婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

c6跟99吵架了!事源因為近日囡囡(剛四歲)小小事就喊(我要佢守規矩,要收拾,我收起佢玩具,佢唔肯就大喊),99長期不在港,近日回來跟我們小住,看見這情況當然勸不要動不動就罵女,令到家無寧日。c6回來時一聽到阿囡喊就罵我,跟住我就收口。我懷疑阿囡睇到呢點,固意不動不動就喊(佢有一刻衝動認,跟住話唔喺,已經同囡囡談過,佢話唔會再咁)。喺咁既情況下我好無奈,我在職媽媽(full-time),沒有請姐姐只請鐘點照顧,每天放工趕回家照顧,好彩唔使點煮(有鐘默姨姨煮)但都要同女女洗澡、飯後洗碗(c6經常很晚才回來,很少一至五見到囡囡,所以聽到喊聲就生氣。),一定要訓練囡囡自律收拾玩具和做功課(當然我會check功課),但又被說只是四歲人仔,點自律。我就覺得唔做過點知做唔到!就喺咁家裡管教有所分歧。加上c6公司好煩,佢整個月都冇跟囡囡食晚飯(好彩囡囡唔扭),難得一晚c6抽時間回來食飯,99便同佢講管教問題(我聽唔到),c6話講到好似自己唔理個囡,星期六、日終日拉囡囡到處去冇時間温習。c6聽到硬喺唔高興(佢喺一個唔俾人煩得既人,脾氣亦好大,99都喺,所以嗰刻已經有啲火嚟緊),以後食飯時99有跟c6說些工作上的道理,不要過份勞氣(c6喺一個好盡責的人,總是幫人補鑊,但就常常谷到一肚氣),最後c6便話停99的"訓話"(在我來說,只是嘮叨),跟住就二人不揪不啋幾日,c6連飯亦不肯外出食,咁搞法99實更加生氣,最後連我和囡囡都被"誅連"不揪不啋。我又不能像c6咁當99透明,但叫佢又唔應,擺明同佢講話,佢望一眼一句聲都唔出便走入房,我心裡很難受,覺得自己攞塊面俾別人的屁股抺咁,想喊又唔想被囡囡和c6知,見到佢對囡囡的態度唔同(不太理會囡囡)亦好唔開心,見囡囡每朝對99的態度都變,由之前總會走去叫嫲嫲早晨到現在唔叫,我唔想囡囡亂諗(c6亦有問我99對囡囡的態度),c6話要跟62考慮讓99搬開住會好啲,唔想囡囡以為自己做錯事而嫲嫲唔啋佢,我反而担心佢對嫲嫲有壞印象。(62嘗試說服99消氣,但唔成功)

我昨晚瞓唔着,喺度諗喺因為自己唔識做人阿媽、老婆、新抱,所以令99嬲埋我,還是佢冇理,只是好似古代被"誅九族"咁被誅連呢?本以為主動向99問好,起碼對我和囡囡好些(c6跟99太似,我亦不敢做說客,c6會罵我多事。),之後再睇在我和囡囡份上肯溶化,99的面口真的很難受(好彩我自小訓練有素,總有親人會咁,否則可能吵大鑊),但我仍要笑着面對,好唔舒服,連跟人傾訴都唔敢。事實上,若果沒有吵架,99是好體諒我哋,亦會盡量幫忙,所以我亦唔會有怪任何人不妥,其實種種源於佢哋母子的脾氣太似,大家都不肯退讓,總是覺得佢哋既誤會日益加深(有時亦可能因為我的原固)。因為咁,佢哋一直都好少時間一齊住。我知99心裡亦不好受,唔知點幫忙(為咗避我哋,終日外出,但應該冇地方可去,一個老人家咁盪法,個心好唔舒服)。好彩還有一星期6299便走,但亦害怕唔喺佢哋走之前解決,之後的裂縫更難收補。大家是關心對方,但脾氣驅使佢哋誤會越深,但我唔敢再加重佢煩惱,只可對於99對我的態度盡度輕描淡寫或不提。呻完,希望心情好些,各位jm亦高抬貴手,若認為我不好,唔好插我不好,看過便算。

大宅

畀面勳章

我覺得做人要對得天地,對得住良心, 樓主已盡力,本身也辛苦,要返工要教女,還要顧各人感受,已很難得.佢兩母子的事就由佢地用自己方法解決,可能無人插手問題久了,氣消了更會無事,比d時間佢地吧.

