論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

如題.

男爵府

引用:Quote:原帖由+heiphy+於+12-11-27+發表你係

原帖由 SweetyMuiMui 於 12-11-27 發表
係呀,我係FTM,帶完個囝返學校之後就順便買餸,我鍾意自己揀買乜,我午餐通常唔喺屋企食,我自己唔鍾意食隔夜餸 ...
好好呀!最緊要有衣食!至於我工人,佢自己發板的,我懶得諗。

大宅

回覆:FennieMan 的帖子

我個姐姐一樣。

大宅

引用:Quote:原帖由+SweetyMuiMui+於+12-11-27+發

原帖由 heiphy 於 12-11-27 發表
你係自己買埋餸俾佢煮架?
係呀,我係FTM,帶完個囝返學校之後就順便買餸,我鍾意自己揀買乜,我午餐通常唔喺屋企食,我自己唔鍾意食隔夜餸,但我工人唔介意,有好多餸隔咗夜就好難食,所以我通常買大眼雞整凍魚(潮州食法),冇隔唔隔夜之分,因為蒸完要雪只少一個下午先好味,又或者白切鷄/豉油鷄,食剩第二曰用蒜頭葱再爆一爆又好好味,我屋企冇微波爐,因為微波爐整熱d嘢唔好食,而且冇益,所以我唔介意我工人煮新鮮嘢,其實我工人好識食,又好叻煮嘢食,但佢好有衣食,除非變壞咗,否則佢一定清晒d舊餸。

男爵府

引用:Quote:heiphy+發表於+12-11-15+00:12+咁佢

原帖由 K.M. 於 12-11-27 發表
咁梗係由你落ORDER你想佢點啦, 如果你唔介意佢自己買定一份餸嚟自己煮午餐, 咪由佢囉, 如果你想佢留定前一 ...
所以我上星期重申一次佢要自己預留飯餸,既然佢話明白,我唔再希望講多次,而自從講完之後,佢暫時冇再開公數買野俾自己食喇!

K.M.  係啦, 睇多排先, 如果佢再開公數買野俾自己食, 你真係要即時開聲話佢!  發表於 12-11-27 12:38

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

heiphy 發表於 12-11-15 00:12
咁佢自己買定一份餸黎自己煮午餐係咪唔應該俾呀?

咁梗係由你落ORDER你想佢點啦, 如果你唔介意佢自己買定一份餸嚟自己煮午餐, 咪由佢囉, 如果你想佢留定前一晚嘅飯餸, 咪叫佢照留囉, 我地自己返工都係咁留啦!冇咩問題, 佢唔鐘意咪叫佢自己出$買D佢鐘意食嘅嘢囉, 有提供比佢就已經OK!話鬼知佢鐘唔鐘意吖!

男爵府

引用:如果夜晚有剩餸佢會食,我冇限制佢食乜,但我

原帖由 SweetyMuiMui 於 12-11-27 發表
如果夜晚有剩餸佢會食,我冇限制佢食乜,但我通常三曰左右會買條大眼鷄/蒼魚/紅衫魚俾佢自己食,佢一條魚食兩 ...
你係自己買埋餸俾佢煮架?

男爵府

引用:回覆+heiphy+的帖子 其實問題唔止佢買唔買

原帖由 joanie731 於 12-11-27 發表
回覆 heiphy 的帖子

其實問題唔止佢買唔買新鮮餸,係你叫咗佢留餸,但佢應完yes就當妳冇到喎~
但佢又話有時唔想食餸,想食即食面!我又冇理由唔俾。問題係我要過左第二日既中午先知究竟佢唔留飯係為左第二日食咩

大宅

回覆:工人食乜做午餐?

