婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

究竟她們(99)犯了什麼錯呢?
每次當我係度睇到各位姊妹豪不留情地批評自己99的時候,
個心都會拿住拿住痛的.
各位是人家的女兒,也是人家的母親,將來人家的奶奶.
大家不如試下將心比己,被批評的是自己母親,或是自己十月懷胎,
辛辛苦苦湊大個仔,但比人地個女狠批的時候.
感受係會點?
可能當中真係會有D好過火嘅99.但都不志於要講D過火嘅說話對D老人家嘛?!
我家都有個好麻煩令我透唔到氣嘅99,但我從來唔會討厭佢.
反而只會覺得可能佢只係太錫我唧.
如果自私D講句,"佢冇義務對你好架,因為你只係人地個女,又唔係佢個女"
作為人地個女,人地母親,將來人地奶奶嘅我.
我會成日叮囑自己嘅小朋友做人一定要有敬老之心.
因為我成日會同佢講,如果將來有一日你心愛嘅媽媽都會老的.
你希望你心愛嘅媽媽被別人相同對代嗎?!
何為身教?! 就是以心代人,將心比己.
因為我相信你點對人,人點對你. 是有因果的!

大宅

..........但喺,因為本來唔喺一家人,突然要一齊生活.要融合,其實都需要時間去磨合.相處都喺一種學問,而且,婆媳關係有古至今都喺通病..10對婆媳9對都有問題的.呢度喺平臺,咪由得D媽媽呻下咯.各有各的道理.家家有本難念的經..

大宅

回覆:有感而發.....

我個電話上吾到BK呀?有邊位高人教我點做,謝謝

別墅

你講得啱,可能我唔係當時人,亦都明咩叫家家有本難念的經,所以只係有感而發啣

大宅

回覆:karusbaby 的帖子

保持距離則相敬如賓。

大宅

世上的確有好多公主新抱,亦有好多麻煩99, 只要唔好把呢2個女人放係同一間屋,應該唔會有事,大家都做咗咁耐人, 戲都會做下,但一世人流流長點都會有小小誤會發生,所以上BK 發泄下,商量下,討論下,咁都好過即時開火

其實我都覺得生仔,係慘D,又擔心佢大個仔養唔到家,有家又驚個新抱照顧得唔好,上多去睇幾次,又比人話左住

lauslau  agree  發表於 12-11-9 13:17

珍珠宮

D新抱奉旨要c6吖媽湊孫,自己吖媽就no need

angiecarl  可能我識得人少, 我所有朋友都係想婆婆揍咖喎, 包括我.  發表於 12-11-10 11:04
fattymama  你好似調轉咗嚟講喎,絕大多數嘅新抱只會盡量避免俾99湊bb咋喎.  發表於 12-11-9 11:06

男爵府

我有奶奶等於無
我對佢無不滿
可能已算好好彩 但願一家和諧便算了
但有時有啲問題真係唔易解決 所以咁多媽媽上來呻 係度呻完大家舒服啲也是個不錯方法的

男爵府

有感而發.....

樓主,我好同意你,但你喺依度咁講,好易c 無葬身之地!

別墅

首先小妹係度講聲唔好意思,
因為本人絶對冇心慕犯各位的。
只是有感而發!
如果本post有令人不安的,
請各位見諒!

大宅

你都係一番好意!

我立誌要做一個好99!

因為我希望我的仔及新抱開開心心!

本來兩公婆相處就不容易!仲要加個99係中間!

我經常以我99為反面教材!警剔自已!

我會盡力成為一個為別人著想又不會太煩的99!

當然不容易!別人領不領情是別人的事!我會做好自已的本份!

大家都係不好意思和99正面沖突才想來呻!

大家都是上來抖下氣!因在家真的快窒息!

當然有因果!但誰的因?誰的果?

gracechanbb  最尾嗰句講出我嘅心聲!  發表於 12-11-9 09:16

別墅

回覆 -wen 的帖子

無錯, 我都唔望自己99對自己好係必然。因為我係佢外人。就算平時點話錫又關心o個D我覺得係做場戲o者。認真你就傻啦!
無希望就唔洗失望。無謂日後有咩事發生自己仲唔開心。

