烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

子爵府

請問下各位媽咪用壓力煲煲湯好唔好??
WMF, Fissler, 同 Kuhn Rikon 三隻既壓力煲邊隻最好用? 有無人有經驗?

大宅

回覆:壓力煲 WMF, Fissler, Kuhn Rikon 邊隻好

我用緊WMF

子爵府

Fissler

子爵府

SOGO做緊特價.. 真係唔知邊隻好. 我想買22CM 8L 同 3L
WMF個樣靚仔D, 但無得調較壓力. 有我鐘意的SIZE.
FISSLER就可以調較壓力. 無WMF咁好樣, 無我想要的SIZE..
KR個樣好靚好簡潔, 唔係長手把方便收起..都係無得調較壓力..

珍珠宮

大廚勳章

koalamlam 發表於 12-11-18 19:20
SOGO做緊特價.. 真係唔知邊隻好. 我想買22CM 8L 同 3L
FIS ...

其實 , WMF、KR、舊款Fissler , 全部都一樣可以調整壓力 !

大家唔好諗住 新款 Fissler 嗰個調較壓力嘅擰掣 會有甚麼特異功能呀 ~
基本上, 壓力嘅大細只能夠由爐灶嘅大、細火來控制 , 佢升到第幾個圏 就即係 set 到去有幾大嘅壓力 .

新款 Fissler 嗰兩、三個預設嘅壓力級數 , 只係方便 d 需要好嚴格嘅壓力操控情況, 才會有少少幫助 .
基本上一般家庭煮婦 , 有、冇嗰個掣 , 最終 都一樣係 要靠調整 火力 來操控壓力 .
升到第一個圈就係 第 1 級 ,
升到 第一 和 第二個圈之間 就係 "中間" 級嘅壓力 ,
升到第二個圈 就係 第 2 級壓力 ,
升到盡 , 聽到有連續/不斷嘅輕微洩壓/排氣聲音 , 就已經去到 佢最大嘅壓力 .

有好多 sales 仲會講到 fissler 有咗個擰掣 就可以調較到更高嘅壓力 .
千祈唔好信 d sales 順口開河 , 信以為真啊 ....

所有 新、舊款嘅 fissler 壓力煲 所能夠 製造/承受 嘅壓力/溫度 都係一樣 .
嗰個 調較壓力嘅 擰掣 只係 d 可有可無嘅 "花巧嘢" , 方便 marketing 推銷㗎咋~

上 youtube 睇 fissler 嘅代言煮婦示範 , 將個 壓力調整掣 隨意咁擰 , 其實只係根據經驗去估 ....

Fissler 嗰個調較壓力嘅擰掣 , 我估佢最叻都只會係在設定低壓時 , 當溫度過高、壓力超過預設時 , 佢能夠早一點出現洩壓/排氣聲音 , 即係會 早 d 提醒用家 set 番細個火 而已 ~

智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

禁止訪問

大廚勳章 畀面勳章

珍珠宮

大廚勳章

早期嘅 KR 壓力煲 有個明顯嘅設計錯誤
就係 壓力指示杆 (煲蓋最高嗰粒"的") 太脆弱 , 當用家將個煲蓋反轉 放在枱上 , 煲蓋本身嘅重量 就足以把 指示杆 壓壞 !!!!
http://www.baby-kingdom.com/foru ... 9031&fromuid=448829

新款嘅 壓力指示杆 會有個塑膠帽套住 , 或者咁就冇咁易壓壞吧 ?
智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~

伯爵府

用緊 WMF set.
依家 Sogo 同埋一田減價都賣緊, 個價錢真係好抵, 平過我年幾前買, 依家仲有多個蓋送添.
我當時買佢, 貪佢 set 裝, 有一大一細, 價錢抵.
仲有係, 佢個手柄係同個蓋可以分離, 清洗時好方便.
其他牌子好似唔覺眼可以分開.

至於調較壓力方面, 都好容易. 係用少少時間睇住, 睇住個壓力制調火溫一次 je.

子爵府

khman 發表於 12-11-18 20:41
其實 , WMF、KR、舊款Fissler , 全部都一樣可以調整壓力 !
大家唔好諗住 新款 Fissler 嗰個調較壓力嘅擰掣 ...

好詳盡呀.. 唔該哂..
係呀我都唔記得wmf有得較壓力tim... 乜原來kr都有得較架?? 響邊度較架??

