母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我自己係全母乳到六個月大既,阿媽生我嗰陣營養唔好我又唔願食,阿媽又唔識話唧/泵嚟提高奶量搞到六個月自然收奶一滴都唧唔出。
睇產前產後版見好多7、80後媽媽話自己食奶粉大無穿無爛所以都會餵奶粉俾BB,諗返起我阿媽話生我嗰陣醫院都係塞枝奶粉俾我阿媽,我阿媽偷偷地自己飲晒之後埋身餵俾我。我老公係開刀既,一生完醫生即刻叫我奶奶食回奶丸唔俾佢餵人奶。
我想睇下當年啲奶粉商涂毒醫護人員同媽媽有幾深,各位奶媽,你地細個食咩大既呢?

2011/10/31 6W2D 閃閃
2012/06/20 39W4D 出世
全人奶媽努力中!

大宅

回覆:統計下有幾多7、80後而家餵母乳既媽媽細個食粉大

我係食奶粉大,老公果邊都係食奶粉大,全母乳bb四個月大,同老爺奶奶一齊住,開頭要不斷教育佢地母乳嘅好處,雖然佢地未必認同,起碼唔反對先。我媽咪因為少見面少啲機會同佢解釋母乳嘅好處,佢會認為奶粉仲好營養,我都唔想同佢有咩磨擦,總之佢唔洗幫我湊b,唔會餵佢食粉就得喇。

別墅

統計下有幾多7、80後而家餵母乳既媽媽細個食粉大

我同老公都係食左十個月全人奶大嫁…我媽話我一食奶粉就吐番晒出黎…原來我咁細個就知人奶係好野我依家都餵左就黎六個月全人奶啦我目標係一年

大宅

我係80後,老公同我都食奶粉大,而家仲有幾日就全人奶左六個月,最遺憾係阿B出院後幾日入院照燈一晚食左三餐粉,如果唔唔係我個媽媽奶路成績表就A+++。而家目標係餵到自然離乳。。。

大宅

我同先生都係食奶粉大,不過我哋結婚前已經有共識將來生bb 都係食人奶。由於我哋兩邊嘅親戚,同generation 嘅大部份都餵人奶,我哋嘅父母一早預咗我係餵人奶,如果我話唔餵應該會俾人怪責,所以我餵人奶係一直有full support 。 唯一解佢哋唔明係埋身一定多過泵奶,同埋猛長期bb 會不幾索食,不過我已經覺得自己好幸運了

子爵府

我同老公都是粉b,但是我夠硬淨,我話餵人奶無人反對,我媽咪同老公都好支持,只是阿仔有缺陷埋唔到身,而家全泵,3/4人奶,就來6個月啦,自己奶粉大,身體好差成日病,仲有allergic triad,即喘,濕疹加鼻敏感,唔想阿b同我一樣,所以堅持要餵人奶,雖然我係一個窮媽

大宅

我80後,07年生大仔時在新朝99灌輸下(話係街喂人奶好肉酸)我喂左十日就回左奶,到現在都覺得對唔住大仔。細B出世時全家都再一次反對我喂人奶包括我C6但在我的堅持下頭兩星期有補粉之外現在已經可以全人奶喇,細B爭幾日兩個月。雖然夜晚都仲係要2至3個鐘起身喂!但見到佢啜完個滿足樣,真係咩辛苦都唔記得LU最好既係哥哥在5年後終於又可以飲返媽媽奶喇雖然現每日只有5安士比到佢。

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

我同老公都係食奶粉大的, 身體係偏差個隻.
餵人奶的決心隨住BB出世後越來越強, 而家BB都4個月大,全人奶. 希望可以餵人奶去到一歲啦.

伯爵府

引用:我同老公都是粉b,但是我夠硬淨,我話餵人

原帖由 chan_chi_mun 於 12-11-04 發表
我同老公都是粉b,但是我夠硬淨,我話餵人奶無人反對,我媽咪同老公都好支持,只是阿仔有缺陷埋唔到身,而 ...
我阿個食物年半人奶,我食半年,身體明顯差好遠,佢一年只有點兩次小病,唔食藥一兩日就好,我就overall健康但容易傷小風感冒同埋鼻敏感。

全人奶媽努力中!