伯爵府

環保接龍勳章

只要公主新抱唔同太后99住,問題自可解決一半~~

伯爵府

我從來無在呢度狠批過我99, 不過我承認我唔喜歡佢.
我對我99的印象大減的原因, 始於一件事 :
話說我負責買我仔的奶粉, 通常我會開到最後一罐就會買多兩罐存貨咁啦.
有次, 我出完trip 回來, 可能我計錯數, 形住應該仲有一罐. 而我c6 在期間開最後一罐時又無提我無奶粉啦
剛好一家去旅行啦, 要取奶粉帶埋去, 竟然發現無奶粉! 本來都無野, 無咪去買返罐囉. 99竟然入房拎罐奶粉出來, 寸我唔知點做人阿媽. 我心諗 : 你日日開果個櫃取燙斗燙衫, 知我奶粉不嬲放果度, 知我無奶粉, 都唔係提我無奶粉啦, 而係自己去買罐, 然後扮救星, 恃機來寸我? 機心何等之大!
我好嬲, 自己出發前去買返罐都唔用佢果罐!
如果係好心, 就唔會加句寸咀. 我真係會好感恩.
旅行期間, 我自己諗通左, 佢點有機心都好, 都係為個孫好. 佢錫個孫, 我都睇到. 所以都無黑面, 繼續旅行.
再事後, 我發現佢會曲解我說話的意思, 造成左佢對我的成見.
自此, 我知呢個人同我道不同. 我唔會喜歡佢, 我知佢對我都無好感. 各不相干都好. 維持基本禮貌就算了.

男爵府

如果自私D講句,"佢冇義務對你好架,因為你只係人地個女,又唔係佢個女" --- 因為我們吾係佢地個女, 我相信好多jm都會明白. 因為我地都係因為愛我地c6, 所以先要接受有多一個吾係自己親生的媽咪.

我覺得家家有本難念的經, 有時好多野係互動的, 好難去分清係新抱的錯或者係99的錯. 當兩方面都有錯的地方, 相信兩方面都有找人呻. 唯獨呢方面好很大不同, d99老一代的關係, 吾識用電腦, 吾識用呢d平台, 但佢地會用口去同親朋好友講, 跟我地一樣都有同人傾訴. 只係我地呢d做新抱, 有呢個平台俾大家呻而己.

只要用詞吾太過份, 吾好過火, 講真, 呢個"婆媳關係" 係好多受左氣的新抱一個舒發平台黎. 我又吾見得, 好多上黎呻的jm, 回到家中都係甘惡甘無禮或者甘樣罵佢地的99. 所以吾好太認真, 當大家交流算了

男爵府

好多Jm就係現實對99忍讓太多先上來呻嚇,你唔知乜事就唔好批評人哋,我從來冇要求99當女咁,我都唔會當佢mama囉

男爵府

我和99都互不喜歡,尤其是給她話完(是指著你的)更覺討厭,我同意人有情緒和可以接受當時對她憎恨的心,但每次過幾天我自己就心平氣和些,同自己講沒有原諒不原諒,99她本身就不LIKE你(由做GF開始至今33年了),你想她會怎樣啊!自己應該放開,99和我也不過是生活在地球上千千萬萬人的其中之一,很渺小,她如蚯蚓般在原地鑽就由她吧,不竟都是人一個,我又不同她住(我C6常說的)每星期只見數小時,算吧!自己和她鬥,不用了,不想像她,我有我做C9的STYLE,C6也說不需我學那些媳婦般正面拜背面嘴藐藐,是是但但,說不知道。出街吃飯鄰桌的客人是怎樣你也控制不了。或者人年紀大了就無眼睇,後生的jm還充滿戰鬥力吧!

伯爵府

做咗幾十年人,我深深體會到無論你點一心只係為任何人好都好,
大前提係要對方都好樂意去接受你呢一番好意,咁件事至會有好結果.
講到尾,做父母要學放手.仔女都有自己嘅家庭,對佢地嘅愛可以放
喺心入面,吓吓都對佢地嘅嘢俾意見(自以為係為佢地好啫),好多時
都係好心做壞事.
尤其是做99呢個角色嘅(有時連d姑9都係),硬係覺得冇一個女人及
得佢咁愛自己個仔(冇諗過跟本係兩種完全唔同嘅愛),好自然少少
嘢就覺得個新抱唔啱唔夠(佢)好,又好自然咁對個新抱更挑剔.其
實邊個女人都好,只要佢個仔鐘意嘅,呢樣就係源罪.
樓主有個麻煩99而唔心懷怨懟,真係好難得.但頂99唔順要呻吓嘅人
都無唔啱嘅.至於嗰d公主新抱,我諗公道自在人心.

大宅

shpfamily 發表於 12-11-9 11:07
我從來無在呢度狠批過我99, 不過我承認我唔喜歡佢.
我對我99的印象大減的原因, 始於一件事 :
話說我負責買 ...
"我唔會喜歡佢, 我知佢對我都無好感. 各不相干都好. 維持基本禮貌就算了" Agree

佢覺得我搶咗佢嘅野(HER SON),又覺得我滿足唔到佢(同住/認同佢的說話﹠價值觀/$/物質/面子/俾個孫佢揍...),講D說話又有骨,又要全部人就佢,點可能相敬如賓,當自已阿媽???忍到唔當面爆佢已經好高道行

大宅

個個jm 上黎都火燒心,仲邊可能咁理性去講佢自己99,唔通仲寫文言文咩。鬧,對jm 們黎講係發洩,我真係唔相信佢地會當住面咁話佢99,如果係真可以咁講,呢度就唔會有咁多人呻啦~ 有時上網睇野,真係無需太認真。

首頁

尾頁

跳至