烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:viviencwc 的帖子

Thx so much ~~
等我買多d比佢食先~

侯爵府

回覆:purple308 的帖子

羅漢果水

公爵府

熱血勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 濼晴 的帖子

係呀, 羅漢果水真係一流! 完全係好味+健康!

大宅

回覆:成日食煙飲酒 應該煲咩涼茶/湯水 好呀?!!

雞骨草

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

viviencwc 發表於 13-4-7 18:05
回覆 濼晴 的帖子

係呀, 羅漢果水真係一流! 完全係好味+健康!
加d 靈芝,得嗎?

公爵府

回覆 ha-ppyday 的帖子

飲靈芝一定要小心不要有感冒, 如果唔係會更病,
我試過有少少頭痛(感冒初起唔知)而飲靈芝, 病到七彩!
所以中醫師教要無感冒先飲得!

我平時只會如下煲靈芝水:
靈芝水發揮功效的正確煲法:
① 將靈芝合有的藥效, 有效地抽出飲用。 故要使用正確的方法,
煮的方法: 先將約為100g靈芝切斷1㎝左右, 再將靈芝放入瓷壺裡煮。(若使有甕器的碗煮, 效果更好)
② 將100g的靈芝放入500㏄的容器裡, 再注入200㏄左右的水, 用小火煮50~60分鐘, 煮成黃色的水。 將煮好的靈芝水, 倒入別的容器裡, 再加入150㏄左右的水, 用小火再煮30~50分鐘, 煮好後, 再倒入別的容器裡, 最後第3湯時, 加入100㏄左右的水, 用小火煮30~50分鐘, 煮好後, 再與第一次、第二次的湯混合在一起。
③ 把上面所煮好靈芝液倒入瓶中, 蓋好後放入電冰箱裡保管。
④ 靈芝液煮好後, 保管超過3日不太好, 所以一次煮的量不要太多, 最好是2、3日煮一次來飲用比較好。

http://blog.yahoo.com/_GR2MOTSDDI35X4QGILE4B4C66Y/articles/388900

個人會加 幾粒桂圓及紅棗 一起煲, 成為甜甜地好飲的水!

男爵府

回覆:viviencwc 的帖子

煲靈芝,好大工程咁

男爵府

西洋菜加羅漢果煲一個鐘頭到,
就係西洋菜蜜

公爵府

回覆 purple308 的帖子

雖然煩, 但係咁樣先唔"哂", 食到盡!
所以要跟呀, D 靈芝都唔平,
平果D又唔敢買!

首頁

尾頁

跳至