珍珠宮

大廚勳章

koalamlam 發表於 12-11-18 19:20
FIS ...
WMF 沒有 8L , 只有 2.5L, 3L, 4.5L, 6.5L, 8.5L

ご馳走様

子爵府

khman 發表於 12-11-18 21:16
早期嘅 KR 壓力煲 有個明顯嘅設計錯誤
就係 壓力指示杆 (煲蓋最高嗰粒"的") 太脆弱 , 當用家將個煲蓋反轉 ...

其實我都覺kr個蓋唔知點咁.. 通常開蓋慣左反轉個蓋響台度..佢個型好似唔多就手咁.. 可能我未用過呢種蓋.. 但係佢個樣就真係簡潔靚仔..

子爵府

vicky_cheun 發表於 12-11-18 21:06
我用緊FISSLER覺得幾好用,反而要清楚係每個烋可受既壓力都唔同,例如FISSLER 平時煲2小時既野,佢唔記得20 ...

如果唔記得睇時間,煲過頭會點?? 例如煲足個幾鐘會點??

子爵府

Chamo 發表於 12-11-18 21:41
用緊 WMF set.
依家 Sogo 同埋一田減價都賣緊, 個價錢真係好抵, 平過我年幾前買, 依家仲有多個蓋送添.
我當 ...

係.. wmf真係好靚仔...好想買.

desma  請問WMF 6.5L現在減價幾$?在一田嗎? Thanks  發表於 12-11-18 23:09

珍珠宮

大廚勳章

koalamlam 發表於 12-11-18 21:48
好詳盡呀.. 唔該哂..
係呀我都唔記得wmf有得較壓力tim... 乜原來kr都有得較架?? 響邊度較架??
...

呢種壓力煲 , 調較壓力 , 唔係用個煲來 set 㗎 .....

而係用個煤氣爐頭 (或電磁爐) 來 set 㗎 :

先用大火 , 燒到個 壓力煲 嘅 壓力 顯示杆 上升到 第一 或 第二個圈 (即係 已經 set 到第一級壓力 或 第二級壓力),
之後 改用細火 來 維持 壓力 顯示杆 停留在該個圈 , 不再上升 或 下降 (即係 維持在該等級的壓力) .

ご馳走様

禁止訪問

大廚勳章 畀面勳章

子爵府

khman 發表於 12-11-18 21:49
WMF 沒有 8L , 只有 2.5L, 3L, 4.5L, 6.5L, 8.5L

其實我地2個人用, 平時煲開湯普通煲6L都夠用,但壓力煲唔可以咁滿的話,係咪買8L就岩架啦??

子爵府

desma 請問WMF 6.5L現在減價幾$?在一田嗎? Thanks 發表於 昨天 23:09
----->>
SOGO呀..

Perfect 6.5L+3L 一SET,送多個玻璃蓋就$2268
另外果隻Perfect Plus 6.5L +3L, 但無玻璃蓋送, 好似$5580 定$5880唔記得..
如果單買Perfect Plus 6.5L 無記錯就 $4200, 8折之後係$3360.

desma  唔該晒  發表於 12-11-19 03:01

男爵府

我兩年前sogo感謝日買咗WMF,真係好用,炆牛腩唔駛四個字已經炆到好淋。因為用得耐煲蓋個粒膠穿loan,可以去WMF配番,唔係好貴。哩個牌子值得推薦~~
我是以前的會員bullbull(哈哈...即係開朝原老),不過事隔太耐已經唔記得個密碼喇,唯有再新account啦~~

珍珠宮

大廚勳章

koalamlam 發表於 12-11-19 02:26
其實我地2個人用, 平時煲開湯普通煲6L都夠用,但壓力煲唔可以咁滿的話,係咪買8L就岩架啦?? ...

WMF 8.5L 煲湯嘅容量 , 應該要減番 1/3 , 即係只可以煲 ~5.7L .

雖然 5.7L 唔夠 6L , 但 普通湯煲 都唔應該 煲到咁滿 , 否則好易滾瀉 ..
所以 , 我估同普通 6L 湯煲 差唔多:loveliness: , 應該 ok 㗎 la .....

不過 , 如果 煲 豆類食物 就只可以 煲 1/3 咁滿 , 即係只可以煲 ~2.8L .

ご馳走様

水晶宮

我有Kuhn Rikon9升...買咗5-6年應該係舊款 ~

佢條杆有2條紅線圈, 好似 khman 咁講, 壓力不同會讓支杆顯示不同高度 ~~

我打開蓋後唔會倒轉佢放....佢3角錐體咁,倒轉放唔到喎.....

同埋我個人習慣所有煲蓋 / 鑊蓋打開都唔會反轉 ( 想流走多d倒汗水 )

首頁

尾頁

跳至