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:我被誅連了,還是活該呢?只喺想呻吓,有點長~

又唔係深仇大恨,兩母子點嬲都會好返嘅,你真係諗多咗

子爵府

回覆 yfchoy 的帖子

兩母子無隔夜仇的, 不要去插手, 都咁多年了, 要改善都改善了

大宅

我都希望佢哋冇事,但佢哋兩個一向都喺好記仇既人,一有小事就不停抽秤他人,99嬲一個人可以好切底。根據過往經驗,若果不是對方先投降佢喺一步都唔讓,佢自己兄弟亦然(當中上代的問題亦複雜)。我現在咩都唔敢做,希望佢哋慢慢會好。但無意中聽到99同人講c6忘本,佢自己亦心死。我心裡很不舒服,我知c6仍關心奶奶,只是佢硬頸唔肯講關心說話。

大宅

我覺得樓主可以試下說服c6,同佢講6299都就走,兩母子無隔夜仇之類,睇下會唔會改善到關係。

伯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

樓主 C6同媽媽嘈架 好快無事
你千奇咪多事啊 如果吾系後果

別墅

兩母子邊有仇

子爵府

回覆:loverbaby 的帖子

死結! 唔好揹上身!
只有當事人可解!

其實你有冇做到太底微呢?

佢地要鬥氣由得佢!
最好可以全個場讓俾佢地,自己帶囡囡返娘家或外䢟一星期。
眼不見為淨! (又唔會教壞囡囡)

yfchoy  我諗除非我離婚,否則喺唔會把自己家不快告知兩老(當然唔想有咁既一日)  發表於 12-11-6 10:29
yfchoy  如果返娘家肯定担心死我父母,以為發生咩事。  發表於 12-11-6 10:26

男爵府

我被誅連了,還是活該呢?只喺想呻吓,有點長~

係你c6嘅問題

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:我都希望佢哋冇事,但佢哋兩個一向都喺好記

原帖由 yfchoy 於 12-11-05 發表
我都希望佢哋冇事,但佢哋兩個一向都喺好記仇既人,一有小事就不停抽秤他人,99嬲一個人可以好切底。根據過 ...
連62 都搞唔掂,你點會搞得掂呢!?不如向囡囡解釋麻麻唔開心才會咁對佢,睇下囡囡會唔會嘗試氹佢開心再算!

yfchoy  囡囡有話嫲嫲唔應佢,我同佢講嫲嫲做緊運動應唔到佢。  發表於 12-11-6 13:10

大宅

我反而覺得樓主唔好再為依件事諗咁多 做太多 因為愈想幫就愈大獲 反而兩邊都唔討好

禁止訪問

男爵府

我覺得你可以搵日等你老公無咁忙同心情差果陣,同你老公兩個人出去食飯好好傾下,同佢講你知佢做野大壓力又辛苦,都係為頭家,你要首先表現得好明白好體諒同appreciate佢,但你要勸佢就算返工點辛苦點大壓力都不要將負面情況帶返屋企,你話你會盡量令個家開開心心,你都努力緊,老爺奶奶又健在,其實我地真係好幸福。個女好快大,而家成日扭計好難搞,但好快你想攬下佢同佢講下野佢都厭你煩咖啦。老公越火,你越要平心靜氣處理,雖然好氣頂,明明佢地自己嗌交又關你事,但處理左真係值得的。加油呀!!

大宅

我覺得仔女態度和行為係要從小要培養,樓主方向是對的。唔通等大個對人冇禮貌同出了禍先教,到時花十倍時間和精力都未必見效

大宅

多謝各位jm既關心和意見,我昨天忍不住打了給62看看有什麼可以做到的,同佢講c6都好後悔罵了99,這是事實但我叫62千其別讓c6和99知道我揾過62,始終怕佢哋唔高興(只有99跟我們同住,62叫99跟我哋住喺想大家對多啲,關係好啲,但發覺10次起碼8次喺吵架收場),62又跟99談了一整天,昨晚回來對我和囡囡的態度好咗,起碼會應吓我哋(但唔知會否又差番,之前試過好些,跟住突然又好嬲我哋)。囡囡昨晚亦突然好乖食飯和做功課,好早就做晒所有事。講番62跟99的談話,原來99亦唔高興我將啲靚果皮用嚟平時煲湯(我將家中葯材由鐘點姨姨幫我處理,而那些陳皮喺太嫲自己曬落,99寧可自己用少啲都有每次回港帶些給我們作有事時用,62聽到我咁用亦唔開心,但99冇同c6講,怕c6罵我。我知道我是抵罵的,常常粗心大意又唔識講話,兩老始終都喺關心我哋,但99和c6常常火星撞地球,大家都脾氣大,會做出一啲傷害到他人的事(唔喺會打人,是言語和態度)。其實在我立場來說,只要佢哋消了啖氣我就很開心,希望這事件快快結束!

首頁

尾頁

跳至