伯爵府

引用:我80後,07年生大仔時在新朝99灌輸下(話係

原帖由 feilan2009 於 12-11-04 發表
我80後,07年生大仔時在新朝99灌輸下(話係街喂人奶好肉酸)我喂左十日就回左奶,到現在都覺得對唔住大仔。 ...
排除萬難!努力呀媽媽!

全人奶媽努力中!

伯爵府

引用:我同老公都係食奶粉大的,+身體係偏差個隻.

原帖由 trachan 於 12-11-04 發表
我同老公都係食奶粉大的, 身體係偏差個隻.
餵人奶的決心隨住BB出世後越來越強, 而家BB都4個月大,全人奶. 希 ...
堅持,加油!

全人奶媽努力中!

男爵府

BK Milk勳章

80後,個囡半歲喇,全埋身,諗住餵到自然離乳。

大宅

我食左半年人奶, 之後戒左, 食粥同奶粉~~
我阿媽以為人奶唔會餵咁耐架...
不過我有得食半年都好好, 我老公一滴人奶都未食過, 佢抵抗力仲差過我..

大宅

我係80後,我同c6 都係飲奶粉大,自己阿媽99都已經被洗腦,話佢知人奶好過奶粉,即係話佢地30年前選擇錯誤,所以佢地都依家都唔肯接受事實。成鬼日要我補奶粉,又成日講埋d 歪理,真係想死。

別墅

我同老公都係奶粉b, 而家個女3.5個月大, 全人奶. 99好like我餵人奶, 佢話自己果時無人奶, 個仔食奶粉, 所以抵抗力唔好, 細個成日病. 我諗當時無人教佢, 以為自己無奶. 由於99無乜人奶方面既知識, 所以佢有好多誤解, 以為坐月食人奶就ok, 返工食返奶粉, 到6個月時唔使食人奶, 以為個孫肚痾等等.....好彩佢都聽我講, 一直餵到而家.

我外家個面, 我媽又係無人奶知識, 同我99一樣, 不過佢都唔反對我, 見到我女而家成隻米之連咁, 仲讚我. 我嫲嫲個年代, 用人奶餵大我呀爸, 所以有佢支持同解釋比佢地知, 我阻力少左好多:)

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我係食奶粉大嫁,不過我99好勁,我老公4兄弟姐妹都係食人奶,
個個都食到歲幾嫁

大宅

我同你一樣。全人奶6個月,媽媽沒奶了。最衰是我一啖牛奶都唔肯飲,6個月之後就全部食固體。

男爵府

畀面勳章

我都八十後,我同老公都係食奶粉大,但我自有左就決定要餵人奶,仔仔而家15.5 個月大啦,一直全人奶未食過奶粉

公爵府

畀面勳章

引用:我自己係全母乳到六個月大既,阿媽生我嗰陣

原帖由 kyobi 於 12-11-04 發表
我自己係全母乳到六個月大既,阿媽生我嗰陣營養唔好我又唔願食,阿媽又唔識話唧/泵嚟提高奶量搞到六個月自 ...
我同老公都係食奶粉大,以前年代既媽媽學歷程度唔高,科技及資訊又冇咁發達,好睇當時醫護人員sell餵咩為主要影響媽媽們!

各位服用任何中藥前,應先向中醫師請教為宜!

子爵府

回覆:kyobi 的帖子

我首先要declare我十分支持母乳,自己亦係全人奶媽。我媽咪全母乳餵我到9個月,細佬妹就全粉,但我身體係最差果個。雖然係咁,我都堅持母乳餵哺,因為人應該要食人奶

PrettyBear  最鐘意你個句 " 人應該食人奶"  發表於 12-11-5 11:44
PrettyBear  最鐘意你個句 " 人應該食人奶"  發表於 12-11-5 11:43
PrettyBear  最鐘意你個句  發表於 12-11-5 11:42

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