論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

回覆 heiphy 的帖子

其實問題唔止佢買唔買新鮮餸,係你叫咗佢留餸,但佢應完yes就當妳冇到喎~
講真如果小朋友大咗返晒學,佢喺夜晚餸度抽起d嚟做lunch係ok㗎~
不過照顧nb bb比較花精神,到時真係冇時間比佢喺廚房洗洗切切,
就算我自己坐月都喺叫陪月ee喺電飯煲整定個有味飯,然後由得佢侷住保溫,到夜晚我打開電飯煲就食得 ~

你可以喺食飯前叫佢拎隻碟/飯盒出嚟,同佢講宜家留咗飯餸做聽日嘅lunch box,比佢知道僱主叫佢做嘅嘢,唔係應完yes然後轉個頭就可以當僱主發up風嘅~

大宅

回覆:工人食乜做午餐?

如果夜晚有剩餸佢會食,我冇限制佢食乜,但我通常三曰左右會買條大眼鷄/蒼魚/紅衫魚俾佢自己食,佢一條魚食兩日,咁我又會買d海蝦,鷄翼,魚旦,腸仔等放喺冰箱,一個星期會買兩隻雞,新鮮就整白切鷄,冰鮮整豉油鷄,唔駛煩。

男爵府

引用:回覆+heiphy+的帖子 其實問題唔止佢買唔買

原帖由 joanie731 於 12-11-27 發表
回覆 heiphy 的帖子

其實問題唔止佢買唔買新鮮餸,係你叫咗佢留餸,但佢應完yes就當妳冇到喎~
但佢又話有時唔想食餸,想食即食面!我又冇理由唔俾。問題係我要過左第二日既中午先知究竟佢唔留飯係為左第二日食咩

男爵府

引用:如果夜晚有剩餸佢會食,我冇限制佢食乜,但我

原帖由 SweetyMuiMui 於 12-11-27 發表
如果夜晚有剩餸佢會食,我冇限制佢食乜,但我通常三曰左右會買條大眼鷄/蒼魚/紅衫魚俾佢自己食,佢一條魚食兩 ...
你係自己買埋餸俾佢煮架?

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

heiphy 發表於 12-11-15 00:12
咁佢自己買定一份餸黎自己煮午餐係咪唔應該俾呀?

咁梗係由你落ORDER你想佢點啦, 如果你唔介意佢自己買定一份餸嚟自己煮午餐, 咪由佢囉, 如果你想佢留定前一晚嘅飯餸, 咪叫佢照留囉, 我地自己返工都係咁留啦!冇咩問題, 佢唔鐘意咪叫佢自己出$買D佢鐘意食嘅嘢囉, 有提供比佢就已經OK!話鬼知佢鐘唔鐘意吖!

男爵府

引用:Quote:heiphy+發表於+12-11-15+00:12+咁佢

原帖由 K.M. 於 12-11-27 發表
咁梗係由你落ORDER你想佢點啦, 如果你唔介意佢自己買定一份餸嚟自己煮午餐, 咪由佢囉, 如果你想佢留定前一 ...
所以我上星期重申一次佢要自己預留飯餸,既然佢話明白,我唔再希望講多次,而自從講完之後,佢暫時冇再開公數買野俾自己食喇!

K.M.  係啦, 睇多排先, 如果佢再開公數買野俾自己食, 你真係要即時開聲話佢!  發表於 12-11-27 12:38

大宅

引用:Quote:原帖由+SweetyMuiMui+於+12-11-27+發

原帖由 heiphy 於 12-11-27 發表
你係自己買埋餸俾佢煮架?
係呀,我係FTM,帶完個囝返學校之後就順便買餸,我鍾意自己揀買乜,我午餐通常唔喺屋企食,我自己唔鍾意食隔夜餸,但我工人唔介意,有好多餸隔咗夜就好難食,所以我通常買大眼雞整凍魚(潮州食法),冇隔唔隔夜之分,因為蒸完要雪只少一個下午先好味,又或者白切鷄/豉油鷄,食剩第二曰用蒜頭葱再爆一爆又好好味,我屋企冇微波爐,因為微波爐整熱d嘢唔好食,而且冇益,所以我唔介意我工人煮新鮮嘢,其實我工人好識食,又好叻煮嘢食,但佢好有衣食,除非變壞咗,否則佢一定清晒d舊餸。

大宅

回覆:FennieMan 的帖子

我個姐姐一樣。

男爵府

引用:Quote:原帖由+heiphy+於+12-11-27+發表你係

原帖由 SweetyMuiMui 於 12-11-27 發表
係呀,我係FTM,帶完個囝返學校之後就順便買餸,我鍾意自己揀買乜,我午餐通常唔喺屋企食,我自己唔鍾意食隔夜餸 ...
好好呀!最緊要有衣食!至於我工人,佢自己發板的,我懶得諗。

首頁

尾頁

跳至