母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

當有新手媽媽話餵得好辛苦想放棄時,就會有好多人回覆:好明白你,食奶粉好訓好多,我都半人奶等等。。而唔係鼓勵媽媽繼續。我就諗:冇理由丫,奶粉商洗乜用咁多時間黎請人打d咁嘅野,為多一個媽媽餵奶粉?唔係浪費人力同時間咩?為一罐奶粉值得咩?特然叮一聲*唔係喎,如果呢個媽媽成功過渡頭一個月,咁佢全人奶機會就好高,當呢個媽媽成功,就會鼓勵同教身邊幾個朋友餵,呢幾個朋友又各自鼓勵幾個朋友,仲未計媽媽又會鼓勵自己男女,一傳十、十傳百,原來會變天文數字。。各位真心想成功餵全人奶嘅媽媽,真係要小心小心。p.s.唔知我呢個post出唔出到?出到又幾快會石沉大海?

複式洋房

回覆:yanyanyan888 的帖子

別墅

回覆:終於諗通。。

。。。。吾可以咁講架波,加奶粉吾係咩大件事,我本身係半人奶,到依家可以全人奶都係經常黎呢度睇下,等大家鼓勵下我,開頭我都勁吾開心真係吾鍾意加奶粉,但不停咁比自己酲壓力真係上吾到奶,我知應該每個媽媽一定夠人奶,但好多時真係未上到就未上到,死都堅持喂全人奶係吾係一定對bb好先,bb磅數係咁跌點都要加奶粉架啦,吾可以話係呢度講加奶粉jm係有問題架波

大宅

引用:。。。。吾可以咁講架波,加奶粉吾係咩大件

原帖由 love1127 於 12-11-09 發表
。。。。吾可以咁講架波,加奶粉吾係咩大件事,我本身係半人奶,到依家可以全人奶都係經常黎呢度睇下,等大 ...
話雖如此,對我自己嚟講,我會視補奶粉係「罪大惡極」,只會喺最絕望嘅時候,先會開始考慮。但係好多時候見有人出 post 講餵奶嘅問題,就總會有人不問情由,二話不說咁,叫人補奶粉,又或者發表「補粉好閒啫」「一餐半餐冇所謂啦」嘅言論。不過又不見得佢地個個都係打手吖。

大宅

BK Milk勳章

我係半人奶媽。其實如果可以,我都想全人奶。但係現實我開始時壓力太大,有depression. 就算我堅持,我mentally都唔能夠做到。最後決定放棄,take care自己先,因為我相信bb需要我多過我啲奶。好彩我好快走出問題,再走人奶路,可惜追唔到奶,只可補粉。所以我覺得如果要為追奶而令自己有太大壓力,不如放輕鬆,補粉。媽媽嘅健康都好重要呀!

大宅

我就覺得好難睇得出邊D係打手邊D唔係。但係你講GE唔係無道理。因為奶粉商真係有好多奸計.

但話分兩頭, 個人意志最重要, 我同樓上JM一樣, 視補粉係罪大惡極, 我都有買定粉, 但係一直收埋見唔到, 當無買過, SO FAR都無補, 第一次補係5M, 又比公司整冷氣搞到要去出泵勁緊張, 而一餐都泵唔到, 成2日, 追唔到, 真係阿B飯6餐奶, 我果時只係得番4餐奶, 唔通叫阿B唔食10個鐘野咩... 所以係絕地情況補左第一餐奶粉.

大宅

真係唔係個個媽媽都可以夠奶俾BB食, 我就係點攪都唔夠,狂飲上奶湯/邊埋身邊泵, 半夜泵2次奶,食多奶丸,山羊豆, 睇埋中醫補身都多唔到奶,我堅持過, BB食極唔飽係咁喊係咁攞食, 大家都辛苦, 迫於無奈先補奶粉

大宅

回覆:LSC 的帖子

我同你一樣

禁止訪問

子爵府

我頭個半月都要補奶粉,但我唔覺得罪過。因為我係有努力,但先天不足,後天要加倍時間同努力補救。結果後來都成功全人奶而家BB一百日嘞。

大宅

回覆 darichie 的帖子

我都係... 做吾到全人奶, 可能半人奶都吾算,因為比得一餐人奶個仔飲, 我真係咩方法都用過晒, 泵, 手搾 (搾到手掌關節痛又腫)...一日TOTAL得6安奶(BB 就快四個月)

