論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

如果你是要工人負責每天買餸的,請注意!因多次發現工人買完餸等收據時街市佬會主動將收據寫大,例如十元豬肉就寫十五元...每次比我留意到一定寫大五元,相信因為這樣做是想工人可介紹多些工人朋友幫襯自己,而且百害而無一利,另工人自己又每月最少可多一二千元收入,但對於我們僱主來說真的大怒呀!各位媽媽千萬要注意注意!

男爵府

回覆:工人買餸請注意

邊個街市?

伯爵府

我見過D檔主比冇銀碼的單佢哋,只寫個菜字。

大宅

好媽媽勳章

我去北角和銅鑼灣 但相信哪裡也一樣

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

我係美孚見過有個包頭印, 係度開單, 寫菜, 什物, 肉, 牛, 雞, 豬, 魚. 好多印圍住佢等寫單. 我特登讚吓佢, 乜你咁叻, 識寫中文字? 佢話太太教佢嘅. 不過可能太張揚, 過一排唔見咗.

水晶宮

防不勝防.
最好就指定佢去邊檔度買,然後你同個檔主混熟D,等工人知道唔可以打斧頭,
或者貴少少,去超市買囉.

大宅

好媽媽勳章

去超市買是最好但價格就貴好多

公爵府

回覆:mwtang 的帖子

比工人打斧頭亦係貴!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mwtang 發表於 12-11-13 19:53
我去北角和銅鑼灣 但相信哪裡也一樣
冇錯, 唔止你去嗰度啲街巿係咁, 我之前住油尖旺, 啲街巿都一樣會開大單俾工人, 我見嗰個就冇咁離譜, 開大$2啦!

子爵府

所以我唔比佢去街市買,只係有時見超級市場平,就叫佢去買。

子爵府

醒目開學勳章

用工人真係要同佢鬥智鬥力, 唔好咁激氣

我十幾年前已經知道街市係咁, 所以我好少俾工人買餸, 多數自己買, 叫佢幫手攞. 就算佢去買我都話唔駛攞單,因為我心中有數, 知道價錢.

而且我話埋俾工人知我都知街市會開假單. 反而我同bun bun講:我信你多過街市. 買佢心理上唔想失去老闆信任(佢地好講尊嚴), 而唔好打斧頭,就算打都唔好咁狼..

有次我叫個之前已經响hk做咗四年的工人去買芫茜滾湯,(屋企前一日我買咗d,但唔係好夠), 佢話買咗8元,但只有一執仔. 我懷疑佢打斧頭, 但又冇證據, 咁我仲笑笑口同佢講: 呢度肯定唔係8 元芫茜, (我show俾佢睇,之前一日3元都多過佢).我唔知係街市呃你, 定係你呃我, 總之你以後唔好再去嗰檔買菜啦.

咁之後我就唔多覺佢有勁打斧頭嘞.
[img align=left]http://www.msndoll.com/uploads/imdoll-8134.gif[/img]

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

其實係無法杜絕...唯有算,當看不見...

heiphy  我都係咁既態度....過到自己就算.....  發表於 12-11-14 17:21

侯爵府

唔係嘛, 我唔想收工仲要趕去買餸

伯爵府

係呀! 深水埗保安道街巿, 有一菜檔專做姐姐生意, 唯獨佢一檔價錢牌係中英對照, 我聽住佢問個姐姐張單想寫幾多錢呢!

男爵府

好媽媽勳章

我姐姐就係夠膽死,明明買兩日餸用200,突然變250。可能見我冇出聲,好快變到用300,但又越黎越細碟。結果我一定要佢去超市買,依家都係每兩日用210,仲晚晚有餸剩!!

heiphy  我家附近冇大型超市呀...想要佢去超市買都唔得.  發表於 12-11-14 17:22

已刪除用户

大宅

好媽媽勳章

工人打斧頭無得講,始終係外族人,預左比佢地打只要吾好太過份,但有乜理由街市檔果d人會咁樣主動教工人搵老世笨

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:其實係無法杜絕...唯有算,當看不見...

原帖由 poonsun 於 12-11-14 發表
其實係無法杜絕...唯有算,當看不見...
agree. 做伙食一定打,預左,不必激氣!

洋房

我會放工同佢一齊係附近買,或者我返工午飯時間買,,,,
放狗都係同佢一齊放,以免佢傾電話或坐係街吹水
D野自己跟足少少好

大宅

贊同!我係叫佢去超市,免自己嬲

首頁

尾頁

跳至