論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

回覆:工人食乜做午餐?

新鮮魚定急凍果d魚柳呀,如果急凍我會由佢,因為新鮮果的買洗煮太花時間,唔係錢問題,中午時間姐姐最忙,要食鮮魚可以夜晚同我一齊食

珍珠宮

回覆 heiphy 的帖子

麵,但我地番了工,她煮了什麼都不知。

大宅

我多數都在家, 我食乜佢食乜, 如果我出街佢都會煮一餐自己食, 不過唔會拎我的魚, 雞同牛扒那些!

男爵府

引用:新鮮魚定急凍果d魚柳呀,如果急凍我會由佢

原帖由 momoakira 於 12-11-16 發表
新鮮魚定急凍果d魚柳呀,如果急凍我會由佢,因為新鮮果的買洗煮太花時間,唔係錢問題,中午時間姐姐最忙, ...
喺街市買嗰啲魚,未至於識游水既,不過唔係急凍囉,佢知急凍唔好食卦!

男爵府

引用:回覆+heiphy+的帖子 麵,但我地番了工,她

原帖由 LILY媽咪 於 12-11-16 發表
回覆 heiphy 的帖子

麵,但我地番了工,她煮了什麼都不知。
又係,我地返晒工時佢搞乜真係冇王管!呢排我放大假,就睇到佢囉!

男爵府

引用:我多數都在家,+我食乜佢食乜,+如果我出街佢

原帖由 ching_800322 於 12-11-16 發表
我多數都在家, 我食乜佢食乜, 如果我出街佢都會煮一餐自己食, 不過唔會拎我的魚, 雞同牛扒那些! ...
我呢個係每日自己一夠鐘就煮俾自己食,食完先問我午餐食乜?!可能因為我不嬲都只食面或立雜野,佢覺得冇理由要跟我食垃圾卦!

複式洋房

引用:Quote:原帖由+ching_800322+於+12-11-16+發

原帖由 heiphy 於 12-11-17 發表
我呢個係每日自己一夠鐘就煮俾自己食,食完先問我午餐食乜?!可能因為我不嬲都只食面或立雜野,佢覺得冇理 ...
佢自己食完先問你?!怎可以這樣!

複式洋房

回覆:絲苗米媽媽 的帖子

就算你唔食佢都應該先問你,照顧好你,先安排自己的啦。

男爵府

引用:Quote:原帖由+heiphy+於+12-11-17+發表我呢

原帖由 絲苗米媽媽 於 12-11-17 發表
佢自己食完先問你?!怎可以這樣!
可能我平時講得多later,佢咪覺得自動波自己整完食完自己既午餐先算。有時佢食完都未必問我。有時我又只叮番前一晚既餸,根本佢唔駛幫我開飯,所以佢覺得我自己搞掂囉。

大宅

回覆 回覆:heiphy的帖子

如果係甘,你又唔怪得人噃

大宅

下? 咁又唔會佢自已有得食新鮮的, 我食隔餐野, 好似冇大冇細咁?

男爵府

引用:如果係甘,你又唔怪得人噃 +

原帖由 Kat_Fong 於 12-11-18 發表
如果係甘,你又唔怪得人噃
所以佢食先呢個習慣我唔怪佢架。我係唔鍾意佢自己買野俾自己食

男爵府

引用:下?+咁又唔會佢自已有得食新鮮的,+我食隔餐

原帖由 ching_800322 於 12-11-20 發表
下? 咁又唔會佢自已有得食新鮮的, 我食隔餐野, 好似冇大冇細咁?
咁佢對食物有要求,我又冇理由唔俾佢食得健康啲既。

水晶宮

heiphy 發表於 12-11-15 00:12
咁佢自己買定一份餸黎自己煮午餐係咪唔應該俾呀?

睇下買咩啦.
唔通又係一隻煎蛋都話唔比咩.
有時自己煮碗麵,加隻蛋,加條菜,加粒丸,都好平,咪由得佢囉.
唔係九大鬼咪得囉.
晚餐份量預得好些,盡量唔好留隔夜送,就唔洗逼工人或自己食啦.

男爵府

引用:Quote:heiphy+發表於+12-11-15+00:12+咁佢

原帖由 方方媽媽 於 12-11-24 發表
睇下買咩啦.
唔通又係一隻煎蛋都話唔比咩.
有時自己煮碗麵,加隻蛋,加條菜,加粒丸,都好平,咪由得佢囉.
佢煮蛋煮簡單野梗ok啦!但佢會將前一晚買既餸留番第二日中午先開鑊整過餐新鮮野黎食囉!

侯爵府

引用:前一晚有煮飯就會煮多少少夾起部份俾佢第二

原帖由 lailaimama 於 12-11-15 發表
前一晚有煮飯就會煮多少少夾起部份俾佢第二日叮飯﹝好似我哋帶飯咁﹞

平時屋企會有米粉, 烏冬, 幼面, 雪柜 ...
Same as my maid

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+方方媽媽+於+12-11-24+發表睇

原帖由 heiphy 於 12-11-24 發表
佢煮蛋煮簡單野梗ok啦!但佢會將前一晚買既餸留番第二日中午先開鑊整過餐新鮮野黎食囉!

...
妳都話就生,其實照顧nb 真係冇時間開爐煮lunch, 點解唔索性叫佢晚飯時留飯餸做第二日嘅lunch 呢?

別墅

回覆:heiphy 的帖子

隔夜飯,如無,她會煮粉麵。

象牙宮

heiphy 發表於 12-11-14 23:52
如題.

高檔次
酒店 lunch buffet

酒樓 飲茶

中檔次
餐廳 set lunch
街市 印尼飯 合 (印/菲工人都愛吃)
一盒 3樣菜色.

經濟餐 : 自己煮
白飯 + 隔夜送
白飯 + 炒蛋
炒面, 炒反

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

joanie731 發表於 12-11-25 13:44
妳都話就生,其實照顧nb 真係冇時間開爐煮lunch, 點解唔索性叫佢晚飯時留飯餸做第二日嘅lunch 呢?

...

i always ask her to keep for her lunch, and she says ok everytime, but then when i open the fridge, i dont see she really keeps for herself ar.......but before we repeated our request , asking her to keep the dinner for lunch, she bought fresh meat, fresh fish for cooking her own lunch. After we repeatedly told her, she hasnt bought any special meat, fish for herself up to now....i hope she will keep it up.

首頁

尾頁

跳至