tsewong 於 12-11-05 發表
坦白講, 如果我個女十五歲同我講佢要生bb, 我真係嘔血

撇除經濟等原因, 學柴九話齋, 人生有幾多個10年? ...
係,年輕最美好既係無顧慮,鍾意點就點。太早當媽媽真係錯過好多野

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:我20歲生第一個,囝囝宜家就快2歲,記得大肚

原帖由 Shan2519 於 12-11-06 發表
我20歲生第一個,囝囝宜家就快2歲,
記得大肚有一次出街俾對男女睇唔起,指指點點,
眼神好不屑,宜家仲好記得
20歲同15歲都爭好遠下

子爵府

減齡達人勳章

回覆 我愛Corina 的帖子

只係分享下,15歲真係太早了

瑪瑙宮

引用:Quote:原帖由+susi1024169+於+12-11-05+發

原帖由 浠浠bb 於 12-11-05 發表
算喇 對住佢地真係已經無話可說 但都多謝您支持我 我只可以講 自己湊吾代表無比家用父母 佢地要標籤哂d ...
你有能力過好生活係你好彩眼見好多16歲最後都變單親,又或者連單親都無機會做
有個鄰居佢16歲生左個仔,bb 個爸爸屋企負擔唔到(問題家庭),媽媽既外家經濟亦有問題,最後bb 去左保良局,其實婆婆好鍾意佢,但實在無能力

侯爵府

引用:其實幾多歲生小朋友才合適?每個人心底把尺

原帖由 babytoffee 於 12-11-05 發表
其實幾多歲生小朋友才合適?每個人心底把尺都唔一樣,量度嘅標準真係自己先知道!如果係身心都能準備妥當嘅時 ...
認同

侯爵府

引用:Quote:原帖由+浠浠bb+於+12-11-05+發表我屋

原帖由 bearclub 於 12-11-05 發表
家人無經濟上支持你,咁有無幫你湊吖?如有,你只係加重緊家人負擔!如無,咁係咪政府支持你?

...
好多年紀大既在職媽媽亦需要夫家娘家幫手湊b架,甘15歳有,16生,都可以做工作養個b,同年紀大媽媽有乜分別呢?至於教育,甘個媽媽亦會成長長大,只要個媽媽好既,甘自然教個b好架啦,同年紀無關!

侯爵府

引用:Quote:原帖由+bearclub+於+12-11-05+發表家

原帖由 susi1024169 於 12-11-05 發表
你真係搞笑!年輕媽媽一定要父母幫手湊?如果唔係父母幫手湊就一定係政府供養?嚴重歧視年輕媽媽囉你!年輕 ...
好認同,講得好

首頁
34567...8

尾頁

跳至