美容扮靚

跳至

首頁
12345...14

尾頁

大宅

我見呢度好多jm都成日想學化妝,我之前寫左一篇相關的blog,我quote d部份內容俾你地睇睇啦:(因為唔想俾人覺得我賣廣告,內容係唔完整的,你地有興趣睇全文我先pm我個blog俾你地睇)

化妝師背後:
初初當化妝師不是大家看到的那樣風光的,我們為了蓄經驗,我們起初會不斷接很多免費的工作......而且經驗是累積出來的,要不停練習、不停錯誤、不停嘗試才會學得更多。很多人說做新娘化妝很好賺啊!如果你是這個原因而想投身這行,我相信你的意志很快就會被打沉。因為你要等待好一段時間,你才會接到你的第一個客人給你生意。我自己也化了很久姊妹/宴會妝............因為我要有足夠的信心,更不想令新娘子有些甚麼不快的經歷,從身邊的朋友口中聽到太多了。「拍照出來面色白得反光!害我不想再拿相片出來看」、「化出來的妝容很老啊!」、「化妝師手腳太慢、化妝時間用太長了」、「化妝師態度很差、總是黑口黑面的」......收客人是要靠口碑,接生意也是要長時間的耐性(因為很多新娘客通常早一年就會BOOK期,很多時候你會需要等一年的時間後才能完成)

每次出JOB我都會盡心盡力,天未光一早就拖著重重的工具箱出去,工作時要長期彎腰或長時間站著,晚晚才放工,食無定時,我們作新娘化妝師不是化好妝就已經完了工作的,還要為新娘子貼身工作,在她拍照時整理儀容服飾是不可少的了。當然,你也可以只做化妝部份的工作便算,我也看過有不少這樣的化妝師,但我覺得作為化妝師,我們有責任令新娘子能在最好的狀態示人吧!

AnnierLam  我都想睇你個BLOG呀, THANKS  發表於 13-2-1 13:18

大宅

如果你真的有意投身,到底要怎樣選學校呢?先說幫人化妝的那種吧!
- 一定要選擇有實習機會的,而且可以多聽別人的評價。
通常現在很多學校都會有實習機會的,從商業角度來看,她們可以收JOB錢,卻免費或低價派學員出去做,但學員又有實習機會,一石二鳥,請不要計較太多,因為作為一個化妝師新手,你自己是很難接到JOB的。

亦要注意的是一個很有名很懂化妝的化妝師,未必一定是一個很懂教化妝的導師,如遇到這情況,上堂時多發問吧,不明就要問,這樣才會學到更多。另外學校列出會教授的項目也未必真的會全部詳細教授,未讀過你不會知道實況,所以多聽別人對該學校的評價也很重要。

- 另外,就是你要想清楚自己想走的方向,才選擇報讀新娘化妝、媒體化妝,還是舞台化妝,學的東西是很不一樣的,不然只會浪費你的時間和金錢。

- 如果你有份正職,我個人認為可以邊做邊讀,請不要辭去工作而雄心壯志的決定轉投化妝的工作。說實話,化妝不但需要努力,也需要天分,自己看到很多朋友付了很貴的學費後學了化妝也只是原地踏步。如果你是待業,其實政府也有很多津貼課程,不妨找找僱員再培局的化妝課程看看,也是不錯的選擇!

(我自己個時揀化妝學校都係聽d網上的人的評價,同埋睇下d人話佢地會唔會hard sell,再睇返自己個budget先決定報讀乜野)

大宅

最後,說說個人化妝班吧!
現在有很多化妝品牌都會推出一些化妝班,完成後更可全數換回產品。大家選擇這些課程時要理智一點,如果你是該品牌的FANS,我也十分認同你去參加這些化妝班。

其實為何品牌會推出這些服務,目的就是希望你購買他們的產品,而之後你也會一直使用他們的產品。其實他們找個人教你化妝,化妝師人工是定了,教與不教也是他的工作時間,公司本身也沒有額外多付一分一毫,但作為消費者你會覺得賺了他們教授的化妝技巧。

但請不要忘記,大部份不同的品牌的產品都會有些不同的成份,所以上妝的技巧也會因此有些不同,他們教的都是因應他們的產品而教授的技巧,你想把這些技巧同樣都用到別的產品上,恐怕未必能有同樣的效果的!

我有些個人化妝班的學生都參加過這些化妝,為什麼她們還會繼續需要再來學習呢?就是因為她們覺得買了產品,但之後發現其實不適合自己的,又把它們放到一旁了,但用其他化妝品牌發覺又是不太懂怎樣化,不記得了技巧又不知道找誰問,所以還是需要再來學習化妝。所以大家選擇個人化妝班時,還是找一些針對個人的化妝班會比較好呢!

