0-6個月

跳至

首頁

尾頁

民房

亞仔依家3個半月,尼排有D厭奶,飲到一半就停咗,頭先99同我講今晚俾南瓜融BB食,我話健康院建議6個月先開始食,跟住佢話過100日就食得啦!我答佢唔洗咁早啦,跟住99黑面話"事蛋你啦!",唉!我都怕咗佢。老公話新年同亞女去韓國,真係唔放心擺低亞B俾99湊,到時亞B半歲,可以一齊去嗎?會否好麻煩呢?

民房

99仲話唔食南瓜融咪食糊仔啦!不過我當聽唔到。

翡翠宮

最好6個月先試固體啦,厭奶只可以等佢自己慢慢好,少食多餐啦,食得幾多算幾多

男爵府

正常5個月左右就可以試食米糊,有好BB厭奶嚴重都系4個月左右就食米糊,BB厭食成日唔食妳99都系緊張JE,佢啲以前都系咁湊仔囡都冇問題,對宜家湊仔方式冇辦法理解好正常

珍珠宮

2024勳章 畀面勳章

6個月先喇....一陣唔識吞就大件事...

禁止訪問

大宅

世衛建議6個月先餵bb食米糊,因為佢地既消化系統未成熟

子爵府

2024年龍年勳章

引用:亞仔依家3個半月,尼排有D厭奶,飲到一半就

原帖由 lauwal 於 12-11-12 發表
亞仔依家3個半月,尼排有D厭奶,飲到一半就停咗,頭先99同我講今晚俾南瓜融BB食,我話健康院建議6個月先開 ...
我99都係咁煩,我冇理佢,自己煲米水和開奶茶,我BB就快4個月,係3個月左右就厭奶,大約厭左3星期左右,唔很食又爆喊,攪到自己壓力好大,好怕BB唔長肉,但好多BB都係咁,所以你要撐住呀!

民房

回覆 天天晴 的帖子

我都知99緊張個孫,但係我大女個時3、4個月,佢又喂過糊俾佢,但亞女唔食吞又嘔,後來返健康院問姑娘,仲俾姑娘話我地做咩咁早喂,99都聽到,依家又係咁。其實亞B厭奶,我都好擔心,但知道尼個係必經階段。

民房

回覆 mukawong 的帖子

我依家自己湊,所以有時99講D唔安聽就應咗佢就算,唔會跟住做,費事佢唔開心啦!

公爵府

叻叻勳章

吞到消化唔到....老人家會覺得以前佢地咩都得....邊有咁多奶食...未又係食弼水果D...所以佢地唔會明,,,

禁止訪問

畀面勳章

公爵府

有「營」勳章 叻叻勳章

一定要SAY NO。

洋房

回覆:3個半月食糊仔?

我個女三個月大嘅時候都有厭奶傾向,一日只食四至五餐,比兩個月大時食少三至四餐,只係早餐有胃口食到180ml,其他餐食80ml-120ml,而且一路食一路推開支奶,一係弓起背個頭仔左擰右擰......

到四個月大去健康院磅重,體重有重到,亦係身長線範圍,依家又唔知咩事肯乖乖地摸住奶樽食奶,份量仲多咗,不過唔鍾意食糊仔,稀或杰都係食兩三啖:;pppp:

洋房

我個女三個月大嘅時候都有厭奶傾向,一日只食四至五餐,比兩個月大時食少三至四餐,只係早餐有胃口食到180ml,其他餐食80ml-120ml,而且一路食一路推開支奶,一係弓起背個頭仔左擰右擰......

到四個月大去健康院磅重,體重有重到,亦係身長線範圍,依家又唔知咩事肯乖乖地摸住奶樽食奶,份量仲多咗,不過唔鍾意食糊仔,稀或杰都係食兩三啖:;pppp:

洋房

民房

回覆 luzieoo 的帖子

咁你係咪4個月就試食糊仔啦?

洋房

回覆:lauwal 的帖子

四個月開始試食,最初見佢好似厭奶,見我地食野佢又會伸手拎,於是比佢試下食糊仔,但興趣不大,食兩啖又bu出嚟 ﹋□﹋

別墅

回覆:luzieoo 的帖子

試下用米水同開奶茶呀,BB會開胃D嫁

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

太早喇,先3個半月

首頁

尾頁

跳至