跳至

首頁

尾頁

別墅

入黎一齊分享一下, 元朗區有咩服務比d仔吖~

伯爵府

我仔仔係發展遲緩,未必與你同感!
但我的朋友裡,有這些mama和孩子們,例如自閉、亞氐保加都有..
他們都要找協康、聖雅各、循道衞理、協基等等...
我唔知佢地點去排呢類服務....
其中一個較熟的mama,係天水圍的天悅村..好似咋..
話係大樓裡面有服務..你可以問下!
仲有一個係水邊圍..上網無架,要親自己睇佢地每季有咩活動提供...

同埋如你小孩真的是有自閉症,有沒有問下...會否有醫務社工跟進﹖
社工個到會有好多有用資提供俾父母用架~

mama..加油呀!
我近來都識了一個自閉小朋友,3歳了,但只有一歳的能力...
亦很固執....但隨著家人協助,已有進步!
所以,你也要加油喔~

男爵府

小朋友幾歲?有無健康院檢查?亦話CAC嗰邊已確診?樓主加油!

別墅

多謝各位既回應﹗

我小朋友已經6歲多喇, 今年入左特殊學校讀小一.
阿仔同我都好中意間學校, 我唔求乜野, 我唔使佢讀書叻,
我只求佢健康開心, 可以自己照顧自己姐.
所以而家入特殊學校, 係對佢最好既選擇.

對於阿仔既問題, 我看得很開的﹗大家放心﹗
只想看看有沒有同路人可以互相支持打氣一下﹗

我們一家會加油的﹗
大家身為媽媽的都要加油﹗

(不管小朋友是正常還是特別, 做媽媽的都不是很嘆的一份工啊~)

大宅

加油,媽媽們。。。為仔女努力。。。

大宅

引用:多謝各位既回應﹗我小朋友已經6歲多喇,+今

原帖由 fongbau 於 12-11-20 發表
多謝各位既回應﹗

我小朋友已經6歲多喇, 今年入左特殊學校讀小一.
好正面
加油!

洋房

天悦村大樓裡面有咩服務?

大宅

係咪已經評左係自閉,如果係可以去天晴服務大樓1/F 小童群益會找葉姑娘排期等服務比小朋友,亞仔係依度都上過幾次社交同專注意力小組,另外明愛都可以留意下(天瑞村)但唔係常常有,亞仔都係剛剛上完,如果再有再通知大家,但耍保持聯絡,但老賨講自閉正服務真係唔多,自己都要撞撞下找服務...努力啦,小朋友都會慢慢進,只要我們唔放棄佢地一定得.
我最愛的BOWIE 仔2004/3/7 2.73kg (早產b)2006/12  30lbs 92cm

別墅

係呀﹗自閉服務資源真係好少~

我最近響朗屏揾倒間做中心做感統既. 試左一次, 唔錯.

不過果個老師太多CASE, 一直都BOOK唔倒時間同阿仔做.

所以我決定自己淘寶淘D器材同阿仔響屋企做訓練喇﹗

大家加油﹗

洋房

朗屏邊度?

伯爵府

原來係天晴村...樓上有位mama覆對了!
我記錯了! sorry~~

感覺統合的訓練,係屋企同公園都可以做~~
例如買fit ball 同彈床同樓梯台,或者落樓打千秋,氹氹轉都ok~~
如果自閉症的感覺係怕人掂佢,可以買一些軟刷毛的刷刷手同腳only..
不要刷面和項背~~
還有就是要清楚指令,可以用視覺分區(相片、字、顏色、直線、月曆等等)管理小朋友的日常生活,減低因轉變帶來的不安!

mama~~我或者唔算幫到你d乜,但我曾做成人服務,亦曾參與小朋友的服務,算係前線員工,所以希望給你打打氣和支持你!

放心....服務雖然係唔足夠..
但佢地一樣可以開心成長架..
d成人自閉人士,一樣活得精彩,仲有好多做手工好叻添,叻到有些人也做不到....
仲有食得飽著得暖,玩得開心、無得放心......

