自由講場

跳至

首頁
45678...12

尾頁

大宅

個阿爸宜家就笑得出, 第時佢個女大左佢就笑唔出喇
不過最慘係個女, 一張白紙無人教好佢

男爵府

愈來愈多呢D人啦..前日行HXM,有個6-7歲細路仔响堆衫下面行來行去仲仆低埋整跌晒D衫,佢老豆咪走埋去的起佢,跟住話2句就乜都唔理齊齊走人,留下一堆頹頹垣敗瓦蘇州屎......個老豆個樣又係斯斯文文正正常常架....

aprilbaby04  呢d人冇樣睇  發表於 12-11-13 16:30

琥珀宮

開心吸收勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

simple is the best~

男爵府

我完全接受不到自己小朋友會甘的.

瑪瑙宮

畀面勳章

回覆:Cars2 的帖子

你再睇上兩句

伯爵府

回覆:父母身教好重要 (不歡迎撩交嗌的人)

呢D人

象牙宮

wcm125 發表於 12-11-13 13:17
無錯,人家只會背後話對父母教子無方
父母係小朋友面前係一面鏡, 跟本你點做佢就點做的.

公爵府

我的育兒心得勳章

引用:Quote:yuexu+發表於+12-11-13+12:35+我都認

原帖由 plumtree 於 12-11-13 發表
係呀...細個唔教等幾時,大少少啋你都傻呀....到時報番喺自己身上,自己受番.
6歲前都應該嚴厲管教,6歲後點教都冇用,已經成型!! 我朋友兩個都做教師,個女有禮貌都不得了,比起其他小朋友,簡直人見人愛!

Everyday may not be good..but there is something Good in Everyday!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

而家大把呢d家長!

若要人不知 唔好咁低B !  : P

侯爵府

畀面勳章

引用:前日到HMV逛逛,一踏進大門....便看到了一幕

原帖由 plumtree 於 12-11-13 發表
前日到HMV逛逛,一踏進大門....便看到了一幕令人髮指的事.
我見到一位身穿16號球衣...中年樣貌端好的父親,與 ...
有無搞錯!我一定會出聲

大宅

畀面勳章

侯爵府

2018復活節勳章

coolwinnie 發表於 12-11-13 15:31
6歲前都應該嚴厲管教,6歲後點教都冇用,已經成型!! 我朋友兩個都做教師,個女有禮貌都不得了,比起其他小 ...

super agree...

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

真係不知所謂既爸爸, 將來佢自己受返晒, 唔好問點解

複式洋房

而家真係越來越多E種家長,真係好奇怪點解會咁

子爵府

睛靈勳章

爸爸無教,囡囡自不然就是無家教。

爸爸未來將會自作自受,自食其果。

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

mouth:mouth:
你若盛開, 蝴蝶便來!

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

太過分啦

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

見到好多類似事件,不過我一定唔會出聲,費事幫人教女,到個女大個左佢父母一定會後悔冇教好個女,因為一定會父母受番個惡果

公爵府

熱血勳章 畀面勳章

其實......除左父母唔做好身教之外,
仲有學校呢?
而家d學校,只係教你點考到好成積,仲有冇學校會教"德,智,體,群,美" ????
而且,d父母又咁忙,樣樣都假手於學校,而學校又唔教,咁d新一代又點會識呢?!
我最近睇一本書,講"感恩"
冇任何宗教成份嘅,只係講,而家新一代,有幾多個識感謝父母恩?如果連最根本感謝父母恩嘅心都冇,
你又叫佢點喺街上幫助 / 讓座俾d佢唔識嘅人?!

首頁
45678...12

尾頁

跳至