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

我我舅母教我餵人奶既,我係公司係第一個帶頭用全人奶既,之後大肚既同事都用我既方法做到全人奶,之後好多親戚朋友都問我成功做到,所以唔好話自己做唔到

子爵府

引用:我頭個半月都要補奶粉,但我唔覺得罪過。因

原帖由 darichie 於 12-11-09 發表
我頭個半月都要補奶粉,但我唔覺得罪過。因為我係有努力,但先天不足,後天要加倍時間同努力補救。結果後來 ...
me 2~我都係補咗半個奶粉之後全大奶. bb而家6個月

子爵府

引用:我我舅母教我餵人奶既,我係公司係第一個帶

原帖由 momoakira 於 12-11-09 發表
我我舅母教我餵人奶既,我係公司係第一個帶頭用全人奶既,之後大肚既同事都用我既方法做到全人奶,之後好多 ...
可唔可以分享下你用咩方法呀~

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+momoakira+於+12-11-09+發表

原帖由 coraor 於 12-11-09 發表
可唔可以分享下你用咩方法呀~
我飲青木瓜煲章魚,花膠煲雞,魚湯輪流飲,總次之每日都飲,每日多飲暖水2盒屋仔暖高鈣低糖豆奶

放產假期間每3個鐘泵一次奶,每次半小時飲柸水先開始泵奶係,每邊乳房泵5分鐘,先泵較脹奶果一邊,夠五分鐘就停,跟住泵另一邊又係五分鐘就停,泵奶時可打圈按摩乳房,每邊泵3次,半小時就停,唔理有冇奶或都有幾多奶都要停休息,我用呢個方法係產假完前已儲左十幾支冰奶,返工後就訓前一次,半夜一次,訓醒耐次,日頭就盡量泵3次,平均一日六次,後來阿仔學識埋身食就仲正,夜晚埋身食,唔洗泵

大宅

引用:我係半人奶媽。其實如果可以,我都想全人奶

原帖由 bbkayla 於 12-11-09 發表
我係半人奶媽。其實如果可以,我都想全人奶。但係現實我開始時壓力太大,有depression. 就算我堅持,我ment ...
講得好!全人奶媽真係好大壓力,又無乜人支持,但我仍然捱緊、堅持緊,希望自己無咁快"慣"低!街都唔敢去咁耐,仲未學到時間點樣分配,下個月就要返工,到時又係一個新挑戰!

男爵府

我諗餵到全人奶梗係好啦,但有時補奶粉未必係壞事呀!我啱啱生時好唔想補奶粉,直情當佢毒藥咁滯,但奈何仔仔食得好密又多,我又死都唔肯補粉(有時屋企人見我瞓左就補粉,我嬲到喊咁滯),終於長期唔夠瞓下我產後抑鬱了睇左醫生,佢開抗抑鬱藥俾我,但佢叫我自己諗下仲餵唔餵人奶,因為佢話唔確保D薬會對BB冇影響嗰刻我先叮一聲,我既選擇再唔係餵多定餵少,係可能冇得再餵啦!於是我決定唔食薬,但俾自己補一至二餐粉,補粉時等屋企人湊,自己瞓覺。終於奶量開始多返,我亦都開始冇再成日喊啦我差不多個半月先開始全人奶,到而家仔仔4個月己差不多16磅,護士讚我叻叻到而家我仍然堅持全人奶,係有時食左違禁品(例如味精野)我會選擇補粉,費事食壞仔仔(不過一個月都冇一次)所以我而家會同朋友分享我的經驗,就係媽媽休息夠就一定夠奶,唔心急就會成功!順手分享一下仔仔的肉照

大宅

佢地唔係為一罐奶粉,係日後一星期一罐奶粉

就算話左俾佢地聽係全人奶,都係要送罐俾你試下,咁唯有多謝佢,再轉頭賣左佢,幫補下d儲奶袋錢

禁止訪問

引用:我係半人奶媽。其實如果可以,我都想全人奶

男爵府

我都好想做全人奶媽,而家bb3w 大,so far 只係食過5餐以下奶粉,係頭果幾日,因為bb有d黃所以要留院,但我果曰12點出院,只可以3:45 ,7點去餵奶,我幾攰都好我都等到餵奶時間去餵,之後仲泵奶出嚟留俾bb,但醫院應該有補小小俾bb。返到屋企後,我都係補過1次。希望第時返工都可以keep 住全人奶啦!(返工後bb放喺我mummy 度湊)

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