自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:邊個木嘴話求學不是求分數

原帖由 ANDREAMLEE 於 12-11-07 發表
邊個木嘴話求學不是求分數
求學真的不是求分數,是求學問!但考試就梗要求分數拉

topbaby  你幅大頭個頭仔好 cute 呀 ! ~~  發表於 12-11-7 15:11

大宅

引用:Quote:原帖由+ANDREAMLEE+於+12-11-07+發表

原帖由 cvpigpig 於 12-11-07 發表
求學真的不是求分數,是求學問!但考試就梗要求分數拉
現在好多學校改名,唔再叫考試,叫評估,一個好好聽的名字,但個底牌咪又係考試

子爵府

無計..我都唔想..仲慘過當年讀書..唔緊張??那怕無柴燒呢??難道做野人咩!!成績唔好莫講高中大學咁遙遠, 一個唔好彩升中到了間爛仔學校問你點算~~

大宅

引用:無計..我都唔想..仲慘過當年讀書..唔緊張??

原帖由 palapala 於 12-11-07 發表
無計..我都唔想..仲慘過當年讀書..唔緊張??那怕無柴燒呢??難道做野人咩!!成績唔好莫講高中大學咁遙遠, 一個 ...
所以真係"人在江湖,身不由己"

公爵府

回覆:大人小朋友都為成績追追追

求學? 不! 是求分數

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

wonderbaby 發表於 12-11-7 14:49
我仔都係小一剛完左第一次測驗,慘過自己當年返學
努力啦

至緊要教到佢地有個心去讀書

我都中......大家努力

大宅

引用:Quote:wonderbaby+發表於+12-11-7+14:49+我

原帖由 sasa0208 於 12-11-07 發表
努力啦

至緊要教到佢地有個心去讀書
大人都要心理調節,又唔可以太火同佢地溫,到收到卷見到錯d無謂野,真係無名火起

禁止訪問

大宅

引用:跟本冇得唔追 +

原帖由 黃花花 於 12-11-07 發表
跟本冇得唔追
無得停,唔敢停

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆 wonderbaby 的帖子

總之有考試就作好準備, 臨門個腳就靠小朋友... 成績好與壞, 都係"接受"...
好似打牌咁... 今日打完, 聽日可以再打... 所謂"戰績", 係過眼云煙... 唔會停的... 所以無一個確實戰果...

象牙宮

此終現實就是事實

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆 wonderbaby 的帖子

仔學校四次評估只派一次試卷... 真係唔睇好過睇...

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

返學係求學問,唔係求分數

但問題係分數係學問的反映

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

我好彩小小,仔讀龍校,Keep 住中等我ok la

珍珠宮

一追再追, 只想追趕生命裡一分一炒, 原來都不緊要, 你是真正目標.....

我地兩母子併了多年都係咁, 成績分數都係唔見得人, 我個D壓力大到無人有
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

珍珠宮

wonderbaby 發表於 12-11-7 14:46
所以又有人話又要趁低小時打好基礎,為高小舖路,唔舖定路到高小想追都無得追

...

講就易, 做就難, 人仔唔合作, 仲開始放棄自己
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

公爵府

好媽媽勳章

嚴 守 止 賺 、 止 蝕 位 , 相 信 每 個 投 資 者 都 曉 , 但 利 字 當 頭 , 確 實 知 易 行 難 。 所 以 , 希 望 大 家 , 贏 了 錢 , 開 心 之 餘 , 要 保 持 清 醒 ; 輸 了 錢 , 傷 心 之 餘 , 亦 要 保 持 冷 靜 。 懂 得 平 衡 投 資 心 態 , 也 許 是 致 勝 之 道 的 必 備 條 件 。

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

上星期先測完驗,我而家已經煩緊下個月中嘅考試 我都唔想咁煩,但又真系好無時間溫習 ~~~

伯爵府

首頁

尾頁

跳至