所以各位jm如果想學化妝,最緊要真係要諗清楚自己想學d乜野先,同埋唔好俾d 好似好吸引的marketing的銷售手法吸引,往往好多時反而令自己浪費左金錢而學唔到自己想學的呢!如果想學個人化妝,其實網上資訊咁發達,你可以先睇睇youtube或者人地d blog點教你化妝,不過因為好多時唔係針對性,唔同的人需要唔同的技巧去化妝,所以好多人就算用同樣的技巧都會化唔到同樣的效果,但可以自己練習多d先,真係唔得或者唔明喇,咪去搵個人化妝班學下囉,始終真人教人你同只係睇住個電腦學係唔同的。

lingstar  pm plz  發表於 13-5-26 14:55
南瓜妹  我都想睇,pm pls, thx  發表於 13-2-1 08:40

珍珠宮

好媽媽勳章

I WANT TO SEE YOUR BLOG, THX!

carriebo  已PM^^  發表於 12-11-8 13:27
carriebo  已PM ^^  發表於 12-11-8 13:27
carriebo  已PM ^^  發表於 12-11-8 13:25

男爵府

好想睇你的BLOG, 請PM。thanks

伯爵府

Me toO

男爵府

醒目開學勳章

pls pm your blog~thx

禁止訪問

回覆:教你如何選擇學化妝的地方?(自己經驗分享)

大宅

回覆 我是巫婆 的帖子

已pm ^^

大宅

回覆 PHOEBEANN 的帖子

已pm

大宅

回覆 on0li 的帖子

已pm

大宅

moraloveing 發表於 12-11-8 13:56
我想學化對眼。想帶假睫毛。但唔想濃眼裝。。同痴雙面紙。上陰影技巧。。唔知要上幾耐幾$

...
其實化眼妝係最難,就算畫一條眼線的粗幼同埋用唔同的筆/gel/liquid,都會影響成對眼的眼神,而黏眼睫毛係好多女仔最想學,呢個需要小小時間學d技巧。其實上堂只係學個基本技巧,最重要係你學完之後要多d自己練習,唔明要問返導師。

出面好多化妝學校或者化妝師都有教你想學的,我自己通常會教全套,因為我覺得如果你淨係得對眼化得靚,但個底妝唔貼,或者胭脂化得一塊塊咁,咁都係影響成個妝容。化妝學校個d因為多學生,通常會分開好多堂黎教,同時亦都係d商業手法啦(令人感覺好似抵d :p)。我覺得你搵1對1 針對教的會好d。
如果你有興趣我可以pm我課堂d資料你睇呢!

禁止訪問

引用:Quote:moraloveing+發表於+12-11-8+13:56+

大宅

moraloveing 發表於 12-11-9 10:21
我皮膚唔好所以唔敢化胭脂。唔好睇。同用粉底遮住。。眼裝有時都唔理淨係查眉gel..因我條眉粗。以經有自己 ...

如果皮膚唔好,可以用liquid/gel狀胭脂,唔好用粉狀。

我pm左資料俾你喇!haha....我d班同化個妝差唔多價錢啦,貴多dd咁囉,我都係想同多d人share更多化妝心得,等多人d都可以自己扮靚靚。

男爵府

環保接龍勳章

May I see yr blog as well. thx
另外, 本人皮膚都ok, 但對眼袋位就好累, 點樣化可以令佢望去精神少少!
用過 concealer 搽, 又好現乾紋!

大宅

Peonylai 發表於 12-11-9 11:21
May I see yr blog as well. thx
另外, 本人皮膚都ok, 但對眼袋位就好累, 點樣化可以令佢望去精神少少!
...

如果眼位易有乾紋,選擇眼的遮瑕最好用D液體狀,再用粉餅/碎粉壓實。或者起身之後用化妝水整濕化妝棉用黎"FU"眼袋位,之後先化妝都會好D。

你眼袋位係咪好青,如果係就要搵黃色的遮瑕做base,跟住先加粉底液。想望落去精神一定要畫眼線,最好加埋內眼線。用啡TONE眼影亦都會精神D,最好加埋桃色胭脂,都可以令成個人精神D架!

大宅

pls pm me too!!

大宅

我都想睇下你個blog 呀, 我本身唔化妝, 但成日見到d 化妝品好靚就買返屋企, 久而久之買左好多, 但有時突然間想化, 不過又唔識。唔想浪費d 化妝品呢﹗

男爵府

BK Milk勳章

回覆:教你如何選擇學化妝的地方?(自己經驗分享)

Please pm your blog! Thx

大宅

回覆 FVCITY 的帖子

已PM ^^

首頁
12345...14

尾頁

跳至