跳至

首頁

尾頁

別墅

吳多泰遠D,平安細D,大家會點揀?

大宅

回覆:KoeyMM 的帖子

平安。

複式洋房

我都係兩間都收入,不過,毫無掙扎-沙平。沙平的教學法:蒙特梭理、project approach、phonics都是我無法自己供應給囡囡的。致于大把空間玩,最多自己帶佢去玩多d, 課外活動也可以自己另外搵。
當然,要看你是否喜歡他的教學方法。
主的恩典夠用!  

大宅

引用:我都係兩間都收入,不過,毫無掙扎-沙平。

原帖由 Siusiupu 於 12-11-16 發表
我都係兩間都收入,不過,毫無掙扎-沙平。沙平的教學法:蒙特梭理、project approach、phonics都是我無法自 ...
請問可以講多少少沙平的教學方法嗎?我只知道蒙特梭利,project approach係點架?佢係屬於活動教學家傳統教學呢?請賜覆

複式洋房

Hi, fannyhui928, 沙平的簡介會有講解,他們全年會用八個主題為主,圍繞每一個主題展開各方面的教導。如第一個是"創造",上帝創造天地,延伸出師生、父母之愛,凡事皆有秩序,延伸出愛護學校的東西,滲透到具體的小節上,如如何用教具公物...等等。project approach 即係老師圍繞著主題引導學生認知、思考、研究、分析,當然屬於較活潑的學習方法。學生不會被要求作無謂的抄寫諗誦。

另外,上次簡介會上不時聽到老師校長提及他們很強調對學生生活小節、與人相處、學習興趣上的引導。這些基礎打得好好重要。

我好欣賞他們"以兒童為學習主角","因材施教"的理念,這需要的是老師的細心和耐心,也顯現在他們用蒙特梭理教學法上。個人認為蒙教"理念與教具並重",他們是運用得很成功的。須知香港很難行全蒙教學。也很欣賞教學團隊不斷求進步學新事物的態度。他們的英語教學被教育局今年邀請去作示範。

最後,他們是一所宗教氣氛濃厚的學校,那八個主題都是以聖經真理為基礎,全面培養學生德育品行對錯觀念。

盡量撮要了我知道和覺得重要的,希望對你有用啦!
主的恩典夠用!  

別墅

回覆 Siusiupu 的帖子

謝謝你,我反而想問多D蒙特梭利教學法,我阿嫂係幼稚園教師,佢話呢種教法係"懶高尚" ONLY,當際上係每日俾個小朋友玩相同既野,當然可能每日都會有新既發現,少少唔同︳但咁就會好沉悶,有點兒規限性同機械化,我仲未好深入咁了解蒙特梭利係實際執行上係點,我諗要用多D時間再了解下先,你又對蒙特梭利教學法有幾深既了解?如果你好了解,可唔可以解釋一下?

大宅

引用:Hi,+fannyhui928,+沙平的簡介會有講解,他

原帖由 Siusiupu 於 12-11-18 發表
Hi, fannyhui928, 沙平的簡介會有講解,他們全年會用八個主題為主,圍繞每一個主題展開各方面的教導。如第 ...
多謝你呀siusiupo! 資料好有用,因為簡介會時間撞左我囝囝見另一間學校,我派左老公去聽,點知佢聽完好似無聽咁,淨係話好囉
其次,我都想知升派小一情況如何?叩門成功率?我相信我揀呢間學校會適合d,如細細個便學抄寫背訟,真係好死板,我仔仔一定唔中意翻學

複式洋房

Koeymm, 哈哈!我係師奶一名,對蒙教認識只一點點,睇了好些網和一兩本相關的書,也睇過下那些教具是咩東東。
http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7006110901966
你睇睇這篇啊!之前有一篇更詳盡,但網上無咗!

教具分三類:"自理及生活相關"、"感官"、"數學",你可在網上找找。為了培養小孩之基礎小肌肉發展、料理生活,亦令感官和數學教育具體化。

個人很認同"敏感期"、"以兒童為學習主角"、"混齡教學"的理論,是一種順
從自然天性的教育理論,講求"因材施教",所以,受其教者所學到的可能各有深淺。

至於你親戚講的玩相同玩具、好悶...我想玩具總有重複,但記得有一個研究講小孩肯定已學識一個字詞的發音須五六十次practice, 而一組動作(要肌肉記住)則需過百次。所以,不難發現小孩在某階段熱衷于某種動作,不斷重複而不悶。學校要做的是調節深淺度,幫小孩進步。

很多playgroup,幼稚園用蒙教具,但多"只得其貌不得其神緒",香港是很難全蒙的,沙平也不是,但已能掌握得很好。但實際在學校操作,你想進一步了解的話可能要找正在沙平讀的媽媽或親自問問學校老師。

我不是"非蒙不可"的,所以,最喜愛的還是沙平的教學熱誠,宗教氣氛,希望阿囡有充滿愉快和愛的幼稚園生活。但你知啦香港教育要人"贏在起跑綫",我們也要面對現實,所以,自己也有陪阿囡閱讀童書。亦預咗可能需要畀阿囡課餘學oral English, 亦可能k3時要讓她有默書測驗經驗。希望唔洗啦!

講真我另一邊廂正在等禾輋救世軍,full day(family need) 但阿囡number後渺茫啊!不過,沙平已令我好放心!
Fannyhui928, 升學方面,什麼呂小、主風、一呂、蕭漢深都有,叩門人數不多,好似全中。不過,都是大抽獎,沒怎放在心。
主的恩典夠用!  

別墅

回覆 Siusiupu 的帖子

你俾我條LINK, 我之前已經睇左,我都係鐘意沙平既愛情,有耐性,唔係特別LIKE佢蒙特,但蒙特既某D理念我的確好BUY。

你咁講又係.........我個囡由細到大都好LIKE 煮飯仔,但越大會越有文有路,雖然係同樣既玩具︳但玩法已經可以好唔同﹗^^

多謝你既分享﹗

首頁

尾頁

跳至