心聲留言

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

點解咩都係我唔岩,個仔一嘈 ,一發脾氣 ,係到叫囂 ,哭鬧, 唔理早晚 ,佢都係甘架啦
教又教佐 ,講又講佐 ,鬧都鬧佐 ,甘咪只有打囉…
又好話我剩係打, 你選擇性失明同失聰 ,我唔阻你 …唔好再係我面前同個孫講你投錯胎, 我真係忍唔到架啦

男爵府

很有同感, 我與你情況不相伯中, 我都唔知用什麼方法去教了,

伯爵府

回覆:bobo-chan 的帖子

最慘係我細b出佐世幾個月, 佢一喊 ,就走去抱佢,攪到一見到有人,佢就大聲喊,扭計要抱…好彩依家好返啲咋…但係大個個就成日郁啲就嘈+喊(把聲遺傳佐我地女家既高聲)…因為甘而成日比說話我聽 …好怪我大聲鬧仔 ,打仔就唔岩甘

男爵府

畀面勳章

imanicegirl 發表於 12-11-12 08:36
點解咩都係我唔岩,個仔一嘈 ,一發脾氣 ,係到叫囂 ,哭鬧, 唔理早晚 ,佢都係甘架啦
教又教佐 ,講又 ...

唉,我個小男孫只有三歲咋 ,細媳婦兩公婆教仔方法當他是大男孩一樣,採用軍訓式教導,當他扭計時大吵吵嚷嚷,她便跟他大力比拼,每次事後明天男孫便會發燒,可見有不尋常反應,要睇醫生咖,那又何必呢,我們(包括我和內子及親家奶奶)都有試過勸告不好猛烈教訓,但都不能阻止呀!新時代教育不似五六十年代的方式了啊,唉!

你要身體好、記得時時要飲水、不一定等到等到口渴嘅!

伯爵府

回覆:sfiawong 的帖子

但我個仔係人為縱出黎的
我首先同佢講道理 ,繼而訓話,唔得就再鬧 都係唔得 時,就唯由打 ,但佢永遠只會講, 唔會做 ,應承過我既野,不論小事, 大事, 轉頭就忘得一乾二淨 ,每日我都要不斷重覆做呢幾樣野…但老人家只會選擇性失聰+失明…

大宅

兩人用不同的方法教小朋友,時軟時硬,找不到共識的話,小朋友當然走“精邊",
有時大人的壓力好容易發泄在小朋友身上,言行也潛言默化,像一面鏡子。
幸運就是遇到你……

伯爵府

引用:兩人用不同的方法教小朋友,時軟時硬,找不

原帖由 Ipta 於 12-11-17 發表
兩人用不同的方法教小朋友,時軟時硬,找不到共識的話,小朋友當然走“精邊",
有時大人的壓力好容易發泄在 ...
唔止2人教
所以為由等到屋 搬走佐先教到
依家索性等佢地領教下先 (終於有1老開始領略到咩事,岩岩開竅)
其實我唔係唔理 ,一理親, 就好話我只係鬧同打,甘試問下我教佢時 ,你又唔係聽唔到,何解要選擇性呢…其實佢咪又係打,重要雙重標準,自己種既因,個果自己承受返,仲要連累埋我地…
如果唔係我老公無本事+黑仔佐甘耐,真係好想搬

大宅

回覆 imanicegirl 的帖子

總是用老方法去對付新星人,家吵屋閉都有損和諧;先修身養性搞掂自已爲上上策!
幸運就是遇到你……

男爵府

公爵府

慢慢比心機教
人生沒有劇本,沒有固定的線路,但我相信每一條路上都能看到雲起雲落,只要我們耐心而堅持!------鳳凰衛視著名主持人-陳魯豫

公爵府

慢慢比心機教
人生沒有劇本,沒有固定的線路,但我相信每一條路上都能看到雲起雲落,只要我們耐心而堅持!------鳳凰衛視著名主持人-陳魯豫

首頁

尾頁

跳至