別墅

kukubaby2 媽媽:

已pm你了~

大宅

我小朋友都有感統問題,但比佢接觸下出面同埋去多啲公園都有幫助,但一定要慢慢來唔好心急,唔係佢地驚左重煩,亞仔而家就黎9yrs依幾年都用過出面感統服務,但作用真係不大都要一步步來,要比哟耐性,小朋友依靠曬我地
我最愛的BOWIE 仔2004/3/7 2.73kg (早產b)2006/12  30lbs 92cm

別墅

回覆:fongbau 的帖子

hi fongbau
元朗市有兩間做感統,-間叫籽樹堂,另一間叫栢栢高。上網可以揾到.
你小朋友響邊間讀?可以pm我嗎?

別墅

回覆 anhemama 的帖子

感統訓練多要求一星期做兩次...我要返工都實在嘔不出時間....而且平既一星期兩次, 負責都幾大.

所以我打算響淘寶度淘d器材, 響屋企同阿仔做. 反正阿仔響出面做過, 我大概都知佢應該要做邊幾款既~

我都同意感統運動係要持之以恆架, 唔可以心急~ 不過每次見倒阿仔做完有進步, 都令我有動機同佢做既.

大家加油﹗

別墅

回覆 mckm2007 的帖子

杍樹堂我個仔去試過堂, 菁老師非常好.

不過後來始終都夾唔啱時間, 阿仔最終都冇去到做.

柏柏高真係未聽過, 等我search一下先. 謝謝﹗

別墅

引用:係呀﹗自閉服務資源真係好少~我最近響朗屏

原帖由 fongbau 於 12-11-21 發表
係呀﹗自閉服務資源真係好少~

我最近響朗屏揾倒間做中心做感統既. 試左一次, 唔錯.
請問用咩器材做架?可否pm提供一些資料呀?我都想買!

別墅

回覆 GTR 的帖子

希~其實你上淘寶search『感統訓練』就會出左好多架喇.

咁你咪可以就番阿仔既情況 (前庭問題or其他需要), 買一d適合佢做既器材囉~ 例如彈床呀﹑平衡木呀等等。(如果我屋企有幾千尺, 我實買條梯比佢響屋企玩滑板車~哈哈)

我暫時訂左呢兩樣~試左ok再同大家分享~

千秋 (之前有個媽媽響baby kingdom度分享, 我想買黎試下~)
http://meal.taobao.com/mealDetail.htm?spm=2013.1.0.129.SNzxWb&meal_id=701190&item_num_id=8031305396&seller_id=65393568

平衡觸覺板 (20件)
http://item.taobao.com/item.htm?id=9304410690&ali_trackid=2:mm_14507416_2297358_8935934:1352432987_4k7_814183959

大宅

THANKS

複式洋房

anhemama 發表於 12-11-20 23:55
係咪已經評左係自閉,如果係可以去天晴服務大樓1/F 小童群益會找葉姑娘排期等服務比小朋友,亞仔係依度都上過 ...
請問可否交流一下, 因我小朋友12月剛上2歲暫托班, 上了3星期, 主任話佢有問題 e.g. 唔識講野, 唔識表達, 極少眼神接觸, 唔專注, 四圍走, 坐唔定, 唔聽指令, 已要求停上暫托及退k1學位, 及建議盡快評估轉介特殊學校. 其實小兒歲半testing 講野及認知fail, 已安排1月中會約見屯門醫院醫生做2小時評估, 如果真的評了自閉証, 請問要排多久才可以上治療及要等多久才可安排上特殊學校? 請問等待其間, 媽媽有幫小朋友搵幼稚園, 還是治療課程? 如政府評了有自閉証, 有咩機構可以盡快安排上治療/上課? 果d機構需唔需要再做評估先可以上堂?

謝謝!

首頁

尾頁

跳至