烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

我奶奶就快要做手術...你地知唔知可以煲咩湯水,可以令傷口快d好??

我奶奶就快要做手術...你地知唔知可以煲咩湯水,可以令傷口快d好??又應該食d咩??

伯爵府

Re: 我奶奶就快要做手術...你地知唔知可以煲咩湯水,可以令傷口快d好??

最好就清清地等傷口埋左口先補湯水!蝦、蚧、牛肉、蛋、鴨當然唔食得!但記得唔好飲生魚湯!

大宅

Re: 我奶奶就快要做手術...你地知唔知可以煲咩湯水,可以令傷口快d好??

生魚湯唔係有用既咩??
做完手術唔飲得??
咁有咩湯水幫助埋口,止痛呀??
又有咩補既湯水? :-(

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

石祟
我開刀生呀b都係飲佢,但好難買,唔係成日有貨.

伯爵府

生魚湯飲完會有肉牙!

大宅

cherry1498,
山斑魚湯最好,快埋口兼傷口埋得好好,我叔仔個腦做手術都係日日飲佢,另外花膠湯都好好架!石崇very有益,不過好貴兼幾難買,我上次係黃大仙大成街街市買過。
http://hk.myblog.yahoo.com/pupple108

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

SORRY 呀得唔係想challenge你,只不過係花膠最好唔好飲咁多,我好多朋友包括我,之前唔知飲好多花膠,引至生肉芽.

我伯娘佢又係,佢做心臟,佢媽又係以為好成日煲比佢飲,點知,佢話好肉酸.

大宅

完來石祟係魚...真白痴...哈哈...咁仲要加d咩落去,煲幾耐??
唔好意思呀...麻煩你地俾咁多意見我,我又唔識... :-(
同埋魚湯係唔係做完手術就可以飲架??

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我就一係咩都唔落就咁煲,一係就加淮山時實.
如果買到新鮮就最好la,如果唔係你大可留意下百佳,佢有時有ka.

大宅

喔喔...咁生魚湯都係咁煲or有其他煲法?
係唔係要用薑煎一煎條魚先架??

大宅

kellyly,
我諗係因人而異,我老爺同叔仔做手術都係飲呢兩款湯,埋口不但快,重埋得好靚,所以我有朋友做完手術我都提議佢飲呢兩款湯,so far佢地都冇問題。
kellyly 寫道:
SORRY 呀得唔係想challenge你,只不過係花膠最好唔好飲咁多,我好多朋友包括我,之前唔知飲好多花膠,引至生肉芽.

我伯娘佢又係,佢做心臟,佢媽又係以為好成日煲比佢飲,點知,佢話好肉酸.
http://hk.myblog.yahoo.com/pupple108

大宅

好媽媽勳章

aGree!! 我開刀生bb 都係飲石崇湯, 煎一煎d 魚再大火, 加片果皮, 滾到奶白色.

唔知係唔係心理作用, 我個傷口真係埋得好好. 但係石崇ge當造期係三,四月, 平時就要撞手神先至買到, 如果你識魚檔的話, 最好叫魚檔有貨inform 你, 留起比你好d.
kellyly 寫道:
石祟
我開刀生呀b都係飲佢,但好難買,唔係成日有貨.

洋房

花膠燉叟肉對開刀的地方很好

首頁

尾頁

跳至