親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題, 會唔會落雪 ? 11月尾去。

Thanks.

男爵府

我早兩年差不多時間去過, 大峽谷/Las Vegas 日頭有太陽係暖既, 但係落左太陽就好凍

大宅

我新年去, 好冬.. 不過唔似香港果種濕冬唔難頂

大宅

回覆 AQMum 的帖子

我上年十二月尾去大峽谷及las vegas, 天氣報告最高唔過5度, 最底負1x度, 無雪
一D都唔凍...香港仲凍
香港最凍幾度, 我要穿長底衫+厚羊毛底衫+樽領冷衫+冷外套+羽絨(800)+厚羊毛"蜜"褲+頸巾+手套
去到大峽谷, 羽絨無穿, 無冷外套==>都熱到出汗

侯爵府

AQMum 發表於 12-11-8 15:40
如題, 會唔會落雪 ? 我11月尾去。
Thanks.

我試過在12月初去大峽谷的South Rim,不太冷,但地上有些積雪;始終那裡標高海拔2,134米.North Rim則只能在5-10月去.還有一個叫West Rim的地方,那裏其實是國家公園範圍外印第安保留區的一個商業設施,海拔只有一千三百米左右,離谷底高度只有NorthSouth Rim的一半多些。

大宅

回覆 dillon 的帖子

唔著羽絨都得?我仲諗住要買過件專業級勁保暖羽絨添!睇嚟屋企嗰件都夠喇,唔該晒咁多位!

侯爵府

AQMum 發表於 12-11-9 10:55
回覆 dillon 的帖子

唔著羽絨都得?我仲諗住要買過件專業級勁保暖羽絨添!睇嚟屋企嗰件都夠喇,唔該晒咁多 ...

我覺得沒有穿羽絨的需要, 不過天氣變幻莫測, 帶多幾件衫比較穩陣, 如果不夠的話, 在美國買衫也不貴, 拉斯維加斯附近有很多outlet.

大宅

畀面勳章

我在12月中旬玩這二個地方的
LV 全程穿短袖衫(留了4D),甚至日間大太陽的曬住在泳池游水
室內有冷氣要著褸
晚上登「史塔」睇夜景時,穿普通褸就可以
大峽谷溫度跟 LV 很不同
我那次都是穿 ADIDAS薄風褸+短袖T恤
要否帶好勁的羽絨?真的要看當時天氣,同埋你們的體質 ==
(畢竟現在全世界天氣好反常)
你除左這兩地,還會玩其它地方嗎?<<<這都是重點

男爵府

好媽媽勳章

試過thanksgiving果幾日去, lv 日間十幾度, 大峽谷早上地下有冰, 比較凍...建議帶定厚褸, 好似凍起上黎唔夠衫...

大宅

真係唔問都唔知,冬天去美國都可以穿短袖,我睇過LV天氣一般平均約8、9度,睇嚟乜衫都要帶穩陣啲,出發前我會再check update天氣,多謝各位意見!

大宅

畀面勳章

AQMum 發表於 12-11-11 23:46
真係唔問都唔知,冬天去美國都可以穿短袖,我睇過LV天氣一般平均約8、9度,睇嚟乜衫都要帶穩陣啲,出發前我 ...
天氣好難講,尤其最近幾年更甚。
那兒白天太陽蠻大的。我也猜不到聖誕節左近能在LV游泳,天氣就仿如東南亞,
她在沙漠啦,比較乾,遇上大晴天沒雲,太陽是蠻大的。
大峽谷就變化多點,而且出發時間一般較早,最好是帶備足夠衣服囉。

首頁

尾頁

跳至