論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

要怎樣才知她是否轉左新僱主?
其實我都不知她有沒有回國,又有沒有回港!
要通個入境處嗎?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

通知入境暑及報警話佢失踪,至少佢file花左.

但政府會保佢私隱,未必告知你佢有冇出境或入境.不過佢欠你一個月通知,理論上係你債仔,佢回來番新工/做黑工都應賠錢.不過政府未必會幫你找佢.

大宅

回覆:賓姐放完假不回來!怎算?

真的無奈!今日等到現在仍沒回來!
打定輸數啦!

大宅

我同你一樣, 姐姐話返去探病左既媽媽...
佢係計劃返黎HK前一日SEND WHATS APP俾我話佢媽媽需要佢, 佢唔返黎HK

我現在已THUR AGENT通知入境處做TERMINATION
唔知仲要做咩?!

同步搵個第二位係HK現成既姐姐...
頭都大埋...

大宅

回覆:珊珊媽媽 的帖子

你都好!有消息!
她說昨晚返
現在都沒回音
Agent 現在打去個邊問佢返唔返!
佢連阿媽都可以話死左!
無所謂啦
總之俾個結果我
我都品知做咩好!

象牙宮

adacc 發表於 12-11-12 01:42
要怎樣才知她是否轉左新僱主?
其實我都不知她有沒有回國,又有沒有回港!
要通個入境處嗎?

合約期內... 仕何理由放假.
外偏 就是想得 錢 和 机票.. 二樣得手了, so what?
當雇主在 "預支" 机票時. 自己要有心理準備. 一去不回

听了難受, 氣憤. 不過那可是現實.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

回覆:333s 的帖子

情況一樣!
不知有無上機
不知有無回來
一句講晒
一無所知
航空公司不透露
今天Agent 打左去菲律賓
但學校未找到人
明天我會傳真文件去入境處
內容都要不好,才入黑名單

大宅

見步行步
我地好被動~

大宅

引用:我同你一樣,+姐姐話返去探病左既媽媽...佢

原帖由 珊珊媽媽 於 12-11-12 發表
我同你一樣, 姐姐話返去探病左既媽媽...
佢係計劃返黎HK前一日SEND WHATS APP俾我話佢媽媽需要佢, 佢唔返黎 ...
請問你姐姐走時係咪 pack 曬所有野走? 我家姐姐黎緊放一個月假...

男爵府

adacc 發表於 12-11-12 17:40
情況一樣!
不知有無上機
不知有無回來

如果工人機票係由你去訂 , 你打去TRAVEL AGENT 係可以知佢有冇上機. 但工人買的話, 就查唔到 lu.

大宅

回覆:beebee3721 的帖子

我姐姐所有東西都係到!
她所有物品包括手飾、行李、鞋全部都無拎
她自己書、相片都係櫃內
她只帶左手袋一個!
我真信她奔喪

大宅

回覆:adacc 的帖子

Me too, 我個嗰都係返去有白事,噚晚都巳經返左黎。唔係個嗰都係咁既

大宅

回覆 beebee3721 的帖子

佢走時無話拎晒所有野, 樣樣都有剩係屋企

大宅

依家仲大獲, 係朋友介紹下星期日見左個姐姐, 簽完綠式份CONTRACT仲同佢上埋去金鐘ONSULATES, 俾左五舊水佢搞 ($295.5+196) 話好左星期二晚接佢, 依家打去搵唔到人。
我覺得好灰...

大宅

收到新姐姐sms…以為佢唔黎。
驚完…

大宅

我都剛剛請左工人
簽左約
但要等7個星期

大宅

回覆:adacc 的帖子

咁依段時間你點算 ?
我都好lei hea 頭先個姐姐話sick明晚先黎,老公同朋友都話佢睇下仲有冇更好offer都唔定…咁又係,d姐姐身體咁好好少病。唔論到我諗。
依家頭痛約係佢手,我等人用,好似俾佢地玩咁。

大宅

引用:咁依段時間你點算+? 我都好lei+hea+頭先個

原帖由 珊珊媽媽 於 12-11-13 發表
咁依段時間你點算 ?
我都好lei hea 頭先個姐姐話sick明晚先黎,老公同朋友都話佢睇下仲有冇更好offer都唔定 ...
Sick? 好坦白講佢地呢啲人連作過另一個藉由都費事囉。:;pppp:

大宅

我一陣諗住試下打去入境處, 唔知可以點做
我無可能等另一個新姐姐黎, 局住要找現成
我仲有見左個好NICE既年紀大D姐姐今個月尾完約,
但係同依家依個姐姐簽左份約, 唔知得唔得...
嗚~~~~

大宅

我個CASE同你一樣我姐姐所有東西都係到! 她所有物品包括衫、鞋全部都無拎, 不過佢做左一個月都未夠, 行理唔多~~ 我真信她奔喪.....最後一去不返, 我做左以下既野保障自己
1. 報警, 失蹤, 佢會到你家看工人物品, 我說擔心佢冇出境, 怕佢有事.
2. 寄掛號信俾AGENT轉交俾工人
3. 寄掛號信俾工人原居地
4. 通知入境處, 終止合約
2 & 3 內容一樣, 叫工人盡快聯絡我交收我未俾佢既SALARY...(勞工處教的)

最後POLICE通知我, 工人沒有在通知我的日期離開, 工人遲左一天才走, 另外AGENT通知我....原來工人家收到加拿大信件, 要去加拿大~~~~
「教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏离」(箴22:6)

首頁

尾頁

跳至