如果夜晚有剩餸佢會食,我冇限制佢食乜,但我通常三曰左右會買條大眼鷄/蒼魚/紅衫魚俾佢自己食,佢一條魚食兩日,咁我又會買d海蝦,鷄翼,魚旦,腸仔等放喺冰箱,一個星期會買兩隻雞,新鮮就整白切鷄,冰鮮整豉油鷄,唔駛煩。

男爵府

畀面勳章

回覆 heiphy 的帖子

其實問題唔止佢買唔買新鮮餸,係你叫咗佢留餸,但佢應完yes就當妳冇到喎~
講真如果小朋友大咗返晒學,佢喺夜晚餸度抽起d嚟做lunch係ok㗎~
不過照顧nb bb比較花精神,到時真係冇時間比佢喺廚房洗洗切切,
就算我自己坐月都喺叫陪月ee喺電飯煲整定個有味飯,然後由得佢侷住保溫,到夜晚我打開電飯煲就食得 ~

你可以喺食飯前叫佢拎隻碟/飯盒出嚟,同佢講宜家留咗飯餸做聽日嘅lunch box,比佢知道僱主叫佢做嘅嘢,唔係應完yes然後轉個頭就可以當僱主發up風嘅~

男爵府

joanie731 發表於 12-11-25 13:44
妳都話就生,其實照顧nb 真係冇時間開爐煮lunch, 點解唔索性叫佢晚飯時留飯餸做第二日嘅lunch 呢?

...

i always ask her to keep for her lunch, and she says ok everytime, but then when i open the fridge, i dont see she really keeps for herself ar.......but before we repeated our request , asking her to keep the dinner for lunch, she bought fresh meat, fresh fish for cooking her own lunch. After we repeatedly told her, she hasnt bought any special meat, fish for herself up to now....i hope she will keep it up.

象牙宮

heiphy 發表於 12-11-14 23:52
如題.

高檔次
酒店 lunch buffet

酒樓 飲茶

中檔次
餐廳 set lunch
街市 印尼飯 合 (印/菲工人都愛吃)
一盒 3樣菜色.

經濟餐 : 自己煮
白飯 + 隔夜送
白飯 + 炒蛋
炒面, 炒反

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

別墅

回覆:heiphy 的帖子

隔夜飯,如無,她會煮粉麵。

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+方方媽媽+於+12-11-24+發表睇

原帖由 heiphy 於 12-11-24 發表
佢煮蛋煮簡單野梗ok啦!但佢會將前一晚買既餸留番第二日中午先開鑊整過餐新鮮野黎食囉!

...
妳都話就生,其實照顧nb 真係冇時間開爐煮lunch, 點解唔索性叫佢晚飯時留飯餸做第二日嘅lunch 呢?

侯爵府

引用:前一晚有煮飯就會煮多少少夾起部份俾佢第二

原帖由 lailaimama 於 12-11-15 發表
前一晚有煮飯就會煮多少少夾起部份俾佢第二日叮飯﹝好似我哋帶飯咁﹞

平時屋企會有米粉, 烏冬, 幼面, 雪柜 ...
Same as my maid

男爵府

引用:Quote:heiphy+發表於+12-11-15+00:12+咁佢

原帖由 方方媽媽 於 12-11-24 發表
睇下買咩啦.
唔通又係一隻煎蛋都話唔比咩.
有時自己煮碗麵,加隻蛋,加條菜,加粒丸,都好平,咪由得佢囉.
佢煮蛋煮簡單野梗ok啦!但佢會將前一晚買既餸留番第二日中午先開鑊整過餐新鮮野黎食囉!

水晶宮

heiphy 發表於 12-11-15 00:12
咁佢自己買定一份餸黎自己煮午餐係咪唔應該俾呀?

睇下買咩啦.
唔通又係一隻煎蛋都話唔比咩.
有時自己煮碗麵,加隻蛋,加條菜,加粒丸,都好平,咪由得佢囉.
唔係九大鬼咪得囉.
晚餐份量預得好些,盡量唔好留隔夜送,就唔洗逼工人或自己食啦.

男爵府

引用:下?+咁又唔會佢自已有得食新鮮的,+我食隔餐

原帖由 ching_800322 於 12-11-20 發表
下? 咁又唔會佢自已有得食新鮮的, 我食隔餐野, 好似冇大冇細咁?
咁佢對食物有要求,我又冇理由唔俾佢食得健康啲既。

男爵府

引用:如果係甘,你又唔怪得人噃 +

原帖由 Kat_Fong 於 12-11-18 發表
如果係甘,你又唔怪得人噃
所以佢食先呢個習慣我唔怪佢架。我係唔鍾意佢自己買野俾自己食

大宅

下? 咁又唔會佢自已有得食新鮮的, 我食隔餐野, 好似冇大冇細咁?

首頁

尾頁

跳至